DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Platform Turizm halka arz ediliyor

Albayrak Grubu şirketlerinden, personel ve yolcu taşımacılığı, filo kiralama, seyahat acentesi işletmeciliği, gıda nakliye ve dağıtımı, personel destek hizmetleri gibi hizmetler sağlayan Platform Turizm, 8-9 Aralık 2022 tarihlerinde halka arz ediliyor.

07 Aralık 2022 | 23:46
Son Güncellenme: 09 Aralık 2022 | 03:20
Platform Turizm halka arz ediliyor

Şirketin halka arz süreci Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayı ile başladı. Halka arz öncesinde ödenmiş sermayesi 220 milyon lira olan şirketin payları, hisse başına 9,10 TL'den halka arz edilecek.

Halka arz işlemi, İnfo Yatırım aracılığıyla ve borsada satış yöntemiyle gerçekleşecek. Satışa sunulacak pay miktarı 49 milyon 500 bin adet olacak ve 24 milyon 750 bin adet pay ortak satışı, 24 milyon 750 milyon adet pay ise sermaye artırımı suretiyle halka arz edilecek.

Platform Turizm'in halka arz kodu #PLTUR, şirketin paylarının işlem göreceği pazar ise BİST Yıldız Pazar olarak belirlendi.

Sanayi, liman işletmeciliği, medya, lojistik ve inşaat gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Albayrak Grubu, 2012 yılındaki Tümosan Motor ve Traktör, 2018 yılındaki Trabzon Liman İşletmeciliği'nin ardından Platform Turizm ile üçüncü halka arzını gerçekleştirecek.

Şirketin halka arzı ile ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Platform Turizm Mali İşler Müdürü Mikail Talha Bayraktar, Platform Turizm'in 2002 yılında personel taşımacılığı ve araç kiralama sektöründe faaliyet göstermek üzere Albayrak Grup tarafından kurulmuş bir şirket olduğunu kaydetti.

Albayrak Turizm'in 1980 yılında başlamış olduğu personel taşımacılığı ve araç kiralama faaliyetinin 2002 yılına kadar devam ettiğini, bu tarihten sonra bu işleri Platform Turizm'in yapmaya başladığını belirten Bayraktar, "2006 yılında iş gücü temini faaliyetine başlamıştır. 2007 yılında iş makinesi kiralama ve gezi organizasyonu işlerini bünyesine katmıştır. 2011 yılında Havabüs markasıyla, havaalanıyla şehir içi arasında yolcu taşımacılığı faaliyetine başlamıştır. Yine aynı yıl seyahat acenteleri işletmesine başlamıştır. 2012 yılında Pakistan şubesini kurarak Pakistan'da yolcu taşımacılığı faaliyetine başlamıştır. 2014 yılında da yine Pakistan'da metrobüs işletmeci faaliyetine başlamıştır. Faaliyetleri bugüne kadar devam etmiştir." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, 2022 yılında gündemine halka arzı alan Platform Turizm'in SPK'ya başvurusunu yaparak onayını da aldığını hatırlatarak, "8-9 Aralık tarihlerinde borsada satış üzerinden halka arzı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Bayraktar, Albayrak Holding'in 70'nci yılını kutladığına dikkati çekerek, şirketin kurumsallaşmaya ciddi manada önem verdiğini dile getirdi. Şirketin kurumsallaşma ile birlikte organizasyon güçlenmesi, başarı ve sürekliliğinin kurucu ortak grubuna bağlı olmadan gelecek nesillere devam ettirilmesini sağlayacağını vurgulayan Bayraktar, "Bu manada kurumsallaşmayı daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Halka arz bizim için aynı zamanda bir finansman kaynağı oluşturacak. Şirketimiz yatırımların bir kısmını dış finansmanla gerçekleştirmektedir. Halka arzla birlikte alternatiflerine oranla daha düşük maliyetli ve geri ödemesi olmayan bir finansman kaynağına kavuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, halka arzdan elde edilecek finansman ile hem İstanbul hem Trakya hem de Anadolu bölgesinde araç yatırımları yapacaklarını kaydederek, "Yeni plaka yatırımları yapacağız. Özellikle 2023 yılında Pakistan'da, Gine'de ve Somali'de yolcu taşıma faaliyetlerine başlayacağız. Yatırımları, buralarda kullanmayı planlıyoruz." diye konuştu.

"Bu topraklarda kazandığımızı, yine bu topraklarda değerlendirmek istiyoruz"

Albayrak Grubu'nun yerli ve milli duruşu olan bir grup olduğuna vurgu yapan Mikail Talha Bayraktar, şunları kaydetti:

"Biz bu topraklarda kazandığımızı, bu toprakların insanlarıyla beraber güç birliği yaparak yine bu topraklarda değerlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla halkımızdan talep bekliyoruz. Biz halka arzın bireysel olarak, halk üzerinden gelmesini bekliyoruz. Ve inşallah halkımızın teveccühüyle birlikte daha fazla bu topraklara hizmet etme şansı bulacağız.

Şirketin sahibi olduğu araç filosu son dönemde döviz kurlarında olan yükselmeden, enflasyonun yüksek seyretmesinde ve araç fiyatlarındaki artıştan dolayı ciddi manada değerlenmesine rağmen bilançosunda kayıtlı değer üzerinden takip edilmektedir. Bu demektir ki ileride kiradan çıkacak araçlarımızı sattığımız zaman şirketin çok yüksek bir karlılık ve nakit alım potansiyeli var."

Bayraktar, salgın sonrasında hem araç kiralamaya hem de personel taşımaya ciddi bir talep artışı olduğuna vurgu yaptı. Kovid-19'dan sonra tüketicilerin sağlık açısından birbirleriyle temas etmeme güdüsüyle olabildiğince toplu taşımadan uzaklaşma gereğini duyduklarını belirten Bayraktar, bu dönemde bireysel araç satın alma ve şirketlerin de iş kayıpları yaşamamaları için personellerini servisle taşıma ihtiyacı doğduğunu anlattı.

Şirketin faaliyetlerinde her ikisi de olduğu için bu açıdan bir potansiyelleri olduğunu kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca her ne kadar bizim iki faaliyetimiz birbiriyle ilişkili gözükse de birbiriyle ilişkili değildir. Örneğin, personel taşımacılığında oluşacak bir krize karşı bizim araç filo faaliyetimiz tampon görevi görebileceği gibi bunun tam tersi durumda olabilecektir. En önemli, güçlü yanımızda şu; şirket, müşterileriyle uzun döneme dayanan ilişkiden dolayı gelir kaybına uğramamaktadır. Bunun yanında yeni müşteriler katarak reel büyümesini gerçekleştirmektedir. Şirketin devamlılığının ve sürekliliğinin olması kurumsal bir şirket olduğunu göstermektedir.

Yine aktifimize kayıtlı 120 milyon değerinde yatırım amaçlı gayrimenkulümüz bulunuyor ve enflasyonist ortamda bu gayrimenkuller değerlenmiştir. Bunlar likit varlıktır. Bizim kiraladığımız araçlar enflasyona karşı korumalı bir emtiadır. Gerektiği zaman bunları çok kolayca nakite çevirip faaliyetlerimizi devam ettirme şansımız vardır. Bu açıdan da bir teminat mekanizmasıdır."

0

  • ALTIN GRAM - TL 3064,11 0,22%
  • ALTIN ONS 2779,46 0,21%
  • BIST 100 8945,8 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,351 0,013%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39158 0,00575%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 97,5 0,3006%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2889 0,0473%
  • EURO/DOLAR 1,0819 0,0046%
  • EURO/TURK LIRASI 37,1265 0,015%
  • STERLIN/DOLAR 1,30095 -0,04264%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL