‘Ruj etkisi’ son dönemde öne çıkan teorilerin başında geliyor. Bu kavram, tüketicilerin durgunluk, ekonomik gerileme veya kişisel olarak çok az nakitleri olduğu dönemlerde küçük zevklere para harcamaya devam etmeleri olarak tanımlanıyor. Yani ekonomik koşulların getirdiği finansal zorluklar nedeniyle ev, araba alamayan, istediği tatili yapamayan ya da beğendiği lüks ürünlere ulaşamayan tüketiciler küçük mutluluklara kayıyor.
Ekonomist’in 16 Şubat - 1 Mart 2025 tarihli sayısından
Bu küçük mutluluklar, her bütçeye hitap eden ürünler ve deneyimler ile şekilleniyor. Bu dönemde, hedef kitlelerini anlayan ve ekonomik olarak daha hassas hale gelen tüketicileri memnun edecek fiyat politikaları benimseyen markalar öne çıkıyor.
HER YIL İKİ KAT BÜYÜYOR
Temelleri 2017 yılında atılan Ecrou, bu rüzgarı yakalayan markalardan. “Mutluluk bir lüks olmamalı” prensibiyle kurulan marka; güzellik, sağlık, giyim, ev-yaşam, moda, tekstil, aksesuar, hobi, kırtasiye, dijital aksesuarlar gibi kategorilerde 10 binden fazla ulaşılabilir ürünü tüketicilerle buluşturuyor. 2024 yılında 20 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 60’a çıkaran Ecrou, bu yıl da 20 yeni mağaza açmayı planlıyor. Her yıl iki kat büyüme hedeflediklerini belirten Ecrou CEO’su Şahin Demir, “Bulunduğumuz kategoride şu anda pazar lideriyiz. Geçen yılı 1,1 milyar TL ciro ile kapattık. 2025’te dijitalleşme ve müşteri deneyimini geliştirmeye yönelik yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl 250 kişilik yeni istihdamla toplam çalışan sayımızı bine çıkarmayı planlıyoruz” diyor.
7’den 70’e kadınlara yönelik bir marka olarak konumlanan Ecrou, çalışanlarının yüzde 65’inin ve yöneticilerinin yarısının kadın olmasıyla, kadın istihdamına da güçlü bir destek veriyor. Pozitif ayrımcılık politikalarıyla çalışanlarını destekleyen marka, hibrit çalışma modelini sürdürerek esnek ve verimli bir çalışma ortamı sunuyor.
PERAKENDE GRUBU OLACAK
Sepet ortalaması 750 TL olan Ecrou, ürünlerinin yüzde 70’ini yerli tedarikçilerden karşılıyor. Bu da markaya, mağazalarına sürekli yeni ürün girişi yapması konusunda hız kazandırıyor. Güçlü bir perakende grubu olmayı hedeflediklerini ve bugüne kadar attıkları tüm adımları da bu vizyon doğrultusunda gerçekleştirdiklerini söyleyen Demir, şunları anlatıyor: “Türkiye’de güçlü bir marka olmanın yanı sıra global arenada bilinirliğimizi artırmak ve güçlü bir perakende oyuncusu olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda farklı sektörlerden global markalarla iş birliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra kendi markalarımızı da yaratarak perakende grubu olma yolundaki en önemli adımı attık.”
YENİ MARKALARLA İŞ BİRLİĞİ
Eqrou, Uzakdoğulu pazarını yakından takip ederek global markaları Türk tüketicilerle buluşturuyor. Öyle ki Kore’nin ünlü güzellik markası Nature Republic ile yaptığı ortaklık kapsamında cilt bakım alanına giriş yaptı. Ayrıca kendi yarattığı lüks Kore kozmetiği markası ‘Jejumei’ de var. ‘Jejumei’nin online kanalda satılan dijital bir marka olması planlanıyor. Bunların yanı sıra kendi ev- iç giyim markaları ‘Nulu’ ve ‘Teddy Island’ ile gerçekleştirdikleri iş birlikleriyle ürün çeşitliliğini artırdıklarını dile getiren Demir, “Nulu koleksiyonu çok teknik parçalardan oluştuğu için şu anda yurt dışında üretiliyor. Ancak ilerleyen dönemde onun da üretimini Türkiye’de yapacağız. Her ay 500 yeni ürün stratejisiyle hareket ediyoruz. Şu anda satışlarımızda online’ın payı yüzde 10’larda. Fiziki mağazaların biteceğine inanmıyorum. Bizim online ve fiziksel mağazalarımız birbirine entegre. Yakın dönemde Almanya’da da online satışlara başlatmayı planlıyoruz” diye ekliyor.