Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bacalarına filtre takılmaması nedeniyle 1'i kısmen 5'i tamamen 6 termik santralin kapatıldığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santrallerin bacasına filtre takılması için 1 ocak 2020'ye kadar süre tanımıştı. Gece yarısı itibariyle denetimler başladı.
KURUM: 6 TESİS MÜHÜRLENDİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tesislerin bir kısmının çevre yatırımlarını tamamlamadığını belirterek şöyle konuştu:
"Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.
Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.
Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.
Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır."
BAKAN DÖNMEZ: ÇALIŞANLARIN HAKLARININ TAKİPÇİSİYİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavat. Bunu karşılayacak kadar rezerv kapasitemiz mevcut" diye konuştu.
Dönmez, kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacaklarını söyledi.
TERMİK SANTRALLERİN GELECEĞİ KARANLIK