DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yeme– içmede kadın yönetici sayısı artıyor

28 Ekim 2022 | 03:04
Yeme– içmede kadın yönetici sayısı artıyor
Burcu Tuvay [email protected]

Erkek egemen sektör olarak bilinen yeme-içme işinde artık kadınların da ayak sesleri duyuluyor. Son yıllarda restorancılıktan döner üretimine kadar sektörün her alanında kadın girişimcilerin ve yöneticilerin sayısı artmaya başladı.

7 – 20 Ağustos 2022 tarihli sayıdan

Dünya genelinde yakın zamana dek yeme-içme sektörü erkek egemen bir sektör olarak görülüyordu. Ancak günümüzde bu sektörde kadın şefler ve yöneticiler hem ülkemizde hem de dünya genelinde büyük bir yükseliş içerisinde.

Sektörü hala erkek girişimciler domine etse de artık kadın girişimcilerin ve yöneticilerin isimlerini de duymaya başladık.

Kadının doğasında var olan düzen, özen ve titizlik gibi özellikler, özellikle yeme-içme sektöründe önemli bir fark yaratıyor. Yeme-içme sektöründeki kadın yöneticiler, özellikle kendi organizasyonlarında yarattıkları fırsat eşitliğiyle de dengeli bir dağılımı iş kültürüne yerleştiriyor.

Yemek servislerinden restoranların dekorasyonuna kadar, müşterilerin görmek istediği incelikleri fark ederek bunları başarıyla hayata geçiriyorlar.

'Şefkatli liderlik' mottosuyla oluşturdukları organizasyon yapısıyla da hızla şube sayılarını arttırıyorlar. Haberimizde yeme-içme sektörünün kadın yöneticilerini ve büyüme planlarını araştırdık.

YURTDIŞINDA BÜYÜYECEK


Restoran sektöründe kadın girişimciliğin önünü açan isimlerden Gamze Cizreli, banka kredisiyle 2007 yılında kurduğu BigChefs markasını yedi ülkede toplam 77 şubeye ve 4 bin 500 çalışana ulaştırdı.

ODTÜ İşletme Fakültesi mezunu olan Gamze Cizreli, üç yıl Ankara'da savunma sanayinde faaliyet gösteren bir şirkette kurumsal hayatı tecrübe ettikten sonra, girişimci olmaya karar verdi, ilk restoran deneyimine ise 1993 yılında Ankara'da açtığı kafe ile başladı.

Böylece bugünkü BigChefs'in ilk temelleri atılmış oldu. BigChefs, gastronomi terimiyle 'ali day casual dining'denilen tüm güne yayılan kahvaltıdan akşam yemeğine kadar hem dünya mutfağından hem de yerel tatlardan ürünlerin bulunabileceği bir cafe braseri konsepti.

Bu yıl ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar olan dönemde 23 şube daha açmayı planladıklarını belirten Cizreli, "Almanya, Belçika, Hollanda olmak üzere Avrupa'dan başlayarak CIS ülkeleri Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan üzerinde hızlıca büyümeye devam ediyoruz. Sırada Dubai ve Katar var" diyor.

KADIN GİRİŞİMCİYE POZİTİF AYRIMCILIK


Türkiye'nin en büyük pizza zincirlerinden biri olan Little Caesars'ın yönetimi de yıllardır bir kadın yöneticiye emanet. Çelebi Gıda ve Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Arıduru; Migros'ta mağaza müdürü olarak başladığı kariyerini, sekiz yıldır Little Caesars'ın CEO'su olarak sürdürüyor.

Türkiye'de master franchise hakları Çelebi Holding'e ait olan Little Caesars, Türkiye'nin 17 ilinde 106 satış noktasında bin 950 kişiyi istihdam ediyor.

Arıduru, yıl sonuna kadar en az 15 şube açarak yüzde 60'a yakın bir büyüme hedeflediklerini söylüyor. Kadın yöneticilerin sahip olduğu bazı soyut becerilerin fark yarattığını ifade eden Arıduru, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu beceriler; hijyen, lezzet ve müşteri memnuniyetinin bu denli önemli olduğu bir sektörde önemli hale geliyor. Bir kadın girişimci adayı markamızla iş ortaklığı yapmak istediğinde, kurumsal koşullarımız ve hassasiyetlerimizi koruyarak bir miktar pozitif ayrımcılık yapma eğilimindeyiz.

Öte yandan şefkatli liderlik ve empati kurabilen bir organizasyon olmak çok önemli. Soyut becerilerle gelen farklılıklar bunlar olabilir."

BANKACILIKTAN RESTORANCILIĞA


PizzaLazza ve Saloon Burger Genel Müdürü Esra Kıvrak, çalışma hayatına bankacılık sektöründe başladı. Finans sektöründe hem kurumsal hem de perakende iş kollarında satış yönetimi ve pazarlama ağırlıklı çeşitli kademelerde yöneticilik yapan Kıvrak, Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC, Frankfurt School, Commercial Bank of Qatar gibi uluslararası kuruluşların küresel ekiplerinde danışman olarak sorumluluk aldı.

2022
yılı itibarıyla da hızlı servis restoran (QSR-Quick Service Restaurant) sektörüne adım attı. Saloon Burger ve PizzaLazza, tekstil, sağlık, perakende alanlarında birçok marka yaratmış, yatırımlarıyla 70 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Turgut Aydın Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.

PizzaLazza 7 ilde 94, Saloon Burger ise 45 restoranla hizmet veriyor. PizzaLazza restoranlarının yüzde 85'i franchising yöntemiyle işletiliyor.

Toplamda 2 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Kıvrak, şöyle devam ediyor: "2022 yılı sonuna dek PizzaLazza markamızla 125 restorana ulaşmış olmayı, Saloon Burger markamızla da restoran sayımızı 59'a çıkarmayı hedefliyoruz.

Hedefimiz Türkiye'nin en büyük yerli zincir pizza markası olarak lezzetlerimizi Türkiye genelinde beğeniye sunmak. Yakın bir gelecekte yurtdışına açılma vizyonuyla hareket ediyoruz. Özellikle Körfez ülkelerinde master franchise yöntemiyle büyümeyi hedefliyoruz."

YENİ MARKA YARATACAK


Cercis Murat Konağı'nın kurucusu Ebru Bay-bara Demir, kalabalık bir Mardinli aile içinde büyüdü. Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü'nde lisans eğitimini tamamlayan Demir, İstanbul'da bir süre çalıştıktan sonra 1999'da Mardin'e gitmeye karar verdi.

Farklı kültürleri, mutfakları, ritüelleri ve tarihi dokusuyla Mardin'de turizm yapmaya karar veren Demir, 2001 yılında Mardin'in ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı'nı kurdu. Her akşam mutfakta yüzlerce kişiye yemek pişiren kadınlar Mardin ezgileri ile dans ederek yemeklerini misafirlerine sunuyor.

Mardin'de yeni bir restoran açacaklarını ifade eden Demir, Türkiye'nin ilk 'sixth sense' (Altıncı his) restoranı olmasının yanı sıra Avrupa'nın da ilk sıfır atık restoranı olan Zamarot 1890'ı da yakında hizmete sunacaklarını söylüyor.

Demir, Zamarot 1890'da Mardin'in turizm potansiyelinden yola çıkarak insanların geleneksel zeytinyağlı Mardin yemeklerini tadabilecekleri, zeytinyağı tadımı yapabilecekleri, aynı zamanda geleneksel Halep yöntemi ile sabunun üretimini deneyebilecekleri restoran içerisinde sabun üretim fabrikası kuracaklarını belirtiyor.

Demir, "Zamarot 1890, 170 çiftçinin ürettiği ürüne katma değer katarak nihai tüketiciye sunulan bu zincirin son halkası niteliğinde olacak" diyor.

BAHAR ÖZÜRÜN / ÖZDÖNER KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ “2023’TE RESTORAN AÇMAYA BAŞLAYACAĞIZ”


“ÖzDöner’i kurmaya karar verdiğimde sektörde profesyonel olarak 16 yılı geride bırakmıştım. Bir hazır döner üretim tesisi kurmaya karar verdim ve 2019 yılında ÖzDöner’i kurdum.

Kariyerimin yaklaşık üçte ikisi et ve döner sektöründe geçti. En iyi bildiğim iş bu olduğu için sektörde girişimci olarak devam etme kararı aldım.

Bu adımı atarken koyduğum en önemli hedeflerin başında ise en iyi döneri üretmek, uluslararası alanda da başarıyı yakalamak ve erkek egemen olan sektörde kadın çalışan sayısını arttırmaktı.

ÖzDöner’i, 2019’da kurduğumuzda beş yıl sonra restoran açmaya başlarız diye bir hedefimiz vardı. Ancak pandemi dolayısı ile bu hedefimizi biraz erteleme kararı aldık. 2023 yılı içerisinde bu konuda çalışmaya başlayacağız.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL