Anlık ödeme uygulaması FAST sistemi Ocak 2021'den itibaren hayatımıza girdi. Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde kullanımı giderek artan FAST sistemine yakından bakıyoruz.
FAST Sistemi 8 Ocak 2021 itibarıyla vatandaşın kullanımını açılan bir anlık ödeme sistemi. 21 Şubat 2022 itibarıyla FAST sisteminde limit 5 bin liraya yükseltildi. Peki FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? FAST ile EFT'nin farkı nelerdir? İşte A'dan Z'ye FAST sistemi hakkında merak edilenler...
FAST Sistemi 2021 yılı başında yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla 50 lira limitli olarak başlatılmıştı. FAST sisteminde üst işlem limiti bir süre sonra 1000 TL'ye, ardından 2 bin TL'ye yükseltildi. FAST limiti 21 Şubat 2022 itibarıyla bu kez 5 bin TL'ye çıkartıldı. Ayrıca TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinde 10 bin TL'ye kadar işlem yapılabiliyor.
Ödemelerin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde başlatılması için Kolay Adresleme Sistemi'ne kayıt olan kullanıcı sayısı ise 14 Şubat 2022 itibarıyla 15.5 milyona ulaştı.
Peki, FAST sistemi nedir? Merkez Bankası bu konuda şu bilgileri veriyor: FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınan anlık ödeme sistemidir. FAST'ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.
FAST Sistemine üye finansal kuruluşunuzun mobil ya da internet bankacılığı uygulamalarına girerek 7x24 FAST ödemesi gönderebilirsiniz. Yani FAST sistemi 7/24 kesintisiz çalışır.
Ödeme talimatınızı girerken alıcının hesap bilgilerini (ad-soyad ve IBAN) kullanabileceğiniz gibi; varsa alıcının kolay adres bilgilerini de kolayca girebilirsiniz. ( Kolay adres ). Ödeme talimatınız saniyeler içinde gerçekleşecek ve işleminiz başarı ile gerçekleştiği an hem gönderici olarak siz hem de alıcı müşteri işlem hakkında bankalarınız tarafından bilgilendirileceksiniz. İşlem tutarı anında alıcının hesabına yansıtılacak ve fon kullanılır hale gelecek.
FAST Sisteminde güvenlik nedeniyle işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunuyor. Şubat2022'den itibaren üst limit 5 bin TL olarak belirlendi.
FAST ile birlikte devreye alınan Kolay Adresleme sayesinde finansal kuruluşunuzun mobil ya da internet uygulaması üzerinden cep telefonu, TC Kimlik Numarası, e-posta adresinizi hesap numaranız ile eşleştirip; kolay adresinize ödeme alabilirsiniz. Detaylı bilgi için NKM'nin Kolay Adresleme'ye ilişkin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
FAST ile ödeme gerçekleştirmek için sizin sisteme kayıtlı olmanız gerekmez. FAST ile ödeme gönderirken Kolay Adresleme'ye ayıtlı bir kişinin kolay adresini finansal kuruluşunuzun uygulaması üzerinden girerek FAST ödemesi gönderebilirsiniz. Alıcı kişinin kolay adresi yoksa ad-soyad/IBAN bilgilerinin girişi ile de ödemeye başlatabilirsiniz.
Kolay Adres Tanımlama Uygulamaya Giriş Hesabınızın bulunduğu finansal kuruluşunuzun sağladığı mobil veya internet uygulamasına giriş yapın.
Bul Para Transferleri menüsü altından Kolay Adres Menüsünü bulun.
Tanımla Kolay adresinizle eşleşmesini istediğiniz hesabınızı seçerek kayıt olun. Para Transferi KOLAS üzerinden para göndermek için sisteme kayıtlı olmanıza gerek yoktur, ancak para alabilmek için cep telefonu veya e-posta adresiniz ile kayıt olmanız gerekmektedir.
Uygulamaya Giriş Hesabınızın bulunduğu finansal kuruluşunuzun sağladığı mobil veya internet uygulamasına giriş yapın.
Bul Para Transferleri menüsü altından Kolay Adres ile ödemeyi seçin.
Kolay Adres ile Gönder Alıcının kolay adresini girin, işlem bilgilerini onaylayın ve transfer tamamlansın.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR