PPK (Para Politikası Kurulu)
Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararları, önceden açıklanan takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınıyor. Piyasanın merakla beklediği toplantılarda faiz oranlarına ilişkin alınan kararlar gerekçeleriyle birlikte toplantının yapıldığı gün saat 14.00'da Merkez Bankası Genel Ağ sayfasından açıklanıyor. Peki, PPK (Para Piyasası Kurulu) nedir? Para Politikası Kurulu kimlerden oluşur? Bu soruların yanıtı Merkez Bankası'nın internet sitesinde şu şekilde veriliyor:
Para Politikası Kurulu, Başkanın başkanlığı altında, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisince üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak bir üyeden oluşur. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı veya Bakanın belirleyeceği bir birim amiri toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabilir. Başkanlık, Başkan Yardımcılığı ve Banka Meclisi üyeliği görevi sona erenlerin Para Politikası Kurulu üyeliği de sona erer.
Atanacak üyenin para politikası konusunda çalışmalarının bulunması ve ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde akademik unvana sahip, görevi ile ilgili alanda en az 10 yıl çalışmış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekir.
PPK (PARA POLİTİKASI KURULU'NUN GÖREVLERİ NELERDİR?
a) Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi,
b) Para politikası stratejisi çerçevesinde Hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi,
c) Para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi,
d) Hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi,