Sukuk Nedir, Çeşitleri Neler? Sukuk İhracı Nasıl Yapılır?
Sukuk, diğer adıyla kira sertifikası olarak bilinen bir finansman sağlama aracı olarak öne çıkıyor. Çeşitli varlıkların ve hakların finansmanını sağlayarak işlev gören bu araç, faizsiz sabit getiri imkanı sunuyor. Sukuk sertifikaları, devlet ve şirketlere büyük oranda yardımcı oluyor. Kurumlar, bu sertifika aracını ihraç ederek yatırımcılara getiri elde etme olanağı tanıyor. Bir çeşit faizsiz sermaye piyasası ürünü olarak da tanımlanan sukuk sertifikası, ikincil piyasalarda büyük oranla kullanılıyor. Bunun sebebi ise bu sertifikanın ikincil piyasalarda alım satım işlemlerinde kullanılabilmesi oluyor. Ayrıca, yatırımcıların sahip oldukları varlıklardan getiri elde etmelerine olanak vermesi ürünün en büyük avantajları arasında yer alıyor. Varlığa dayalı bir sertifika olarak öne çıkan Sukuk, kurumların nakit akışını nereye aktardıkları konusunda da şeffaflık sağlıyor. Böylece, aktarılan nakit akışı güvenilir bir şekilde işlem görüyor. Sukuk, faizsiz bir yatırım enstrümanı olarak kullanılan sertifikalar arasında yer alıyor.
Varlığa dayalı bir finansal sertifika olan bu araç, çeşitli müşterilerin sukuk ihracı yapması ile işlevsel hale geliyor. Bu ihracatta önemli olan, süreçlere hakim olarak doğru adımlar atmak oluyor. Varlık kiralama şirketleri, çeşitli kurum ve kuruluşlara sukuk ihracat ederek finansman sağlıyor. Bu sürecin, bağlı olunan ilke ve standartlara uygun yönetilmesi gerekiyor. İhracat için hazırlanan sözleşmenin İslami kurallara uygun olması önem arz ediyor. Değerlendirme sürecinin ardından bir engel görülmemesi halinde sukuk sözleşmesi hazır hale geliyor. Böylece, sertifika yatırımcıya satılarak sukuk getirisi elde ediliyor. İlgili varlıkların getiri üretmesi durumunda, sözleşmede belirlenen tarihlerde gelir yatırımcı ile paylaşılıyor. Kira sertifikalarının ise birtakım şartları bulunuyor. Şartlar, sukuk türüne göre değişkenlik gösteriyor.
Varlık sahiplerinin, ihraç edilen varlıklardan getiri elde ederken bazı koşullara uyum sağlamaları bekleniyor. Elde edilen gelirden pay alarak menkul kıymet sağlama işlevi gören kira sözleşmesinin çeşitli türleri bulunuyor. Sukuk çeşitleri şöyle sıralanıyor:
Sukuk alım-satımının pek çok avantajı bulunuyor. Bu avantajlar nedeniyle pek çok kurum sukuk ihracını tercih ediyor. Sukuk almanın bazı avantajları şöyle sıralanıyor: