DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sonbahar stratejileri

27 Ekim 2022 | 16:19
Sonbahar stratejileri
Piyasalarda dalgalı seyir sürerken, yeni yön arayışları takip ediliyor. Kur ve altındaki çıkışla birlikte borsadaki aşağı hareket, yatırımcıları portföylerinde tekrar değişiklik yapmaya itti. Biz de bu dönemde uzmanlara piyasanın yeni yönünü sorarak portföylerde neler önerildiğini araştırdık.

TALİP YILMAZ [email protected]
GÖZDE YENİOVA SAYLAK [email protected]
CEREN ORAL BALABAN [email protected]

Dünyada parasal genişleme hamleleriyle para bolluğu yaşanırken, yurtiçinde ise TL'de hızlı değer kaybı ve fonlama maliyetlerinde artış sürüyor. İçeride finansal istikrara hizmet edecek her adım, TL varlıklardaki yüksek volatilitenin dinmesi ve yatırımcı güveninin tesisi açısından oldukça önemli görülüyor.

Özellikle ülkenin içinde bulunduğu yüksek dış açığa ilişkin riskler, TL varlıkları baskı altına aldığından bu konularda iyileşme sağlayacak her kaynak girişi, ucuz fonlama ya da yapısal düzenlemeler, volatilitenin azalmasına katkı sağlayacak faktörler olarak görülüyor. İşte böyle bir ortamda sonbahara girme hazırlığı yapıyoruz.

Sonbaharda içeride ekonomi alanında para ve maliye politikalarında atılacak adımlar, yeni enerji kaynaklarına ilişkin haberler ve dış politikada ise Doğu Akdeniz'de artan tansiyon başta olmak üzere geniş bir jeopolitik çerçeve izlenecek.

Küresel piyasaların gündeminde ise pandemi sonrası toparlanma arayışları, makro veriler ve Covid-19 tedavisine yönelik çalışmalar olacak. Özetle, küresel piyasalar sonbaharı temkini modda geçirebilir.

 

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.



 

PORTFOY NASIL OLMALI?


Peki bu yüksek volatil süreçte piyasa beklentileri nedir? Yatırım portföyleri nasıl şekil-lenmeli? Hangi yatırım araçları daha çok öne çıkar? Bu soruları konunun uzmanlarına sorduk. Öncelikle piyasaların yaşadığı yüksek volatil dönemde yatırım portföyünün nasıl şekillenmesi gerektiğine baktığımızda, uzmanlar, ağırlıklı olarak hisse ve altın ağırlıklı portföy öneriyor.

Döviz önerilerinde daha önce yaptığımız çalışmalarda dolar öne çıkarken, son dönemde Euro'nun ağırlığının da artığını gözlemliyoruz. Hisse harici TL varlıklara ise portföylerde sınırlı yer verilmesi eğiliminin olduğunu görüyoruz. Özellikle yatırımların odağında olan TL mevduatın ismi artık çok fazla anılmıyor. Haberimizin tablolarında kurumların portföy dağılım önerilerini daha detaylı okuyabilirsiniz.

DOLARDA BEKLENTİ YUKARI


Son haftalarda rekorlarını tazeleyen \ döviz kurunda yukarı yönlü eğilim sürüyor. Dolar/TL kuru 7,40 seviyesini gördükten sonra bir miktar gerileme yaşansa da yönünü tam olarak aşağı çevirmiş değil. Uzmanlar da yıl sonunda kadar dolar kurunda 7,25 TL'nin üzerinde bir seyir bekliyor.

Pandemi ile birlikte gelişmekte olan ülkelerden (GOÜ) sermaye çıkışı, TCMB rezervleri ile ilgili endişeler, çeşitli regü-lasyonlar ve ekonomiyi desteklemek için hızlı kredi büyümesine ağırlık verilmesinin TL'de baskı yaptığı söyleniyor.

Diğer yandan, regülasyonların gevşetilmesi ve kredi büyümesinin azaltılmasına yönelik çeşitli araçların kullanılması, kurdaki yükselişi sınırlayabilir. Dolayısıyla, artan risklere karşın kurda kalıcılı ataklar beklenmese de dolar kurunun 7,50 TL civarında dengelenebileceği yönünde görüş bildiriliyor.

Burada Merkez Bankası'nın kararları da yönü belirleyici unsurların başında geliyor. Geçen hafta da TCMB, son toplantılarda olduğu gibi faizleri sabit tuttu. Piyasalarda da beklenti bu yöndeydi.

Merkez Bankası'nın likidite sıkılaştırmalarına rağmen kurun yüksek ve belirsiz seviyelerde fiyatlama yapmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Tera Yatırım uzmanları, ''Kısa vadede TL'nin cazibesini artıracak para politikası hamleleri ile stabilite sağlanmalı, daha geniş vadede ise istikrar ile güven tesis edilmeli'' diyor.

Kurdaki dalgalanma ile beraber Merkez Bankası'nın elindeki araç setleriyle volatilitenin önüne geçmek isteyeceğini ifade eden Tera Yatırım uzmanları, bu noktada da likidite adımlarıyla TL sıkılaştırması, yan enstrümanlar, faiz koridoru, faiz kademelerinde aşama kaydetmesinin tamamen oynaklığın durdurulmasına bağlı olduğunu kaydediyor.

Kurun oynaklığının enflasyonun içine gireceği ve maliyet baskısı yaratacağı da dikkat çekilen noktalardan... GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz ise doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybı oluşturan bir dönem kaydetmiş olsa da GOÜ para birimleri karşısında bu senaryonun tam tersinin çalıştığına dikkat çekiyor.

Alper Nergiz, ''TL'nin içinde bulunduğu GOÜ para birimlerinin çoğu dolar karşısında değer kaybını sürdüren bir profil izliyor. Bu nedenle de dolar/TL kuru 7,00 üzerindeki görünümüne devam etmeyi sürdüren bir profil izliyor'' diyor.

ALTINA TALEP YÜKSEK


Son dönemin en popüler araçlarının başında altın geldi. Çünkü gram altın, temel belirleyici ons altın fiyatı ve dolar/TL kurundaki yükselişle birlikte yatırımcısına en çok kazandıran yatırım araçlarından biri oldu.

Pandemi öncesinde 1.4001.500 dolar/ons seviyelerinde bir seyir söz konusuyken, kademeli bir yükseliş hareketi başlatan altın, ağustos ayının ilk haftasında sert bir yükselişle 2.000 dolar direncini de yukarı yönlü kırarak 2.062 dolar seviyelerini gördü.

Sonrasında aşı ile ilgili haberlerin de etkisiyle bir düzeltme hareketi yaşadı ve 2.000 doların altına indi. Gram altın tarafında da dolar kurunun da etkisiyle 487 TL seviyelerini gördük ve sonrasında 460 TL seviyelerine düzeltme yaşandı. Kuyumcularda daha da yükselecek kaygısıyla gram ve çeyrek altın bulmak zorlaştı.

500 TL GÖRÜLEBİLİR


Peki bundan sonra ne bekleniyor? Görünen o ki altın yukarı yönlü destek bulmaya devam edecek. Çünkü küresel bazda merkez bankaları genişleyici para politikalarını sürdürüyor. Hükümetler de bu adımlara paralel olarak maliye politikalarını genişletici adımlar atıyor.

Likiditenin bollaşması ise ons fiyatını yukarı taşıyor. Jeopolitik riskler, ticaret savaşları da yükselişte etkili oluyor. Yine dolar/TL tarafında beklentiler yukarı yönlü baskının devamına işaret ediyor. Bu nedenle gram altında da sonbahar beklentileri 460-500 TL arasında şekilleniyor.

Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, parada genişleyici politikalar, jeopolitik riskler ve küresel kırılganlıkların altını yukarı taşıdığını söylüyor. Boğday, "Önümüzdeki aylarda ons altının 2.000'li seviyelerin üzerinde güç kazanabileceğini öngörüyoruz. Dolar kuru ise 7,50 civarında ortalama yapabilir. Bu kapsamda, gram altında beklentimiz 480-500 TL arasında" diyor.

Covid-19 tedavisine yönelik olumlu haber akışlarının zaman zaman volatilite yarattığını ifade eden Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz da altın fiyatlarının yüksek seyrini korumasını, ana dinamiklerin önümüzdeki aylarda da altın lehine çalışmasını bekliyor. Eryılmaz, "TL bazında gram altın fiyatlarının da bu ortamdan destek bulduğunu ve tekrar 480-500 TL bandına yöneldiğini görebiliriz" yorumunu yapıyor.

BİST'TE BEKLENTİLER NASIL?


Ağustos ayı borsa açısından da çok hareketli geçiyor. Bayram tatilinin ardından 4 Ağus-tos'ta 1.087'lere kadar geri çekilen BİST-100 Endeksi, kurdaki ani yükselişlerin de etkisiyle 6 Ağustos'ta 1.034'e geriledi. Bu kayıplarını hızla geri alma eğilimine giren endeks, 12 Ağustos'ta 1.114'lere kadar yükseldi.

BİST-100 Endeksi, mevcutta ise 1.100-1.120 bandında hareketini sürdürüyor. Peki, bundan sonraki süreç için borsada ne öngörülüyor? Küresel piyasalarda aşağı yönlü riskler artarken yurtiçinde pandemi gündemde kalmaya devam edecek gibi duruyor.

Doğu Akdeniz'de de gerilim potansiyeli piyasalarda etkisini hissettiriyor. Ekim ayı sonuna kadarki süreçte BİST-100'ün 1.100-1.200 bandında seyredeceği görüşü ağırlık kazanıyor. Ancak daha temkinli bir bakış açısıyla 1.000-1.100 bandı da öngörüler arasında yer alıyor.

Borsa İstanbul, pandemi başlangıcından bu yana gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsalarına görece yüzde 30 geride kaldı. Benzer şekilde ABD ve Avrupa borsalarının ağırlıklı olduğu gelişmiş ülke borsalarına görece BİST'in dolar bazındaki performansı da yakın sonuçlara işaret ediyor.

Yatırım Finansman'dan Ömer Eryılmaz, bu göreceli negatif ayrışmanın yakın dönemde BİST'in lehine dönmesi için eldeki argümanları yetersiz buluyor.

Eryılmaz, "Zayıf TL, artan fonlama oranları, riskten arındırılmış getirilerin yüksekliği ve sermaye maliyetleri BİST'te değerleme ve uzun vadeli hedef değerlerin bir süreliğine aşağı yönlü revizyonlara tabi kalmasına neden olacak" diyor. Ömer Eryılmaz, bu senaryoda, BİST-100'ün ekim ayında 1.0001.100 bandında dengelenmesini bekliyor.

KADEMELİ YÜKSELİŞ GÖRÜLEBİLİR


BİST-100 Endeksi, ağustos ayı itibarıyla gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışını psikolojik 1.000 seviyesinin kısmen altında 985 seviyesine kadar devam ettirmesi sonrasında ilgili bölgeyi dip kabul eden bir profil izledi. BİST'te 2008'den bu yana pozitif trendin devam ettiğine dikkat çeken GCM Yatırım'dan Alper Nergiz, bu trendi destekleyen 75 aylık basit hareketli ortalamanın 927 seviyesinden geçtiğine işaret ediyor.

927 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe BİST'te uzun vadeli pozitif görünümün devam ettiğini de söylüyor. Nergiz'e göre, Covid-19 sürecine ilişkin olumsuz gelişmeler, global borsalarda oluşacak yeni satış dalgası, jeopolitik risklere ilişkin belirsizlik senaryoları geçersiz kalırsa, BİST, yılın kalanında pozitif tarafta hareket alanına devam edebilir.

Bu beklentiler ışığında Alper Nergiz, BİST'in ekim ayı sonunda 1.100-1.200 bölgesinde olacağını tahmin ediyor. Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan da ekim ayı sonunda BİST'in 1.100-1.200 puan arasında olmasını bekliyor. 1.000 puanın altına sarktığında gelen tepki alımlarıyla yükselen BİST'in 1.100 seviyesinin üzerine tekrar çıktığını belirten Karahan, Doğu Akdeniz'de devam eden gerilim satış baskısı oluştursa da endeksin kademeli olarak yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini öngörüyor.

38 HİSSE ÖNERİSİ


Kurumların borsaya yönelik beklentileri böyleyken piyasalarda hareketliliğin yüksek olduğu böyle kritik dönemlerde hisse önerileri de ayrıca önem arz ediyor. Biz de yatırımcılara rehberlik edebilmek adına 10 aracı kurumun model portföylerinde hangi hisselere yer verdiğini öğrendik. 10 kurum toplamda 38 hisse için 'al' önerisinde bulundu.

Burada sekiz kurumun portföyündeki Turkcell en çok önerilen hisse oldu. Onu, Türk Telekom, Koza Altın, Tofaş Oto, Erdemir, Koç Holding ve Garanti BBVA izledi. Kurumlar, hisse portföylerini son dönemde borsadaki satışların ardından gelen toparlanma, azalan yabancı payı, kurun seyri, ikinci çeyrek sonuçları ve üçüncü çeyrek beklentileri ile Covid-19'un piyasalara ve sektörlere etkilerini göz önüne alarak güncellediklerini belirtiyorlar.

EKLENENLER, ÇIKARILANLAR...


Geçen hafta hisse model portföyünde güncellemeye giden İş Yatırım, Arçelik'i ve Tofaş Oto'yu çıkardığı 'En Çok Önerilen Hisseler Listesi'ne Koç Holding'i ekledi. Arçelik'in bu listeye giriş tarihi olan 25 Haziran'dan itibaren yüzde 23 mutlak getiri sağladığını kaydeden kurum analistleri, güçlü getirisi nedeniyle hisseyi listeden çıkardıklarını belirtiyor.

İş Yatırım, Tofaş Oto'yu ise faizlerdeki yukarı yönlü trendin ve TL'deki değer kaybının yurtiçi otomotiv talebine potansiyel olumsuz etkisi nedeniyle model portföyünden çıkardığı bilgisini veriyor.

Portföyünün yüzde 90'ından fazlası halka açık iştiraklerden oluşan Koç Holding'i tarihsel olarak yüksek seviyelere çıkan cari Net Aktif Değeri (NAD) iskontosu nedeniyle listeye aldıklarını söyleyen İş Yatırım analistleri, mevcut haliyle hissenin, halka açık NAD'ine göre yüzde 19'luk cazip bir iskontoyla işlem gördüğüne değiniyor.

DEFANSİF HİSSELER


Önceki haftalarda borsada oldukça sert kayıplar meydana geldi. Ak Yatırım analistleri, sert satış sonrası borsada güçlü getiri performansı oluştuğu görüşünde. Ancak kurum analistleri, toparlanmanın zamana yayılmasını, dönemsel beklentilere bağlı olarak, daha az yabancı katılımıyla hisse bazlı olmasını bekliyor.

Ak Yatırım, kurda istikrarın sağlanmasıyla yukarı yönlü hareketin mart sonrası olduğu gibi gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Kurum analistleri, bu toparlanmanın nispeten kuvvetli üçüncü çeyrek beklentilerine paralel olarak perakende, dayanıklı tüketim, otomotiv ve teknoloji ağırlıklı olacağını ve bu sektörlerde de ilginin nispeten defansif hisselere yöneleceğini öngörüyor.

Bankacılık sektörünün fiyat avantajına rağmen yabancı yatırımcı katılımının zayıflaması ve küresel zayıflık nedeniyle geride kalabileceği görüşü hakim. Bu görüşler ışığında model portföyden Garanti BBVA'yı ve Vestel Beyaz Eşya'yı çıkardıklarını kaydeden Ak Yatırım analistleri, portföye Arçelik, BİM Mağazalar ve Koza Altın'ı ekledikleri bilgisini de paylaşıyor.

FAİZDE ÇİFT HANE SÜRÜYOR


Gösterge faiz ise yüzde 12'nin üzerinde tutunmayı sürdürüyor. Uzmanların önümüzdeki süreçte faiz için beklentileri \ ise yüzde 13-15 arasında seyrediyor. TCMB, geçen haftaki son toplantısında faizleri tekrar sabit tuttu. TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) ekim sonuna kadar 24 Eylül ve 22 Ekim'de olmak üzere iki toplantısı gerçekleşecek.

Önceki toplantılarda faiz indirimlerine gitmeyen TCMB'nin, TL'de yaşanan değer kaybını dengelemek için ilk olarak politika faizi dışındaki araçları devreye soktuğunu ve TL fonlama oranını yüzde 7,80 civarından yüzde 9 civarına yükselttiğini gördük.

Uzmanlara göre, bu süreç PPK toplantılarında faiz artırımları ile devam edebilir. Buna bağlı olarak, iki yıl vadeli gösterge tahvil faizinin de yüzde 13-15 bandında kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Ziraat Yatırım'dan Uğur Boğday, enflasyon beklentilerinin arttığı ortamda gösterge faizde çift hanede kalınmasını bekliyor. Uğur Boğday, ''Piyasada TCMB'den politika faizinde artış beklentisi olmakla birlikte Merkez Bankası farklı fonlama kanallarını kullanarak ağırlıklı ortalama sermaye maliyetlerini yükseltmeye başladı.

Bu eğilim devam edebilir ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 300-400 baz puan artarak politika faizinin üzerinde gerçekleşebilir'' diyor. Boğday'a göre, bu yöndeki artırım piyasa oynaklığını azaltarak TL varlıklar üzerindeki stresin azalmasına katkı sağlayabilir.

Uzmanlara göre, ağırlıklı ortalama fonlama faizi, para piyasası faizleri ve tahvil faizleri itibarıyla aslında faiz artışı gerçekleşmiş görünüyor.

 
Etiketler
Kapak Konusu Manşet
0

  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL