Salomon, Merrell ve Jack Wolfskin gibi outdoor pazarında dünyanın önemli oyuncularını Türkiye’ye getiren Olgar Grup, bünyesine kattığı yeni markalar ve yurt dışı mağazalarla 2025 yılında yatırımlarının meyvesini toplamaya hazırlanıyor. SPX ve Vault ismiyle 50 mağazası olan Olgar Grup, yeni konseptler ve yurt dışı yatırımlarıyla büyüyecek. Son yıllarda yaptıkları yatırımların meyvelerini toplamaya başladıklarını söyleyen Olgar Genel Müdürü Barış Andırınlı, 2025 yılında yüzde 45 büyüme ve 100 milyon TL’lik yatırım hedeflediklerini belirtiyor.
Ekonomist’in 5 - 18 Ocak 2025 tarihli sayısından
Yurt dışında hamle yapmaya hazırlanan Olgar Grup, Kazakistan ve Gürcistan’da toplam dört mağaza açmayı hedefliyor. Ayrıca şirket 2025 yılında Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan pazarlarına girmeyi planlıyor. Grubun önemli hamlelerinden biri de Merrell ve Salomon’la olacak. 2025 yılında yurt içinde altı mağaza açmayı hedefleyen grubun Merrell, Salomon ve Boardriders markaları için üç monobrand mağaza açma planı var. Bünyesindeki marka sayısını artıran Olgar Grup, perakende markası SPX’de de daha büyük mağazalar açmaya başladı. SPX Mega’ların ardından SPX Ultra markasıyla 2 bin metrekarelik dev mağazalar açtıklarını belirten Barış Andırınlı, “Yeni konseptimizde markalarımızı ayrı ayrı konumlandırıp küçük mağazacılıklar inşa ediyoruz. 2025’te Antalya’da bir Ultra açma hedefimiz var” diyor. 2024 yılını 115 milyon dolar ciroyla kapatan şirket, 2025 yılında yüzde 45 büyüme hedefliyor.
TÜRKİYE’DE ÜRETİM ZORLAŞTI
Toptan ticaret, perakende ve e-ticaret olmak üzere üç iş kolu olan Olgar Grup, aynı zamanda global markalar için Türkiye’de tekstil ürünleri üretimi yapıyor. 2024 yılının üretim açısından avantajlı bir yıl olmadığını söyleyen Andırınlı, “Türkiye’de üretmek eskiden yüzde 20-25 daha düşükken şu an kafa kafaya geldi. Üretim yapmak çok anlamsız hale geldi. Üretimin riski var. Dolayısıyla 2024’te birçok firma gibi üretmek yerine ithal ettik” diyor. Birkaç yıl önce geliştirilen perakende konsepti Vault da franchise sistemiyle büyüyor. 16 olan Vault mağaza sayısının 2025 sonuna kadar 25 ulaşması hedefleniyor. 2024 yılında 50 milyon TL’lik yatırım yapan şirket, 2025 yılında ise 100 milyon TL’lik yatırım hedefliyor.
YOGA MARKASI GELİYOR
Dağcılık, kayak, bisiklet, sörf gibi spor alanlarını kapsayan outdoor ürünleri pazarı son yıllarda Türkiye’de büyük bir ivme kazandı. 2,5 milyar dolar büyüklüğü aşan pazar her yıl yüzde 10 büyüyor. Pazardaki büyüme ivmesi yabancı markaları da Türkiye girme konusunda heveslendiriyor. Bünyesinde 20 marka olan Olgar Grup, 2025 yılında yeni markaları Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor. İngiltere’nin en önemli aktif spor giyim markası Sweaty Betty ve yüzme ve sörf kıyafetleri geliştiren Amerikalı Hurley Türkiye pazarına girecek yeni markalar arasında yer alıyor.
“Kayak ve doğa tutkunları için yeni konsept geliştirdik”
“Kayak merkezlerinde açtığımız iki farklı mağaza konsepti ile spor ve doğa tutkunlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefledik. Türkiye’nin en popüler kayak ve dağ bölgelerinde açtığımız SPX Dağ ve SPX Limited Mağazaları, sadece bir alışveriş noktası değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı platformu olacak. Bu yıl beş farklı lokasyonda sekiz dağ ve limited mağazamızla hizmet vereceğiz.”