Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, Gana, Madagaskar ve Mali’de toplam 530 megavatlık garantili enerji satışı ve santral kurulumu anlaşmaları yaptıklarını söylüyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]
Bu üç santralin de bu yıl açılması hedefleniyor. Kazancı Holding iştiraki olan Aksa Enerji, Türkiye’nin halka açık en büyük serbest enerji üreticisi. 17 enerji santrali ve 2 bin 200 megavatın (MW) üzerinde kurulu gücü ile Türkiye’nin enerji üretimine katkıda bulunuyor.
Şirket son yıllarda küresel ve ulusal ölçekteki risk ve fırsatları takip ederek stratejilerinde değişikliğe gitti. Türkiye’deki arz fazlası ve düşük fiyat ortamının potansiyel etkilerini bertaraf etmek ve kârlılığını artırmak için yurtdışına açılmaya başladı.
KKTC’deki enerji santralinin ardından acil enerji ihtiyacı olan Afrika ülkelerine yöneldi. Bu çerçevede, Gana, Madagaskar ve Mali’de toplamda 530 MW’lık enerji satışı ve santral kurulu-muna yönelik yatırıma soyundu. Bu yatırımlar 2017 yılı içinde devreye alınacak.
YENİ ÜLKELER DE OLACAK
Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, dışa açılma stratejileri doğrultusunda görüşmelerinin devam ettiği başka ülkelerin de olduğunu dile getiriyor. Uygun, şunları söylüyor: “İmzaladığımız kontratlar bir bakıma Türkiye’nin ihracatı olarak görülebilir. Çünkü ülkeye ciddi bir döviz girdisi sağlayacak.
370 MW kurulu güçteki Gana santralimizi 2017 yılı içerisinde peyderpey devreye alacağız. Bu santralde üreteceğimiz enerji ile Gana’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 22’sini karşılayacağız. 40 MW güçteki Mali santralimizi 2017’nin ilk yarısı içinde, 120 MW kurulu güçteki Madagaskar santralimizi ise 2017’nin ikinci yarısında devreye almayı hedefliyoruz.”
2016’da kârlılığa odaklanarak tüm yatırımları bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini belirten Cüneyt Uygun, “2017 yılında da şirketimiz global bir enerji şirketi olarak, kurulu gücünü yurtdışında artırmaya devam edecek” diyor.
TÜRKİYE’DEN TESİS TAŞIYOR
Giderek artan talebin yanı sıra zengin enerji kaynaklarının bulunması, Afrika’yı cazip bir yatırım merkezi yapıyor. Aksa Enerji, Afrika’nın her yerine elektrik ulaştırmayı hedefliyor. Şirket, Afrika’ya KKTC dışındaki ellerinde bulunan HFO (Fuel oil yakıtlı enerji santrali) ekipmanlarına taşıyarak enerji talebine hızlı çözüm üretmeyi planlıyor.
2017’de 12,4 TWh satış hacmi ve 3 milyar TL ciro hedeflediklerini belirten Cüneyt Uygun, şöyle devam ediyor: “Yurtdışındaki dört santralimizden yaratılacak döviz bazında gelire ek olarak, Kıyıköy RES ve İncesu HES de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile dolar bazında satış yapmayı sürdürecek.
2017 sonunda toplam faaliyet, vergi ve amortisman öncesi kârın (FVAÖK) yüzde 82’sinin döviz bazlı olacağını öngörüyoruz. Ayrıca alım ihaleleri çerçevesinde Bolu Göynük Termik Santrali 2017 yılında da TE-TAŞ’a enerji satışı yapmaya devam edecek.”