DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Havale

Havale

Günümüzde bireysel ve ticari bankacılık işlemleri arasında havale geniş yer tutuyor. Bu maddede havale nedir, havale ile EFT arasındaki farklar neler, havale ücretleri ne kadar sorularına yanıt aradık. Havale en basit anlatımıyla banka hesabındaki bir paranın aynı bankadaki bir diğer hesaba, veya aynı bankada başkasına ait bir hesaba gönderilmesi anlamına geliyor. Haftanın 7 gün 24 saati aynı banka içerisinde havale işlemi yapmak mümkün. Banka havaleleri şubeler, internet, mobil, telefon ve ATM üzerinden yapılabiliyor. Banka müşterisi isterse yaptığı havale işlemini kaydedip bir sonraki havale işlemini daha pratik şekilde yapabilir. Bazı bankalar, müşterinin yaptığı son havaleleri de işlemin tekrarında kullanıcı kolaylığı için gösterebiliyor.

HAVALE NASIL YAPILIR?

Kişi aynı bankadaki farklı hesaplarına kolaylıkla havale yapabileceği gibi, başka birinin aynı bankadaki hesabına havale yapacaksa alıcının ad/soyad bilgilerine, 26 haneli IBAN numarasına, ya da bir diğer yöntemle şube ve hesap numarasına ihtiyaç duyar. Ödenecek tutar hesapta varsa para çok kısa bir süre içerisinde diğer hesaba aktarılır. Güvenlik açısından doğrulama için cep telefonu üzerinden 2. bir onay da istenebilmekte.

HAVALE İLE EFT ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Merkez Bankası kitapçığında EFT sistemi "EFT Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin bankalar arasında elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan ödeme sistemidir. EFT sisteminde, sisteme ulaşan mesaj işleme konulmakta,mutabakat hesaplarında yeterli bakiye olduğu sürece, bir bankadan diğer bankaya para transferi bekletilmeksizin gerçekleştirilmekte ve ödemelere herhangi bir şekilde müdahale edilmemektedir" şeklinde anlatılır. Peki, havale ile EFT arasındaki farklar neler?
  • Havale işlemi aynı banka üzerinden yapılır. Aynı banka şubesindeki hesaplar ya da aynı bankanın farklı şubesindeki hesaplar arasında havale işlemi yapılır. EFT ise iki farklı banka arasında gerçekleşir.
  • Havale işlemi EFT'ye göre çok daha hızlı gerçekleşir.
  • Havale her gün 7-24 bankanın sunduğu farklı uygulamalar üzerinden yapılabilir. EFT işlemleri ise ancak hafta için belli saatlerde yapılabilir.
  • Havale ücreti genelde EFT'ye oranla daha ucuzdur.

HAVALE ÜCRETİ NE KADAR?

Şubat 2020'de BDDK ve TCMB, finansal tüketicilerden ve ticari müşterilerden bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenlemişti. Buna göre, EFT işlemlerinden alınabilecek ücret, işlem tutarının 1.000 lira ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 lirayı, ATM'den yapılan işlemlerde 2 lirayı, diğer kanallarla yapılan işlemlerde ise 5 lirayı geçemeyecek. Bu sınırlar sırasıyla, işlem tutarının 1.000 lira ila 50 bin lira arasında olması halinde 2 lira, 5 lira ve 10 lira düzeyinde, işlem tutarının 50 bin liranın üzerinde bulunması durumunda ise 25 lira, 50 lira ve 100 lira şeklinde uygulanacak. Banka ile ticari müşteri arasındaki sözleşmede geç işlemler olarak belirlenen EFT'lerde, belirlenen azami ücretler yüzde 50 artırımlı olarak gerçekleştirilecek. Ticari müşteriler ve finansal tüketiciler gerçekleştireceği havale işlemlerinde ise, aynı tutar ayrımları geçerli olmak üzere EFT'de belirlenen ücretlerin yarısını ödeyecek.