DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeni alanlarla büyümemiz sürecek

27 Ekim 2022 | 13:13
Yeni alanlarla büyümemiz sürecek

Sarkuysan, 5,3 milyar TL'lik cirosuyla Anadolu 500 araştırmamızın en büyük dördüncü şirketi oldu. Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çayçı, elektrikli araçlar, enerji, veri depolama sistemleri ve akıllı şehir teknolojilerine yatırım yapacaklarını söylüyor.





ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]





Ticari hayatın kalbi sayılan Kapalıçarşı'da altın ticaretiyle uğraşan sarraf, kuyumcu ve sanatkarlar tarafından 1972'de kurulan Sarkuysan, tamamı halka açık çok ortaklı ilk kuruluş olarak biliniyor. Sarkuysan, elektrolitik bakır ürünleri, bakır boru ve bakırlama üretimi yapıyor.





Yıllık 220 bin tonluk üretim gerçekleştiren şirket, yeni alanlarla büyümesini sürdürecek.





Ekonomist Dergisi olarak her yıl hazırladığımız 'Anadolu 500' araştırmamızda bu yıl dördüncü sırada yer alan Sarkuysan'ın yönetim kurulu başkanı Hayrettin Çayçı ile şirketin gelecek vizyonunu konuştuk.





Bulunduğunuz pazar ve Sarkuysan'ın pazardaki konumu hakkında bilgi verir misiniz?
Global bazda bakır tel ve kablo sektörünün pazar büyüklüğü 175 milyar dolar, Türkiye'nin payı ise yüzde 2,8 civarında. 2018 yılında global bakır tel ve kablo pazarının ortalama yüzde 3 büyümesi bekleniyor.





Türkiye elektrolitik bakır tel ihracatının yüzde 52'sini Sarkuysan yapıyor. Türkiye'deki pazar payımız yüzde 42. Avrupa'da ise elektrolitik bakır tel sektöründe üretim kapasitesi yönünden üçüncü sıradayız.





Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Ürünlerimiz; elektroteknik, elektronik, motor, haberleşme, elektrik üretim ve dağıtımı, güneş enerjisi, ev cihazları, ölçü aletleri, savunma, otomotiv, kimya, inşaat, ısıtma-havalandırma ve sıhhi tesisat sanayilerinin standart girdisi.





Üretimde kullandığımız makine ve tesislerin önemli bir bölümünün imalatını da bünyemizde gerçekleştiriyoruz.





Bakır tel ve kablo sektörünün yanında büyümeyi planladığınız yeni iş sahaları var mı?
Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde gücümüzü muhafaza ederek rekabetçiliğimizi arttıracak yatırımlarımız devam edecek.





Bunların yanı sıra şirketimizi geleceğe taşıyacak, marka değerimizi güçlendirecek,
faaliyet alanlarımızı kapsayan küresel pazarların da yönelim içinde oldukları katma değeri yüksek trendlere ve sektörlere de yönelmek istiyoruz.





Bu noktada elektrikli araçlara, enerji ve veri depolama sistemlerine, akıllı şehir teknolojilerine hizmet edecek ürünler ve faaliyetler örnek olarak verilebilir.





Bunun için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
20 yılı aşkın süredir AR-GE faaliyetleri yürütüyoruz. 2018 yılı sonu itibarıyla 'AR-GE Merkezi' unvanı aldık.





18 çalışanı olan merkezde, proses tasarımı, malzeme geliştirme, isteklere uygun özel proje uygulamaları, düşük maliyetli ve yüksek kaliteye sahip ürünler ile üretim yöntemlerinin geliştirilmesi konularında faaliyetlerimiz bulunuyor.





2019 yılı sonuna ilişkin beklentileriniz neler?
2018 yılı itibarıyla ISO 500 ve Ekonomist Anadolu 500 araştırmalarında öncü şirketlerden biriyiz.





5,3 milyar TL ciro ve 511 milyon dolar ihracatla sektörümüzde öncü bir kuruluşuz. Ancak öngörülerimiz 2019 yılında, gerek ihracat pazarlarında gerekse iç piyasada küçülme olacağı yönünde.





Yurtdışı hedefleriniz nedir?
Tüm yurtdışı yatırımlarımızda genel amacımız, muhtelif nedenle Türkiye'den ulaşmakta güçlük çektiğimiz pazarlara daha rahat ulaşabilmek.





Global sektörde tanınan markamızı daha da kuvvetlendirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzü arttırmak ve ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil etmek amacındayız.





Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz?
Sarkuysan, yurtiçi talebin önemli bir kısmını karşılıyor. Beş kıtadaki 70'e yakın ülkeye de ihracat gerçekleştiriyoruz. 2018 yılı ihracat oranımız yüzde 40. Bugün Avrupa'da üretilen binek ve ticari araçlarda çoğunlukla Sarkuysan teli kullanılıyor.





Uzun yıllardır ABD'deki uzay araştırma merkezi NASA'nın ve son yıllarda da uçak sanayilerinin tedarikçisi olan kuruluşlara oksijensiz bakırdan üretilen tel ile nikel kaplı bakır tel veriyoruz.





Avrupa en büyük pazarımız. İhracatımızın yüzde 65'ini Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Asya-Pasifik, Ortadoğu, Afrika ve ABD pazarları ihracatımız içerisinde önemli bir yer tutuyor.





Kaç çalışanınız var?
850 dolayında personeli olan şirketimizin üretiminde görev alan işçilerin yüzde 90'a yaklaşan bölümü lise ve teknik lise düzeyinde eğitimli.





Sarkuysan bir şirketler topluluğu. Bünyenizde hangi şirketler yer alıyor?
Makine yedek parça imalatı ve çevre koruma teknolojileri alanında faaliyet gösteren Sarmakina, otomotiv ve makine imalatı sektörüne pik ve sfero döküm üretimi yapan Demisaş, pazarlama ve satış şirketi Sarda ile Bektaş, grup içinde yer alan kardeş müesseseler.





"HEM ABD'DE HEM DE AB'DE ÜRETİM YAPIYORUZ"
"2002 yılında ABD'de dış ticaret şirketi Sark- USA'yı kurmuştuk. ABD pazarının büyüklüğünü, nakliye ve teslimat sürelerinin uzunluğunu göz önünde bulundurarak 2009'da New York eyaletinin başkenti olan Albany şehrinde ilk üretim tesisimizi faaliyete geçirdik.





Sarkuysan ABD'de bakır tel alanında yatırım yapan ilk Türk kuruluşu. Coğrafi olarak da çok büyük olan ABD'nin güney ve güneydoğusundaki pazara ulaşabilmek amacıyla kurulan ikinci bir üretim tesisi Georgia ve Güney Carolina eyaletlerinin sınır bölgesinde bulunan Toccoa şehrinde 2016 yılında üretime başladı.





Son yurtdışı yatırımımız ise 2019 yılı mayıs ayında faaliyete geçen Bulgaristan'ın Shumen şehrindeki üretim tesisi oldu. Böylece Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde de üretim faaliyetlerimiz başladı."









ENVER ERKAN / TERA YATIRIM EKONOMİSTİ
"SARKUYSAN, DÖVİZDEKİ DALGALANMALARA KARŞI KORUNAKLI"
"Sarkuysan'ın ana faaliyet konusu elektrolitik bakır üretimi olurken bu alandaki ihracatın yüzde 55'ini Sarkuysan gerçekleştiriyor.





Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan şirketin Türkiye'deki pazar payı ise yüzde 42.





Sarkuysan'ın gelirinin önemli ölçüde ihracata bağlı olması ve döviz geliri olması, dövizdeki artışlardan olumlu etkilenmesini sağlıyor.





Yatırım faaliyetlerine 2019'un dokuz aylık döneminde de devam eden şirket, katma değeri yüksek ürünlere yönelik faaliyetlerini artırıyor.





Şirket ABD'deki önemli yatırımı Sark Wire Corporation'da üretim faaliyetlerini devam ettirirken yüzde 90 ortaklığı olan Sark Bulgaria'da da yatırım sürecini tamamlayıp üretime başladı.





Şirket dokuz aylık dönemde 4 milyar 339 milyon TL satış geliri elde etti. Hammadde ve ürün fiyatlarında oluşabilecek dalgalanmalara karşı finansal korunma enstrümanlarını kullanıyor."


0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL