BİST’te son dönemde negatif ayrışmaların arttığı görülüyor. Dünyadan bağımsız olarak yabancı yatırımcı satışıyla kan kaybetmeye devam eden endeks, 21 Ekim’de kapanışını 8.654’ten yaptı. BİST, bu seviyelerde bir kapanışı en son 2024 şubat başında yapmıştı. Her ne kadar tepki alımları gelse de güç toplama çabası yetersiz kalıyor ve MSCI Türkiye ekim ayı başından beri ve son üç ayda en kötü performans gösteren endeks olmaya devam ediyor.
27 Ekim - 9 Kasım tarihli sayıdan
SERT SATIŞLAR FIRSAT PENCERESİ Mİ?
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen; faiz indirim döngüsünün ötelenmesinin, uluslararası yatırım bankalarının hedef fiyatları aşağı çekmesine yol açarak bankalarda sert bir satış dalgasını tetiklediği analizini yapıyor. Yıl içinde gördüğü zirveye göre BİST-100’ün kaybının yüzde 20’yi geçerek ayı sinyali verdiğine dikkat çeken Gürleyen; dünya borsalarının yükseldiği bir ortamda BİST’teki sert satışın orta vadeli yatırımcılar için ‘fırsat penceresi’ yarattığı görüşünde.
Serhat Gürleyen’e göre; ekonomideki sert yavaşlamanın aşağı çektiği şirket kârları ve inatçı enflasyon nedeniyle ertelenen faiz indirim beklentileri kısa vadede piyasa üzerinde satış baskısının devamına neden olabilir. Gürleyen; “Biz kötümserliğin arttığı bir ortamın hisse almak için fırsat yarattığına inanıyoruz. Değerlemeler çok cazip. Ancak son dönemdeki sert satış sonrasında yatırımcılar düşen hançeri tutmak istemeyecektir” diyor.
PORTFÖYLERDE ÖNE ÇIKANLAR
BİST’teki gerilemelerin orta-uzun vadeli yatırımcılar için ‘alım’ fırsatı yarattığı görüşünün dile getirildiği bu süreçte aracı kurumların hisse önerilerinde güncellemeler yaptığı da görülüyor. Biz de 20 kurumun portföyündeki hisseleri araştırdık, öneri listelerindeki son değişiklikleri inceledik.
Sonuç olarak, 20 kurum 60 hissede ‘alım’ önerisinde bulundu. Portföylerde en çok yer bulan hisse, 13 kurumla Turkcell oldu. Onu 11 kurumun portföyündeki BİM Mağazalar ve 10’ar kurumun da listesindeki Migros ve THY izledi. Bu dört hisseyi yedi kurumla Ford Otosan takip etti.
HANGİ DÖRT ŞİRKET LİSTEDE?
Ak Yatırım, eylül ayının başında MPL Sağlık, İş Bankası C ve Migros’u eklediği öneri listesinden Lokman Hekim Sağlık’ı ve Logo Yazılım’ı çıkarmıştı. Ak Yatırım; ekim ayı başında ise bu listeye Turkcell yerine Türk Telekom’u dahil etti.
Ak Yatırım Araştırma Direktörü Hakan Aygün; “Sabit geniş bant segmentindeki güçlü beklentilerimize dayanarak Turkcell’i Türk Telekom ile değiştirdik. Türk Telekom’a olan inancımız, güçlü gelir büyümesine, marj genişleme potansiyeline ve cazip değerleme çarpanlarına dayanıyor” diyor. Aygün; MLP Sağlık’ı ise göreceli olarak daha güçlü işletme nakit akışı performansı, son iki yılda sektördeki fiyat artışlarına rağmen hasta hacmini sürdürebilme yeteneği ve daha düşük kaldıracı (net borç/FVAÖK) nedeniyle tercih ettikleri bilgisini veriyor.
İŞ BANKASI VE MİGROS’TA YATIRIM TEMALARI
İş Bankası’nın yılbaşından bu yana BİSTBanka Endeksi’nden daha düşük performans gösterdiği görülüyor. Ak Yatırım Araştırma Direktörü Hakan Aygün; bu durumun nedenlerini, ‘2024’te tüm iştiraklerini holding yapısı altında toplama planının şimdilik başarısız olması, T. Şişecam’ın cam sektörünün küresel zayıflığından etkilenmesi ve marj baskısı’ olarak sıralıyor. Ancak Aygün; operasyonlarda iyileşmenin ve İş Bankası’nın duran varlık portföyünün büyüklüğü dikkate alındığında, enflasyon muhasebesine geçişin hissede güçlü bir toparlanma sağlayabileceği görüşünde.
Migros yönetimi, ikinci çeyrek finansalları sonrasında 2024’ün ikinci yarısında brüt marjların 2024’ün ilk yarısına göre daha iyi olmasını beklediklerini paylaştı. Ek olarak yılın ikinci yarısında çalışan maliyet baskısının da ortadan kalkacak olmasıyla opex marjında da iyileşme öngören Hakan Aygün; 2024 ikinci yarıyılda marjların, 2024 ilk yarıyıla göre 100 baz puan, 2023 ikinci yarıyıla göre 20 baz puan iyileşeceğini tahmin ediyor. Hakan Aygün’e göre; Migros’ta 2024’ün ikinci yarısında yıllık bazda FVAÖK büyümesi (TAS 29 ve TFRS 15&16 öncesi) yüzde 80’i aşabilir.
VARLIK DAĞILIMI ÖNERİLERİ
Ekim ayı başında Aksa Enerji’yi sağlanan kârı realize etmek, Sabancı Holding’i güçlü performansının ardından kâr almak amacıyla model portföyden çıkaran Gedik Yatırım; Galata Wind’de ise zarar-kes uygulamasını başlattı. Kurum; varlık dağılımı önerilerini de güncelledi.
Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu; BİST’teki satış eğiliminin artan jeopolitik riskler, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın hizmetler sektöründe çok fazla olmasa da imalat sektöründe çok daha somut şekilde ortaya çıkması gibi faktörlere bağlı olarak son dönemde güç kazandığına dikkat çekiyor. Akkoyunlu, analizine şöyle devam ediyor:
“Bu unsurlar ve BİST’e ilişkin teknik göstergeler, ek düşüş potansiyelini canlı tutsa da 3-6 aylık perspektifte, BİST-100’ün TL mevduatın üzerinde getiri yaratma potansiyelinin oldukça kuvvetlendiğini düşünüyoruz. Portföylerde BİST ağırlığımızı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardık. Faiz indirim beklentilerinin ötelenmesiyle, risksiz getiri oranlarının cazip seviyelerde bulunması nedeniyle TL mevduat/para piyasası fonlarına (PPF) ise portföyde yüzde 40 ile en fazla ağırlıkla yer vermeye devam ediyoruz.”
EN ÇOK ÖNERİLEN BEŞ HİSSEDE ÖZEL ANALİZLER:
- Turkcell: Çatısı altıdaki varlıklardan para kazanma seçeneklerinin potansiyel bir orta vadeli katalizör olmaya devam ettiği kaydediliyor. Şirketin stratejik öncelikleri arasında yer almayan temel varlıkların satışı da olumlu değerlendiriliyor.
- BİM Mağazalar: Risklere karşı dayanıklı defansif iş modeli, sağlam finansal yapısı, güçlü mağaza verimliliğiyle öne çıktığı analizi yapılıyor. Hızlı mağaza açılışlarının da devamı bekleniyor.
- Migros: Net nakit pozisyonu ve pazar payı gelişimiyle beğeniliyor. Zengin ürün çeşitliliği, yüksek markalı ürün ağırlığı, geniş taze ürün portföyü, farklı mağaza formatları ve özel markalı ürünlerde indirimli marketleri yakalayan fiyatlama stratejisiyle rekabet avantajı sağladığı aktarılıyor.
- THY: Kuvvetli operasyonel faaliyetlerin ve güçlü yolcu trafiğinin süreceği öngörülüyor. Operasyonel olarak başarılı sonuçlarının 2024’te de devamı bekleniyor.
- Ford Otosan: Ford Otosan’ın kârlılığının 2025 ilk çeyrekten itibaren pozitif yönde ivme kazanacağı, yeni araç modellerinin mevcut iş modeline katkı sağlayacağı öngörülüyor.