Temmuz ayına iyi başlayan BİST, iskontolu işlem görmeyi sürdürüyor. Bunun orta-uzun vadeli düşünen yatırımcılar için fırsat olabileceği kaydediliyor. Biz de 12 kurumdan 37 hisse önerisi aldık. Önerilerde Erdemir, Garanti, Petkim, THY, Türk Telekom ve YKB öne çıkıyor.
CEREN ORAL
[email protected]
Mayıs ayı içinde 83.675'e kadar düşen BİST-100, aylık bazda yüzde 5,1 geriledi. Bu dönemde Morgan Stanley Capital International (MSCI) Dünya Endeksi de yüzde 5 düştü. 90.346'dan başladığı haziran ayını 96.485'ten tamamlayan BİST-100'de aylık bazda yükseliş yüzde 6,5 oldu. Aynı ayda MSCI Dünya Endeksi de yüzde 5,4 yükseldi.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
G20 zirvesi sonrası oluşan iyimser hava ve zirvedeki Erdoğan-Trump toplantısındaki olumlu mesajları arkasına alan Türkiye varlıkları temmuz ayına da güçlü başlangıç yaptı.
BİST-100, temmuz ayına en son mart ayında gördüğü 100.000'i aşarak girdi. MSCI Türkiye, dolar bazında yükselişle en çok kazandıran gelişmekte olan hisse senedi endeksi oldu. BİST, geçen hafta içinde 100.500 direncini kıramasa da satışların düzeltme olarak görülebileceği değerlendirmesi yapılıyor.
FIRSATLAR İZLENMELİ
Piyasalarda durum böyleyken borsanın yaz döneminde nasıl bir görünüm sergileyeceği merak ediliyor. BİST-100, MSCI Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) borsaları sepetinin F/K oranına göre yüzde 50'nin üzerinde iskontolu işlem görüyor. Bunun da özellikle orta-uzun vadeli yatırımcılar için fırsat anlamına gelebileceği kaydediliyor.
Biz de BİST-100 öngörülerini ve öne çıkabilecek yaz dönemi hisselerinin neler olduğunu araştırdık. 12 aracı kurum 37 hisse için 'al' dedi. Yedi kurumun portföyündeki Erdemir en çok önerilen hisse oldu. Erdemir'i Garanti, Petkim, THY, Türk Telekom ve YKB izledi.
"HİSSE TOPLAMA DÖNEMİNDEYİZ"
Yaz döneminde piyasaların takip edeceği önemli başlıklar var. Prim Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Kertmen, bu başlıkları S-400 gelişmeleri, olası kabine revizyonu, yapısal önlemler, İran konusu, global büyüme sıkıntıları ve ticaret savaşları olarak sıralıyor.
Bu konuların piyasaları baskılayabileceğim söyleyen Kertmen, politik gelişmelerin de önem arz edeceği görüşünde. Tunç Kertmen, bu nedenle BİST-100'ün üçüncü çeyreği 95.000-100.000 bandında tamamlayacağını öngörüyor.
Borsadaki ucuzluk hikayesi de önemli bir diğer konu. Tunç Kertmen, "Hisse toplama dönemindeyiz. 2020'de piyasalar bundan daha iyi yerlerde olacak. Hisse ağırlığını zaman içinde artırmak mantıklı" diyor. Kertmen, ihracatı olan, az borcu bulunan ya da borcunu ödeyebilen, rekabet avantajı sağlayabilen şirketleri işaret ediyor.
BORSAYA İLGİ ARTABİLİR
Son dönemde büyük merkez bankalarının gevşemeci politikalara döndüğü görülüyor. Bu durumun GOÜ varlıklarını destekleyeceğine dikkat çeken Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, seçim sürecinin geride kalması ve enflasyondaki düşüş beklentisinin faizlerde gerilemeye yol açabileceğini belirtiyor.
Bunun da endeks tarafına ilgiyi artırabileceğini kaydediyor. Boğday, S-400 süreciyle ilgili en kötümser senaryonun gerçekleşmemesi durumunda BİST'in eylül sonuna kadar 100.000-105.000'i destek yapabileceği görüşünde.
Uğur Boğday, bu süreçte beğendiği ve uzun vadeli 'al' önerisinde bulunduğu hisseleri Petkim, THY, Turkcell ve Soda Sanayii olarak sıralıyor. Pet-kim'de Star Rafineri'nin olumlu etkisinin görüldüğünü söyleyen Boğday, turizm sezonuyla birlikte THY'nin finansallarında da toparlanma bekliyor.
Turkcell için 'istikrarlı marjlar ve büyümeyle ekonomideki belirsizliklerden sınırlı etkileniyor' analizini yapan Boğday, Soda Sanayii'nin yüksek döviz fazlası, cam elyaf yatırımı ve yüksek kapasite kullanımıyla önde kalabileceğini düşünüyor.
İHRACATÇI ŞİRKETLER
BİST-100 için Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan'ın beklentisi de 100.000-105.000 bandında. Ancak Karahan, F-35 ile S-400 sorunları çözüm şekli ve artan jeopolitik risklerin endeks fiyatlamalarında risk faktörleri olduğu uyarısında bulunuyor.
Bu konularla ilgili önemli sorunlar ortaya çıkmazsa yurtiçine yönelik risk iştahı talebinin, borsanın ucuz olmasının da etkisiyle güçlenebileceğine de değiniyor.
Tuncay Karahan, defansif ve likit, uygun rasyolarla işlem gören, ciro içinde ihracat payı yüksek şirketleri tercih ediyor. Rekabet gücü ve nakit çevirme kabiliyeti yüksek şirket hisselerine de orta ve uzun vadede portföylerde yer verilebileceğini öngörüyor. Ahlatcı Yatırım'ın yaz portföyünde Erdemir, Kardemir, Petkim, TAV ve Trakya Cam var.
SODA SANAYİİ PORTFÖYDE
Önceki hafta Yatırım Finansman 8,75 TL hedef fiyatla Soda Sanayii'yi portföyüne ekledi. Kurumun portföyünde, BİM, Coca Cola İçecek, Erdemir, Garanti Bankası, Koza Altın, Mavi Giyim, Pegasus, Soda Sanayii ve Tüpraş bulunuyor.
Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, 2019 tahminlerine göre Soda'nın 3,7x FD/ FVAÖK ve 4,9x F/K ile global rakiplerine göre yüzde 46 ve yüzde 53 iskontolu işlem gördüğü bilgisini veriyor.
Soda Sanayii, ABD'de yıllık 2,7 milyon ton kapasiteli doğal soda yatırımı yapma konusunda üretim ortaklığı anlaşması imzaladı. Gök, bu yatırımın Soda'nın pazardaki pozisyonu ile büyüme potansiyelini pozitif etkileyeceğini, şirkete sinerji sağlayacağını tahmin ediyor.
EN ÇOK ÖNERİLEN 6 HİSSENİN ANALİZİ
Erdemir
İlk çeyrekte operasyonel performans, yüksek satış hacmi ve ton başına FVAÖK performansı nedeniyle olumlu geldi. 2018 sonunda 482 milyon dolar olan net nakit 836 milyon dolara yükseldi. Kuvvetli nakit yaratma gücünün de etkisiyle yüksek temettü verimi sunuyor.
Garanti Bankası
Çekirdek TL kredi spreadi ve marjları ilk çeyrekte güçlendi. Takibe atılan kredilerin 2,7 milyar TL'den 1,6 milyar TL'ye gerilemesi, aktif kalite eğilimleri için en umut verici gelişme olarak görülüyor. Sermaye oranları sektöre göre güçlü.
Petkim
Operasyonel kârlılıktaki iyileşme sürebilir. STAR Rafinerisi'nin faaliyetlerine başlamasıyla 2019 sonrasında girdi ve lojistik maliyetlerinin azalacak olması ve yaratılacak sinerjiyle avantaj sağlayabilir.
THY
2019'da 33 milyon iç hat, 47 milyon dış hat olmak üzere toplam 80 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Doluluk oranı hedefi yüzde 81-82. Ancak 2019 Ocak-Mayıs yolcu trafiği performansının zayıflığı nedeniyle yolcu trafiği beklentilerinde revizyona gidebilir.
Türk Telekom
İlk çeyrekte güçlü faaliyet performansıyla 310 milyon TL net kâr açıkladı. Net nakit akışına rağmen net borç, TL'nin diğer para birimlerine karşı değer kaybı sonrasında 17,1 milyar TL'ye yükseldi. Korunma amaçlı adımlar makro dalgalanmaların etkisini hafifletiyor.
YKB
Kredi mevduat makasındaki toparlanma, TL ticari kredilerdeki ve yabancı para mevduatlardaki büyüme ilk çeyrekte dikkat çekti. Ücret ve komisyon gelirlerindeki kuvvetli artış kârlılığı destekliyor.