DOLAR
35,65
0,07%
DOLAR
EURO
37,15
0,01%
EURO
GRAM ALTIN
3148,08
0,23%
GRAM ALTIN
BIST 100
9999,55
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ISY IZSF - İSTANBUL PORTFÖY ALTINCI SERBEST FON Fon Sürekli Bilgilendirme Formu

21 Ocak 2025 Salı, 18:26

Orjinal Link:

https://www.kap.org.tr/Bildirim/1383160
Fona İlişkin Bilgiler
Fonda Oluşan Karın Dağıtım Esasları
Fon da oluşan kâr, Fon un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kârdan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP'ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Her pazartesi13:30 ye kadar
Katılma paylarının alım ve satımı kurucunun yanı sıra TEFAS a üye olan fon dağıtım kuruluşları aracılığıyla da yapılır. Üye kuruluşlara aşağıda yer alan linkten ulaşılması mümkündür.
25000
Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar, talimat gerçekleşene kadar yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılabilir. TEFAS ta gerçekleşen işlemlerde dağıtıcı tarafından belirlenecek olan yatırım aracı nemalandırmada kullanılacaktır.
Fon katılma payları Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde nitelikli yatırımcı vasfını haiz yatırımcılara sunulur. Fon satış başlangıç tarihinde bir adet payın nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 TL dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir.
http://www.takasbank.com.tr/tr/Sayfalar/TEFAS-Uyeler.aspx
1. Katılma Payı Alım Esasları Yatırımcıların, belirlenen değerleme gününden (her hafta Salı günü) 1 (bir) işgünü öncesi saat 13:30 a kadar verdikleri katılma payı alım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk değerleme gününde bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Değerleme gününden 1 (bir) işgünü öncesi saat 13:30 dan sonra iletilen talimatlar, takip eden ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerleme gününde bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerde, fon için alım talimatları 25,000 adet ve katları, satım talimatları 5,000 adet ve katları şeklinde pay sayısı olarak bildirilir. Kurucu nezdinde yapılacak olan fon katılım payı alım satım işlemlerinde pay ve tutar üzerinde bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Kurucu ile aktif pazarlama ve dağıtım sözleşmesi imzalamış olan kurumların unvanı ve iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.
2. Alım Bedellerinin Tahsil Esasları Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu/Dağıtıcı tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %5 (Yüzdebeş) ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir.
TACİRLER YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Etiler Mah. Nisbetiye Cad. AKMerkez B3 Blok K:9 Beşiktaş İstanbul
TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerde, fon alım talimatları 25,000 adet ve katları şeklinde pay sayısı olarak verilebir. Dağıtıcı kuruluş, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %10 ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymet teminat olarak kabul edebilir. Yurtiçi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, gerçekleşme valörü yarım güne denk gelen talimatlar, izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
HALK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Halide Edip Adıvar Mah. Darülaceze Cad. No:20 K:4 Şişli/İstanbul
3. Katılma Payı Satım Esasları Yatırımcıların, belirlenen değerleme gününden (her hafta Salı günü) 1 (bir) işgünü öncesi saat 13:30 a kadar verdikleri katılma payı satım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk değerleme gününde bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Değerleme gününden 1 (bir) işgünü öncesi saat 13:30 dan sonra iletilen talimatlar ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerlemede bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir.
TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerde, fon satım talimatları 5,000 adet ve katları şeklinde pay sayısı olarak verilir. Kurucu nezdinde yapılacak olan fon katılım payı alım satım işlemlerinde pay ve tutar üzerinde bir kısıtlama bulunmamaktadır.
4.Satım Bedellerinin Ödenme Esasları Katılma payı bedelleri; talimatın değerleme gününden bir(1) işgünü öncesi saat 13:30 a kadar verilmesi halinde talimatın verilmesini takip eden ilk değerleme gününü takip eden ikinci (2.) işlem gününde ödenir. Değerleme gününden bir (1) işgünü öncesi saat 13:30 dan sonra iletilen talimatlar ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerleme gününde bulunan pay fiyatı üzerinden takip eden ikinci (2.) işlem gününde ödenir. Yurtiçi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, gerçekleşme valörü yarım güne denk gelen talimatlar, izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
Giriş Çıkış Komisyonları: Giriş çıkış komisyonu uygulanmayacaktır.
Fon Portföyüne İlişkin Bilgiler
Güncel Fon Bilgilerine Erişilebilecek İnternet Adresi
Fon Portföyüne Dahil Edilecek Türev Araç İşlemleri ile İlgili Genel İlkeler
www.istanbulportfoy.com
Portföye türev araç işlemleri ( vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri) ile benzeri işlemler (borsada işlem gören varant ve sertifika v.b.) dahil edilir. Bu işlemler portföye hem koruma amaçlı hem de yatırım amaçlı olarak dahil edilebilir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
6
2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir.
3. Fon un ana yatırım stratejisi, Fon yöneticisin hedefi, önceden belirlenmiş ve düzenli olarak takip edilen risk ile en yüksek mutlak getiriyi elde etmektir. Fon, ağırlıklı olarak yabancı borsalarda kote olmuş yabancı şirketlerin ortaklık paylarına, tahvillerine ve yabancı ülkelerin ihraç ettiği tahvil ve bonolara ve bunlar üzerine yazılmış türev araçlara yatırım yapar. Bu hedefe erişebilmek için yöneticinin izleyeceği temel yöntem, uluslararası piyasalarda işlem gören şirketlerin ortaklık payları, sabit getirili ürünler, pariteler, endeksler ve emtialar üzerine yazılmış olan türev araçları kullanarak önceden belirlenmiş ve düzenli olarak takip edilen riskler doğrultusunda getiri maksimizasyonu yapmaktır. Dolayısıyla, belirli dönemlerde fonun performansı, piyasanın genel performansından ayrışabilir.
Fon, yatırım yapacağı varlıklarda top-down (makro analizden mikro analize geçiş) ve bottom-up (mikro analizden makro analize geçiş) yatırım stratejilerinin tamamını uygular. Portföy yöneticileri öncelikli olarak küresel ekonomik durum ve G-20 ülkeleri ve Türkiye ekonomisi hakkındaki görüşleri doğrultusunda genel bir piyasa görüşü oluştururlar. Bu öngörü doğrultusunda, kısa ve orta/uzun vadeli yatırım stratejilerini uygularlar. Makro-mikro analizlerde, ekonomik büyüme, enflasyon oranları, cari işlemler dengesi, yurtdışından portföy ve direkt sermaye girişleri, döviz piyasası gelişmeleri, vb. ekonomik göstergeler dikkate alınarak yatırım yapılacak varlık dağılımını belirler. Mikrodan makroya geçen analizlerinde ise öncelik, yatırım yapılacak enstrüman seçimindedir. Portföy yöneticisi, global ve Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerinden bağımsız olarak, bir enstrümanın geçmiş göstergeler ve/veya karşılaştırmalı analizlere göre ucuz kalmış olduğuna kanaat getirebilir. Bu çerçevede, uzun/kısa pozisyon alınabilir.
Portföy yöneticisi, temel ekonomik ve finansal analizler ile portföy dağılımı ve menkul kıymet seçimini gerçekleştirir. Ancak özellikle menkul kıymet seçiminde zamanlama açısından teknik analizden de yararlanılabilir. Fon, şirketler tarafından ihraç edilmiş özel sektör menkul kıymetlerine (pay senetleri ve borçlanma araçları) ve DİBS lere (Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri) yatırım yapabilir ve bunlar üzerine yazılan alım veya satım hakkı veren opsiyon sözleşmelerine yatırım yapabilir. Fon, döviz piyasasındaki dalgalanmalardan faydalanmak amacıyla dövize dayalı türev araçlar ile emtialar üzerine yazılmış türev araçları portföyüne dahil edebilir. Anılan tüm bu varlıklar için herhangi bir vade veya tutar sınırı bulunmamaktadır, ancak Net Pozisyon oranı kısıtı geçerli olacaktır. Fon, yabancı borsalarda kote olmuş Borsa Yatırım Fonlarına (ETF), CDS lere, endekslere ve bunlar üzerine yazılmış türev araçlara yatırım yapabilir. Yabancı kurumların OTC piyasada işlem gören ürünlerine ve bunlar üzerine yazılmış opsiyonlara yatırım yapabilir.
Fon açığa satış işlemleri gerçekleştirebilir. Kredi riskini hedge etmek amacıyla kredi riskine dayalı sözleşmelere yatırım yapabilir. Yabancı para cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarına yapılan yatırım fon toplam değerinin %80 i ve fazlası olamaz. Ayrıca, fon portföyüne dahil edilen yabancı para ve sermaye piyasası araçları fon toplam değerinin %80 i ve fazlası olamaz.
4.Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için azami bir sınırlama getirilmemiş olup, Tebliğ de yer alan tüm enstrümanlara yatırım yapabilecektir. Fon portföyüne borsaya kote edilmesi şartıyla borsa dışında yurtiçi ve yurtdışı halka arzlardan da menkul kıymet alınabilir. Fon portföyünde bulunan yabancı sermaye piyasası araçları satın alındığı veya kote olduğu diğer borsalarda satılabilir.
5. Portföye türev araç işlemleri ( vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri) ile benzeri işlemler (borsada işlem gören varant ve sertifika v.b.) dahil edilir. Bu işlemler portföye hem koruma amaçlı hem de yatırım amaçlı olarak dahil edilebilir.
6. Portföye borsa dışından türev araç ve swap sözleşmesi veya repo-ters repo sözleşmesi dahil edilmeyecektir.
7. Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
8. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarının seçiminde Yatırım Fonlarına ilişkin Rehber in 4.1.5 inci maddesinde yer alan aşağıdaki esaslara uyulur. Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesini belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur. Fon, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık paylarına, ortaklık paylarını temsil eden ADR (American Depository Receipt) veya GDR larına (Global Depository Receipt), yabancı şirketlerin Eurobono larına veya yerel para biriminde çıkartmış oldukları bonolarına, şirket paylarına dayalı türev araçlara (örneğin şirket paylarına dayalı alma veya satma opsiyonu), fark kontratlarına, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda ihraç edilmiş yatırım fonlarına (örneğin, Brezilya endeksini temsil eden bir yatırım fonu) ve bunların türev araçlarına (örneğin, Brezilya endeksini belli bir fiyattan satma opsiyonu) yatırım yapabilir. Fon portföyünün riskten korunması ve/veya yatırım amacıyla döviz, kıymetli madenler, faiz, finansal göstergeler, borsalarda işlem gören ve borsa dışı endeksler ve sermaye piyasası araçları üzerinden düzenlenmiş opsiyon sözleşmeleri, forward, finansal vadeli işlemler ve vadeli işlemlere dayalı opsiyon işlemleri dahil edilebilir. Sahip olunmayan menkul kıymetler ödünç alınarak veya türev araçlar kullanılarak açığa satış yapılabilir. Fon, portföyündeki menkul kıymetlerin %100 üne kadar belirli bir vadede geri almak kaydıyla risk yönetimi kriterlerine uyan kurumlara ödünç verebilir.
9. Portföye yalnızca OECD Ülkelerinde kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir.
10. Portföye dahil edilecek yapılandırılmış yatırım araçlarının; A) i. Fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, ii. Borsada işlem görmesi, iii. İhraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği nin 32 nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, iv. Tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, gerekir. B) Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak, (A/ii) bendi hariç olmak üzere (A) bendinde belirlenen şartların tamamı aranır. Buna ilaveten, Türkiye de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarının; i. İhraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, ii. Fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi, iii. Fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likiditeye sahip olması zorunludur.
Diğer Hususlar
Açıklama

FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI


1. Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.


2. Fon un malvarlığı Kurucu nun ve Portföy Saklayıcısı nın malvarlığından ayrıdır. Fon un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak, türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.


FON UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ

Fon, Tebliğ in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.


BIST'te yer alan şirketler ile ilgili KAP gelişmelerini, KAP haberlerini bu sayfadan takip edebilirsiniz. Datalar Matriks'ten alınmakta ve gecikmeli olarak sayfalara yansımaktadır. Sayfadaki içerikler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi değildir.

KAP NEDİR?

KAP, yani Kamuyu Aydınlatma Platformu sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.


  • ALTIN GRAM - TL 3148,08 0,23%
  • ALTIN ONS 2747,58 0,18%
  • BIST 100 9999,55 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,652 0,084%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,43323 -0,03662%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 99,5 -1,7306%
  • DOLAR/TURK LIRASI 35,6465 0,0695%
  • EURO/DOLAR 1,0415 -0,0475%
  • EURO/TURK LIRASI 37,1513 0,0107%
  • STERLIN/DOLAR 1,23395 0,00203%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL