DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Adenovirüs Aşısı

Adenovirüs Aşısı

Koronavirüs pandemisinin ardından Türkiye ve dünyanın gündemine aşı konusu geldi. Farklı ülkelerin aşı çalışmalarıyla beraber 'inaktif aşı, mRNA aşısı, Adenovirüs aşısı' terimleri günlük hayatımıza daha sık girdi. Peki, bu aşılardan Adenovirüs Aşısı (Viral Vektör) nedir? En genel tanımıyla Adenovirüs aşısına yakından bakalım.

ADENOVİRÜS AŞISI NEDİR?

Adenovirüs aşısı nedir sorusuna AA'nın derlemesinde şu yanıt veriliyor: Bu tip aşılar şempanzelerde grip hastalığı yapan bir virüs olan adenovirüsün genetik olarak koronavirüs proteini ile desteklenerek insana verildiğinde bağışıklık sağladığı teorisi üzerine kuruludur. Bu teknoloji yıllardır Ebola, Zika, Chikungunya gibi viral hastalıklara karşı deneniyor ve zaten bu yüzden uzun bir süredir Faz 3 aşamasındaydı. Aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapamazlar. Bağışıklık sistemini uyarması beklenen bu aşılar, bazen de vücut tarafından erkenden tehdit olarak algılanarak yok edilebilirler. Adenovirüs (Viral vektör) aşılarının en avantajlı tarafı 2-8°C arasında, yani rutin olarak kullanılan aşı dolaplarında saklanabilmeleri.

HANGİ AŞILAR ADEOVİRÜS AŞISI?

Rusya'da üretilen adenovirüs aşısı Sputnik V’in yüzde 90’ın üzerinde bir etkinliğe sahip olduğu açıklandı. Oxford/Astrazeneca ise yüzde 70 etkinliğe sahip olmasına karşılık, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “yüzde 50’nin üzerinde etkinliğe sahip aşılar kullanılabilir” kararına atıf yaparak satışa başladı. Her iki çalışma da Faz 3 araştırmalarının ön bulgularını dünyayla paylaşmış durumda. Ayrıca güncel bir gelişme olarak, bu iki farklı aşı geliştiricisinin işbirliği çalışmaları içinde olduğu duyuruldu.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR