DOLAR
35,20
-0,08%
DOLAR
EURO
36,70
0,30%
EURO
GRAM ALTIN
2972,80
0,29%
GRAM ALTIN
BIST 100
9952,49
0,37%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Tekstilci 3 bölgenin yeni ihracat hamlesi

27 Ekim 2022 | 12:54
Tekstilci 3 bölgenin yeni ihracat hamlesi

Laleli, Osmanbey ve Merter gibi tekstil ticaretinin kalbi olan merkezler için yeni bir dönem başladı. Çünkü bavul ticaretinin kayıt altina alınması için ihracat antrepoları kuruluyor.





AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr





Bu sayede yıl sonuna kadar 2 milyar dolarlık ihracatın kayıt altina alınması bekleniyor. İstanbul'da Laleli, Osmanbey ve Merter gibi merkezler, Türkiye tekstil ticaretinin önemli oyuncuları arasında yer alıyor.





Ağırlıklı olarak bavul ticaretiyle anılan bu merkezlerden yapılan ihracatın kayıt altına alınmaya başlamasıyla yeni bir dönem başlıyor. Laleli, Zeytinburnu, Merter, Bayrampaşa ve Osmanbey gibi yerlerde, yolcu beraberinde taşınan mallar, kurulacak ihracat antrepolarıyla kayıt altına alınacak.





Böylece bu bölgelerden yapılan ihracat artık büyük ölçüde kayıtlı hale gelecek. Şirketler resmi olarak ihracatçı kimliğine kavuşacağı için KDV iadesi ve devlet teşvikleri başta olmak üzere birçok avantajdan yararlanabilecek.





2 MİLYAR DOLARI BULACAK
2018 yılında Türkiye'de yapılan bavul ticareti toplam 4,6 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun önemli bir kısmı bu üç merkez yapılıyor. Kurulacak ihracat antrepolarıyla ilk aşamada 2 milyar dolarlık ihracatın kayıt altına alınması hedefleniyor. Temmuz ayında başlayan uygulamanın meyvelerini vermeye başladığı da ifade ediyor.





Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, temmuz ayından itibaren başlayan mikro ihracat uygulamasının ticaretin kayıt altına alınmasının yanı sıra şirketlere de büyük katkı sağlayacağını söylüyor.





Eyyüpkoca, bu uygulama ile kayıt altına giren şirketlerin, ihracat teşvikleri başta olmak üzere birçok avantajdan yararlanabileceklerini belirtiyor. 100 milyon dolarlık iş hacmiyle Laleli'nin önemli iş insanları arasında yer alan Dosso





Dossi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan da bu projenin caddelere büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Bu sistem sayesinde ihracatın en az yüzde 30-40'ının kayıt altına alınmasını bekliyor. Eraslan, en kötümser ihtimalle 2 milyar dolarlık bir ihracatın kayıt altına alınacağını söylüyor.





OSMANBEY DE HAZIR
Toplam iş hacmi yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan Osmanbey de yeni dönemden payını almaya hazırlanıyor. Osmanbey Tekstilci İş İnsanları Derneği (OTİAD) Başkanı Rıdvan Kandağ, "Bölgemizden yapılan ihracat ağırlıklı olarak dış ticaret firmalarımız veya üretici firmaların kendileri tarafından gerçekleştiriliyor.





Yolcu beraberinde özel fatura ile yapılan satışların yeni düzenlemelerle kolaylaştırılması bölgemiz dış ticaretine çok olumlu katkı sağlayacak" diyor.





Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de bu süreci desteklemek için harekete geçmiş durumda. TİM, bavul ve kargo ticaretinin kayıt altına alınması için oluşturulan yeni sistemde işlemlerin yapılmasında izlenecek yolu içeren bir broşür hazırladı. Altı adımda prosedürleri gösteren bu broşürler, Laleli, Merter, Osman-bey, Bayrampaşa, Zeytinburnu gibi ticaretin yoğun olduğu noktalarda paylaşılıyor.





LOJİSTİK DESTEK VERİLMELİ
Elbette bu sisteme geçiş sürecinde ortaya çıkabilecek sorunlar da var. İhracatın kayıt altına alınmasıyla yüzde 8'lik KDV gündeme gelecek. Yüzde 8'lik KDV'nin hem satıcı hem de alıcı için sıkıntı olabileceği belirtiliyor.





Diğer önemli konu da kargo maliyetleri. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye'de kargo maliyetlerinin yüksek olduğunu söylüyor. Şenocak, "Kargo maliyetlerinin düşmesi için teşvik verilmesi gerekli. Önümüzdeki günlerde en çok dile getireceğimiz konu bu olacak" diyor.





TİCARET HEYETLERİ
Yeni döneme odaklanan bölgelerin diğer taraftan ihracatlarını artırmaya yönelik yeni aksiyonlar da alıyor. Zira İran ambargosu başta Laleli olmak üzere üç bölgeyi de olumsuz etkiliyor. Osmanbey'den ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerine ürün gidiyor.





OTİAD Başkanı Rıdvan Kandağ, çeşitli nedenlerden dolayı daha alt sıralarda kalmış olan Fas, Ukrayna gibi ülkeleri de yakın takibe aldıklarını ve bu ülkelerle yapılan ticaretin arttırılması için heyetler göndereceklerini söylüyor. Benzer bir proje Laleli için de geçerli.





Bünyesinde yeni pazarlar komitesi oluşturan LASİAD, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yönelik çalışmalar yürütüyor. LASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hardal, bu ülkelere mağaza zincirleriyle anlaşarak girmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.





RAKAMLARLA ÜÇ MERKEZ
LALELİ

2019’u 4,5-5 milyar dolar ciro ile kapatmayı planlayan Laleli, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine odaklanmaya devam edecek. Bölgede 7 bin civarında işletme olduğu tahmin ediliyor.
OSMANBEY
2018 yılında 1,5 milyar dolar değerinde hazır giyim ve konfeksiyon ürünü ihraç eden Osmanbey, 2019 yılında yüzde 10’luk büyümeyle 1 milyar 650 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor. Ağırlıklı olarak Filistin, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere, ABD, İspanya, Rusya, Fransa ve Ürdün’e ihracat yapan Osmanbey, önümüzdeki dönemde Fas, Ukrayna gibi ülkelere odaklanacak.
MERTER
Bu bölgeden 7,5 milyar doların üzerinde ihracat yapılıyor. Merkezin 2023 hedefi bunu 15 milyar dolara çıkarmak. Merter’den 215 ülkeye tekstil ve hazır giyim ihracatı yapılıyor.









MUSTAFA GÜLTEPE İSTANBUL HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İHKİB) BAŞKANI
"ŞİRKETLER, UZAK COĞRAFYALARA YÖNELMELİ"

"İstanbul'da tekstil ticaretinin yoğun olduğu caddelerde yapılan ihracat sayılabilir nitelikte değildi. Artık buradaki ihracatın da kademe kademe sisteme girmesi lazım. Elbette bu noktada bazı riskler var. Zira sadece bizim kayıt altına almak için yaptığımız çalışmalar yeterli değil.





Burada diğer ülkelerin ne istediği de önemli. Yine de bu konuda bir adım atılmış olması çok olumlu. İlk aşamada en az 2-3 milyar dolarlık ihracatın kayıt altına alınmasını bekliyoruz. Ayrıca firmalar da ihracat kredisi gibi imkanları kullanma fırsatı bulur."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2972,8 0,29%
  • ALTIN ONS 2626,61 0,36%
  • BIST 100 9952,49 0,37%
  • DOLAR/JAPON YENI 157,645 0,273%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,43963 -0,00139%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,01 0,6795%
  • DOLAR/TURK LIRASI 35,203 -0,0775%
  • EURO/DOLAR 1,0394 -0,4559%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7034 0,2978%
  • STERLIN/DOLAR 1,25169 -0,28758%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL