DOLAR
34,29
0,05%
DOLAR
EURO
37,13
0,02%
EURO
GRAM ALTIN
3064,11
0,22%
GRAM ALTIN
BIST 100
8945,80
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeni niş yatırımla ciromuzu arttıracağız

27 Ekim 2022 | 12:59
Yeni niş yatırımla ciromuzu arttıracağız

Niş alanlarda yaptığı yatırımlarla tanınan Tezman Holding, Edirne'de 100 milyon TL maliyetle kurduğu tesiste kolajen üretecek. Tezman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tezman, bu yeni yatırımla üç yılda ciroyu 1,7 milyar TL'ye çıkaracaklarını söylüyor.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Balıkesir Gönen'deki fabrikasıyla Avrupa'nın en büyük teknik jelatin üreticisi olan Tezman Holding, Edirne'de kurduğu yeni fabrikasında yine bir ilke imza attı. Türkiye'nin entegre bir tesiste ilk hidrolize kolajen peptit üretimi için yatırımını tamamlayan ve seri üretime geçmek için gün sayan Tezman Holding, bu yatırımı 100 milyon TL bedelle hayata geçirdi.





Selim Tezman tarafından 1948 yılında Venüs lastik ayakkabı fabrikasıyla temelleri atılan Tezman Holding, bugün 12 şirketiyle beş tesiste üretim yapıyor. Bugün 93 yaşında olan Selim Tezman'ın onursal başkan olarak görev yürüttüğü Tezman Holding'te ikinci ve üçüncü kuşak icranın başında yer alıyor.





Tezman Holding'in yönetim kurulu başkanı olan Erol Tezman, grubun iş dünyasında daha çok niş alanlarda yaptığı yatırımlarla tanındığını söylüyor. Erol Tezman ile grubun ve yeni yatırımını yeni dönem planlarını konuştuk.





Edirne'de planladığınız yatırım devreye girdi. Bu yatırım ne kadarlık bir bütçeyle hayata geçti? Burada ne üretilecek?
Edirne'de 2018 yılında yatırım çalışmalarına başladığımız fabrikamızı kısa bir süre önce tamamladık. 100 milyon TL yatırım tutarıyla 50 dönüm arazi üzerine kurduğumuz fabrikamızda yakında seri üretime başlayacağız. Biz bu yatırıma başladığımızda ekonomide kriz ortamı olmasına rağmen kararımızı değiştirmedik. Büyüyen bu alana girme kararı aldık ve yatırımımızı tamamladık.





Tezman Holding olarak hep niş alanlarda üretim yapıyorsunuz. Buna yeni bir alan daha eklediniz. Kolajeni hangi sektörler kullanıyor?
Bu yatırımla biz yukarı çıkan bir asansöre bindik. Dünyada kolajene yoğun bir talep var. 2 bin dalton ile de dünyadaki en kaliteli ürünü üretmeyi başardık. Burada ürettiğimiz ürünler kozmetik, sağlık, gıda gibi alanlarda kullanılacak.





Bunlar endüstriyel kullanıma uygun ürünler. Gıda sanayiinde gıda takviyesi, fonksiyonel besin, granül, hazır içecek, sıvı gıda, sporcu içeceği olarak değerlendiriliyor.





Kozmetik sanayiinde cilt, saç ve tırnak bakım ürünleri içerisine takviye olarak eklenebiliyor. İlaç sanayiinde ise yine gıda takviyesi, ampul ve granül ürünler olarak kullanılıyor. Mesela atletler için sporcu içecekleri, ciltteki yaşlanmayı geciktirmek için kozmetik, kemiklerdeki tutkal olarak nitelendirildiği için sağlık sektöründe kullanılan bir ürün.





Yeni fabrikanızda üretim kapasiteniz ne kadar olacak? Bu alanda pazar büyüklüğü nedir?
Dünya kolajen üretimi 2018 yılında yaklaşık 28 bin ton olarak açıklandı ve dünya pazar liderlerinin yeni yatırımlarıyla bu kapasitenin 2020 yılında 35 bin tona çıkacağı öngörülüyor. Sel Sanayi Ürünleri Ticaret ve Pazarlama A.Ş. olarak bizim kapasitemiz ise toplam 6 bin ton. Edirne'deki yatırımımızda ilk etabı 3 bin ton üretim kapasitesiyle devreye aldık.





Bu sayede dünya üretiminin yüzde 9-10'unu biz karşılamış olacağız. Dünya'da kolajeni en çok kullanan bölge Uzakdoğu. Daha sonra ABD ve AB ülkeleri geliyor. Biz ürettiğimiz kolajeni kendi jelatinimizden üreteceğiz. Jelatini sığırdan ürettiğimiz için doğal olarak dünyada ilk helal kolajen üreticisi olduk. Bu kapsamda İslam coğrafyasında ayrıca bir pazar bulacağımızı düşünüyorum.





Tezman Holding'in bugünkü cirosu nedir? Üretim alanlarından söz eder misiniz?
Babam Selim Tezman'ın 1948 yılında lastik ayakkabı fabrikasıyla başladığı işlere ben 1976 yılında dahil oldum. Ben işe grubun teknik tekstil şirketiyle başladım. Biz 12 şirket ve beş tesisle 71 yılı geride bırakmış bir holdingiz. 700 kişiye istihdam sağlayan grubumuz geçen süreçte pek çok ilke imza attı.





Seri üretim paslanmaz bağlantı elemanları, yapışkan tela ve ıslak mendil hammaddesi, fiber optik kablo izolasyon bantları için non-woven, gıda jelatini gibi birçok niş alana yatırım yaptık.





Sel Sanayi şirketiyle 2008 yılında girdiğimiz yüzde 100 sığırdan gıda ve farmasötik jelatin üretimimize bugün kolajeni de ekleyerek yine bir ilki hayata geçirdik. Edirne'deki fabrikamız Türkiye'nin ilk hidrolize kolajen peptidi CollaSel'i üretmeye başladı. Bundan sonra da niş alanlara yatırımlarımızı sürdüreceğiz.





Peki grubun ulaştığı cirosal büyüklük nedir? Yeni yatırımın önümüzdeki yıl ciroya katkısı ne kadar olacak?
Hayvansal menşeili tutkal, gıda jelatini ve ilaç sanayiinde kullanılan jelatin, fiber optik kabloların izolasyon bantları, sıvı ve hava filtrelerinin filtre bezleri, konfeksiyon sanayiinde kullanılan her çeşit tela, temizlik bezleri, otomotiv, medikal, vida ve bağlantı elemanları gibi ara sanayi ürünlerinde faal olan grubumuz 1 milyar TL'nin üzerinde ciroya sahip. Yeni yatırımın önümüzdeki yıl yüzde 25 büyüme getireceğini öngörüyorum. Çok değil üç yıl sonra ise 1,7 milyar TL ciroya ulaşmayı öngörüyoruz.





"KOLAJENİN YÜZDE 90'INI İHRAÇ EDECEĞİZ"
"Yeni fabrikamızda başlayacak seri üretimin yüzde 90'ı yurtdışına satılacak. Hammaddesi tamamen yerli olduğu için ülkemize önemli katkısı olacak. Sadece bu alanda ihracatta gelir beklentimiz 30 milyon Euro düzeyinde. Hep sözü edilen katma değerli ihracata önemli bir katkımız olacak.





Bizim başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya'da 45 ülkeye ihracatımız var. Yeni ürünümüzle bu pazarlardaki etkinliğimizi artıracağız. Hedefimiz ihracatta 100 milyon dolar düzeyine ulaşmak."


0


  • ALTIN GRAM - TL 3064,11 0,22%
  • ALTIN ONS 2779,46 0,21%
  • BIST 100 8945,8 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,351 0,013%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39158 0,00575%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 97,5 0,3006%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2889 0,0473%
  • EURO/DOLAR 1,0819 0,0046%
  • EURO/TURK LIRASI 37,1265 0,015%
  • STERLIN/DOLAR 1,30095 -0,04264%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL