DOLAR
34,45
-0,05%
DOLAR
EURO
36,35
-0,03%
EURO
GRAM ALTIN
2951,28
0,54%
GRAM ALTIN
BIST 100
9286,50
2,82%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımda Afrika’ya çıkarma yapacağız

27 Ekim 2022 | 08:39
Yatırımda Afrika’ya çıkarma yapacağız
Amiral gemisi mobilya olan Doğanlar Yatırım Holding, Afrika’yı yakın markaja aldı. Senegal’de lojistik merkez ve mobilya fabrikası için temelleri birkaç hafta önce atan grup, Gana’da da Yenigün İnşaat ile 195 milyon dolarlık kavşak ve kültür merkezi inşaatı için sözleşme imzaladı. Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Gabon’a da yatırım yapacaklarını söylüyor.

SİBEL ATİK
[email protected]. tr

Doğtaş ve Kelebek markalarıyla yer aldığı mobilya sektörünün yanı sıra inşaat ile enerjide de bir dizi projeyi hayata geçiren Doğanlar Yatırım Holding, Afrika’ya yatırım çıkarması yaptı. Senegal’de lojistik merkez ve mobilya fabrikası için temelleri birkaç hafta önce atan grup, Gana’da da Yenigün İnşaat ile 195 milyon dolarlık kavşak ve kültür merkezi inşaatı için sözleşme imzaladı. Afrika’yı yakın markaja aldıklarını ifade eden Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 23 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gabon’a bir ziyaret yapılacağını, buranın da ihtiyaçlarını tespit edip yatırım planlaması oluşturacaklarını söylüyor. Hedeflerinin 1 milyar TL ciro olduğunu kaydeden Davut Doğan, sorularımızı şöyle yanıtladı.

Yurtdışı açılımından söz eder misiniz? Burada nasıl bir vizyonla ilerliyorsunuz?
Grup olarak amiral gemisi mobilya tarafında Doğtaş ve Kelebek’in yanı sıra enerji, inşaat, gıda ve bilişim sektörlerinde hizmet veriyoruz. Doğtaş ve Kelebek’te 400 satış noktası ile Türkiye’nin en büyük ikinci mobilya yatırımcısı durumundayız. Mobilya sektörüne girişimizin 50’nci yılında yani 2022’de sektör lideri olmayı planlıyoruz. Bu yıl 500 milyon TL ciro mobilyadan geliyor. Fakat enerji sektöründeki yatırımlarımız devreye girdikçe yani yaklaşık üç yıllık bir süreçte holding gelirlerinin önemli bir kısmı bu alandan gelecek. İnşaat sektöründe de önemli girişimlerimiz var. Sözünü ettiğimiz alanlardaki birikimimizi yurtdışına da taşımaya başladık. Yurtdışında zaten perakende ayağındaki şirketlerimizle yer alıyorduk. Fakat doğrudan yatırım olarak ilk açılımı Afrika’ya yaptık.

Afrika’da hangi alanlarda yatırımınız var?
Biz inşaatta Çanakkale’de yaptığımız küçük işlerin yanı sıra iki yıl önce Troya AVM’yi de inşa ederek bu alanda çalışmalarımızı hızlandırdık. Şimdi ise ilk yurtdışı deneyimimizi yaşıyoruz. Senegal’de önemli bir iş aldık. Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığında kurulan DM Yatırım İnşa-at’ın Senegal’de inşa edeceği toptancı hali kompleksi, lojistik merkezi olacak. Bu Afrika’nın en büyük lojistik merkezi projesi olacak. Ayrıca bir mobilya fabrikası da açacağız.

Bu yatırımlar hangi aşamada?
Sözünü etiğimiz projelerin temelleri atıldı. Bu iş 105 milyon dolar bedelle hayata geçecek. Yüzde 70 bizim, yüzde 30 onların payı ile hayata geçecek bu iş için şu an üç kardeşim de oradalar. İsmail, İlhan, Murat Doğan yatırım çalışmalarını yerinde yönetiyorlar. Burada bizi en çok heyecanlandıran mobilya fabrikası üretime geçtiğinde binlerce insana istihdam yaratacak. Bu ülkelerde daha ziyade çekyat, kanepe türü ürünler tercih edilecektir. Biz de yapılanmamızı bu yönde yapacağız.

Gündeminizde yeni bir Afrika yatırımı olacak mı?
Afrika’da çok fazla fırsat var. Bir Afrika çalışma grubu oluşturduk. Bugüne kadar Kuzey Afrika’yı zaten biliyor ve takip ediyorduk. Şu günlerdeise Doğu Afrika’da Senegal, Gana, Gabon, Fildişi’ni yakın mercek altına aldık. Bu ülkelerde pazar araştırmaları yapıyoruz. Senegal modelindeki lojistik merkezlerini sözünü ettiğim diğer Afrika ülkelerine de taşımak niyetindeyiz. Gana’da Yenigün İnşaat ile bir proje aldık. 195 milyon dolarlık kavşak ve kültür merkezi inşaatı için sözleşme imzaladık. 23 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızla üç günlük Gabon ziyareti yapılacak. Biz de bu seyahatte olacağız ve Gabon’un ülke olarak ihtiyaçlarını tespit edip yatırımlarımızı ona göre şekillendireceğiz.

Grubun enerjide de birçok yatırımı bulunuyor. Şu an enerjide nasıl bir portföye sahipsiniz?
Biz enerjinin bütün alanlarında varız. HES’te Erzurum İspir’de üç yıldır elektrik üreten bir yatırımımız var. Ordu’daki HES santralimiz önümüzdeki ay faaliyete geçiyor. RES içinse Amerikalı ortağımız Berguren Holding ile elimizdeki lisansları devreye almak üzere çalışmalar yürütüyorduk. Fakat gerekli yatırımları yapmadıkları için bir hisse değişimi olabilir. Burada başka bir ortakla ilerleyebiliriz. Görüştüğümüz bir şirket ve bir de yabancı fon var. Güneşte ise geçen yıl Kahramanmaraş ve Niğde ihalelerini kazandık. Şu an izin süreçleri devam ediyor. 2017’de güneş santrali yatırımımız başlayacak.

Sizin termik yatırımınız da vardı. Orada son durum nedir?
Karabiga’da termik santral yatırımımız konusunda çalışmalarımız sürüyor. Lisansları alındı ve teknolojide Çinli bir firma ile görüşülüyor. Ayrıca ortaklık görüşmeleri var. Projenin fi-nansal anlamda her türlü sürecini tamamlamış olmak istiyoruz. Ekim ayına kadar ortaklık sürecini deklare edip yolumuza devam edeceğiz.

Neden ortaklık istiyorsunuz?
Bin 700 megavatlık bir proje ve yatırım bütçesi 3 milyar dolar tutarında. Neticede böyle bir proje için 450 milyon dolar öz sermayeniz olmalı. Biz de bu nedenle ortaklıkla ilerlemek istiyoruz. Dolayısıyla 3-4 aile ile görüşmelerimiz sürüyor.

Enerjide arz-talep konusunda yaşanan sıkıntılı süreç yatırım kararlarınızı nasıl etkiledi?
Tabii RES ve HES’teki alım garantisi bu alandaki yatırımları etkilemedi. Termik santralimiz de Marmara Böl-gesi’nde yer aldığı için devam ediyor. Burada önemli olan hizmet verdiğiniz bölgedir. İstanbul ve çevresinde tüketim ve ihtiyaç yüksek düzeyde olduğu için yatırımımız sürecek. Bizim bir sıkıtımız yok. Fakat doğalgaz para kazandırmıyor. Bu alanda da Aydın’da bizim bir projemiz vardı. Orada Güney Koreli SK E&C şirketiyle bir ortaklık sözleşmesi imzalamıştık. Doğalgazdaki mevcut durum nedeniyle bu ortaklık bozuldu.

Şirket işleri devredip gitti mi?
Doğalgazdaki sıkıntı nedeniyle bu yatırımımız yarım kaldı. Aydın OSB’de yer alınmıştı fakat yatırım henüz başlamıştı. Belli bedeli ödediler ve çekildiler. Buradaki arsa bize kaldı. Şu an Aydın OSB’de beklemedeyiz. Lisansımız olduğu için, cazip olduğu bir süreçte tekrar yatırım gündeme alınabilir. Şu an cazip değil ama bu önümüzdeki süreçte de cazip olmayacağı anlamına gelmez.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2951,28 0,54%
  • ALTIN ONS 2664,68 0,59%
  • BIST 100 9286,5 2,82%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,678 -0,514%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39641 -0,11659%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,61 0,3091%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4478 -0,0527%
  • EURO/DOLAR 1,0522 -0,1646%
  • EURO/TURK LIRASI 36,3488 -0,0293%
  • STERLIN/DOLAR 1,26373 -0,07275%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL