DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır? Net ve Brüt Kardan Farkı Ne?

Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır? Net ve Brüt Kardan Farkı Ne?

Ciro nedir? Nasıl Hesaplanır? Net ve Brüt Kardan farkı ne? gibi aramalar internette her dönem çok merak edilenler arasında. Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde 'ciro terimine' bakıyoruz. (Bu makalenin ardından limited şirket nedir, anonim şirket nedir? başlıklı yazılara da bakabilirsiniz)

CİRO NEDİR?

Öncelikle ciro nedir? Ciro terimi paranın dolaşımı anlamına gelen İtalyanca 'giro' kelimesinden Türkçe'ye geçmiştir. Cironun iki ayrı anlamı bulunur. 1- Ciro bir ticaret senedinin, alacaklı tarafından başkasına çevrilmesi ve senedin arkasına gereken yazının yazılıp imza edilmesi anlamına gelir. 2- Ciro diğer anlamıyla bir ticaret terimidir ve işletmenin kasasına giren gelirler toplamı anlamına gelir. İş hacmini gösterir. Hangi ölçekte olursa olsun; küçük işletmelerden kurumsal şirketlere, KOBİ'lerden e- ticaret şirketlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede ticaretle uğraşan her işletme ciro hesabı yapar ve mali durum analizini bu hesaplar üzerinden kontrol eder. Ciro, şirketlerin işlem hacmine bağlı olarak, farklı periyotlarda izlenebilir. Yıllık, üç aylık, aylık, haftalık ve günlük olarak hesaplanan ciro, bazı kurumsal şirketlerde saatlik olarak da hesaplanır. Bazen "Ciro" ve "satış" terimleri birbirinin yerine kullanılır ancak biraz farklı anlamlara gelebilirler. Çünkü ciro, herhangi bir iade, indirim veya ödenek çıkarıldıktan sonra yapılan satışları ifade eder.

CİRO NASIL HESAPLANIR?

Ciro hesaplanırken; kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, kârlılık hesabı değildir. Ciro miktarı, işletmelerin bütün kazancını ifade eder. Cironuzu hesaplamak nispeten basittir. Doğru kayıtları tutuyorsanız toplam satışlarınızı bir araya getirmek yeterli olacaktır. Kârlılığı hesaplamak için ciro miktarından maliyet bedellerini çıkarılır.

CİRO VE KAR ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bazen ciro ve kar karıştırılsa da iş dünyasında ciro ile kâr ile aynı şey değildir. Ciro belirli bir süre boyunca toplam işletme gelirinizdir, kâr ise giderler düşüldükten sonra kalan kazançlarınızı ifade eder.

CİRO İŞLETMELER İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

  • Ciro işletmenin performansının önemli bir ölçüsüdür. Dönemler arasında kıyaslama ve işin nasıl gittiğini görme imkanı verir.
  • Ciro rakamını bilmek, yatırımı planlamak ve güvence altına almaktan, performansı ölçmeye ve satmayı planlıyorsanız şirketinize değer biçmeye kadar işletmenin tüm ömrü boyunca gerekli olacaktır.
  • İşletme sahiplerinin hedef kâra ulaşmak için ne yapmalarını gerektiğini çözebilmeleri için cirolarını takip etmeleri önemlidir. Brüt kâr ciroya kıyasla düşükse, örneğin tedarikçilerle yeniden müzakere etmek ya da farklı yollarla satış maliyetini düşürmenin yolları aranabilir. Net kâr cironuza göre düşükse, işi daha verimli hale getirmenin yollarını aranabilir.
  • Yatırım yaparken ciro, bir şirketin veya bireyin belirli bir şirkete yatırım yapma riskini belirlemesine yardımcı olabilir. Düşük ciro, daha yüksek bir yatırım riski anlamına gelebilir çünkü bir şirketin fonlarını pasif bir şekilde yönettiğini gösterebilir.
  • Ciroyu anlamak, şirket liderlerinin satış ve pazarlama hakkında kararlar almasına yardımcı olurken, kârı anlamak şirket liderlerinin uzun vadeli iş stratejisi ve geliştirme hakkında kararlar almasına yardımcı olur.

BRÜT KAR, NET KAR NEDİR?

Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var:
  • 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir.
  • Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
  • Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın.
  • Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.

ÖRNEK HESAPLAMA

Tutar
Ciro 50,000
- Satılan malların maliyeti 20,000
= Brüt Kar 30,000
- İşletme Giderleri 15,000
= Net Kar 15,000
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR