ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]
İnsanının ticarete yatkınlığı ile ünlü olan Kayseri, yoğun göç verdiği Adana’ya çok sayıda iş insanı kazandırdı. Sabancı Holding’in temellerini Kayseri’den göç ettikten sonra Adana’da atan Hacı Ömer Sabancı, bunun en iyi örneklerindendir. Akbank’ın kurucularından Kadir Has da Adana’da kendini kanıtlamış Kayserili işadamları arasında sayılır.
Kayserili Sütçü Ailesi de iş yaşamına göç ettikleri Adana’da atıldı. 1960’lı yılların başında Kayseri’den Adana’ya geçim derdiyle göç eden Abdi Sütcü, 1963 yılında küçük çaplı çuval alım satımına başladı. Ailesinin geleceğini çuval sahasında gören Abdi Sütcü, zaman içerisinde bu alanda üretime de soyundu.
Tarımsal ürünlerin paketlenmesinde kullanılan örgü çuvalı ilk üreten sanayicilerden olan Abdioğlu, zaman içerisinde ikinci kuşağın da devreye girmesiyle bu alandaki ağırlığını artırdı.
Abdioğulları Plastik ve Ambalaj, küçük bir ticarethane olarak başladığı üretim serüvenini bugün Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 270 bin metrekare alan üzerine kurulu altı tesisiyle sürdürüyor. Ekonomist’in ‘Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi’ listesinde 2014 yılındaki 335,7 milyon TL cirosuyla 148’inci sırada yer alan şirket, Türki-ye’nin en büyük dokunmuş ve örülmüş plastik ambalaj üreticileri arasında yer alıyor.
HALI TABANI FABRİKASI
Kurulduğu günden beri yüksek teknolojiyle PP ve PE bazlı sentetik ambalaj ürünleri ve tarım ipi çeşitleri üreten şirket, son olarak halı tabanı üretimine soyundu. Şirket, bu alana yönelik yatırımıyla birlikte tarımsal ve endüstriyel ürünlerin yanı sıra teknik tekstil sektöründe de faaliyet göstermeye başladı.
Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sütcü, son tesis için toplam 30 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söylüyor. Yeni tesis 85 kişiye ek istihdam sağlıyor.
Sütcü, “Filback markalı birincil halı tabanı üretiyoruz. Bu ürün, duvardan duvara halıların, banyo tekstil ürünlerinin ve suni çim halıla-rın ilk girdisi olup, dokumada kullanılan iplikler gibi bu halıların ‘olmazsa olmaz’ bir parçası” diyor.
Salih Sütcü, mevcut ürünlerini 40 ülkeye ihraç ettiklerini dile getiriyor. Yurtiçi pazarına öncelik verdikleri birincil halı tabanını başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç etmeye başladıklarını da belirtiyor. Bugün halı tabanı üretimin yüzde 40’ını ihraç eden şirket, önümüzdeki yıllarda ihracatın oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.
DÜNYAYA AÇILIYOR
Birincil halı tabanı, halının dokumasına, desenine, mukavemetine ve boyutsal kararlılığına, sonuç olarak da halının kalitesine doğrudan etki ediyor. Bu nedenle halı üreticileri bu materyale çok önem veriyor. Almanya ve İsviçre’den getirilen son teknoloji ürünü makinelerle bu kritik alana yatırım yapan Abdioğulları Ambalaj ve Plastik, ayda 3 milyon metrekarenin üzerinde halı tabanı üretimi gerçekleştiriyor.
Salih Sütcü, yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da ilgi gören halı tabanı markaları ‘Filblack’i son olarak Almanya’da düzenlenen ve dünyanın en prestijli halı fuarlarından olan Do-motex’te sergilediklerini belirtiyor. Sütcü, ürüne yabancıların yoğun ilgigösterdiğini vurguluyor.
Kullandıkları teknolojinin standart enlerin yanı sıra 5,40 metreye kadar uzanabildiği-ni ifade eden Sütcü, ürünün rulo uzunluğu ve güçlü kenarı ile üreticilere avantaj sağladığını anlatıyor. Ayrıca optimal rulo uzunluğu ile nakli-yede de üstünlük kazandırdığını söylüyor.
HEDEF 450 MİLYON TL
Abdioğulları Ambalaj ve Plastik, dört kardeş tarafından yönetiliyor. Yönetim kurulu başkanlığını Bekir Sütcü yaparken, Mehmet, Ramazan ve Salih Sütcü de yönetim kurulu üyesi olarak mesai yürütüyor.
Sütcü Kardeşler, şirketin teknik tekstil sektörüne yönelik yatırımlarına 2016 yılında da devam etmeyi planlıyor. Bu alanda ihracata daha fazla ağırlık verilmesi de hedefleniyor. Önümüzdeki yıllarda teknik tekstile yönelik yeni yatırımlarının cirolarına katkısını da göreceklerini dile getiren Salih Sütcü, “2015 yılında 421 milyon TL olan ciromuzun 2016 sonunda 450 milyon TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuşuyor.
PATENTLİ ÜRÜNLERİ VAR
Firmanın üretim sepetinde sentetik ambalaj ürünleri ve tarım ipi çeşitleri önemli bir yer tutuyor. Ambalaj ürünleri olarak adlandırılan un, yem, şeker, kömür, soğan, patates çuvalları da şirketin önde gelen ürünleri arasında. Havalandırmalı cam çuvalı ve organik sera ipleri Abdioğulları’nın patentli ürünleri.
Dolu örtüsü ve etiketli file gibi ürünlerde Türkiye’nin ilk üreticisi olan şirket, teknik tarım grubunda yer alan monofilament teknik tarım örtüsü ile de Türkiye’nin bu alandaki ithalat faturasının azalmasına katkı sağlıyor.
Endüstriyel ambalaj olarak çimento, alçı, kalsit, kireç, yapı kimyasalları ve organik gübre gibi toz ve granül formunda üretim yapan sektöre hitap eden ‘block bottom’ torbaları da bulunduğunu söyleyen Salih Sütcü, “Knauf Alçı ve Lafarge Alçı, ürün verdiğimiz firmalardan sadece birkaçı” diyor.
LİSTELERDE YÜKSELİYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Türkiye’nin en başarılı ilk bin ihracatçısı arasında Abdioğulları Plastik ve Ambalaj’a bağlı Filpa Ambalaj da yer alıyor. Listede son üç yılda 395 basamak yükselen Filpa, 2014 yılı ihracatıyla 490’ıncı sıraya yerleşti. Abdioğulları, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi’ listesinde de yer alıyor.
Abdioğulları, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesindeki yerini de güçlendiriyor. 2014 yılında bu listenin 87’inci sırasında bulunan şirket, 2015 yılında sıçrama yaparak dokuzuncu sıraya yükseldi.