Bu bağlamda kurulan platformun isminden de anlaşılacağı üzere doğaya saygılı projeler üretmeyi ve sosyal sorumluluk bilincini artırmayı hedefleyen şirket, farklı alanlarda pek çok sürdürülebilirlik projesi yürütüyor. Örneğin; kaynakların aktarımının ancak sürdürülebilir bir dünya ile mümkün olacağına inanarak gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları sonucunda boyama süreçlerine ihtiyaç duymayan kendinden renkli pamuk üretimine başlayan Altınyıldız Classics, 2023’ten bunun ilk hasadını yapmış bulunuyor. Bu proje ile pamuğun iplik ya da kumaş olarak boyama işlemini ortadan kaldırdıklarını söyleyen Altınyıldız Classics – BR Mağazacılık Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Uğur Gülce, “Bu da geleneksel yöntemlerle üretilmiş bir pamuklu ürüne göre, ortalama yüzde 30 oranında su tasarrufunu beraberinde getirdi. Ayrıca yardımcı madde, boya ve kimyasal madde kullanımı ciddi oranda azaltarak çevreye verilen zararı da minimuma indirdik” diyor.
Ekonomist’in 5 - 18 Ocak 2025 tarihli sayısından
Şirketin üç yıldır ‘Kırpık Kumaş Projesi’ni de yürütüyor. Bu kapsamda tedarikçilerinden renk ve içeriklerine göre ayrıştırılan tekstil atıklarını, geri dönüşümün merkezinde ipliğe dönüştüren şirket, bugüne kadar tedarikçilerinden 40,5 ton tekstil atığı toplayıp, bu atıkların dönüşümünü sağlayarak yine tekstil sektörü içinde kullanımı sağlamış bulunuyor.
ESKİ GİYSİLERİ TOPLUYOR
Mağazalarına koydukları eski giysi toplama kutuları ile de hem farkındalık yaratmayı hem de kaynak tasarrufu gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Gülce, şöyle devam ediyor: “Kıyafetleri döngüsel ekonomiye dahil etmek için döngüsel ekonomi girişimi Nivogo ile iş birliğine imza attık. Bugüne kadar döngüsel ekonomi girişimi 40 bin adet ürünün döngüsel ekonomiye dahil edilmesini sağladık.” ‘Yüzde 100 Sürdürülebilir Vitrin Projesi’ni 2021’da ilk kez Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle yaptıklarından da bahseden Gülce, projelerine her yıl farklı temalar belirleyerek devam ettiklerini söylüyor.
