BURCU TUVAY
[email protected]
Oyuncu Okan Karacan, 80 yıllık marka Uzunköprü Köftecisi’ni üçüncü kuşak Mustafa Alsat’tan satın aldı. Karacan, gıda sektörüne ilk adımını GKM (Gastro Kültürel Mekan) şirketini kurarak atmıştı. Bu kapsamda ilk şirket satın almasını yapmış oldu. Karacan, kendi şubelerini açarken aynı zamanda franchise da verecek.
Uzunköprü köftesi konsepti 80 yıllık bir lezzet. Edirne Uzunköprü’de aile restoranı olarak küçük bir metrekare ile hizmet veriyor. Okan Karacan, “Biz oradaki o duyguyu, o esnaflığı, o rahatlığı salaşlığı Bir Köfte çek!’ yanına da Bir sos koy!’ sloganı ile şehirlere taşıyacağız” diyor.
10 RESTORAN AÇACAK
Mustafa Alsat’ın 2006’da marka tescilini yaptırması, markanın altyapısını hazırlamasıyla bu tarihi lezzeti Türkiye geneline yaymaya hazır olduğunu gördüklerini söyleyen Okan Karacan, satın almadaki kararlarında ailenin bu yenilikçi bakış açısının etkili olduğunu ifade ediyor. Karacan, Edirne’deki merkez restoran haricindeki tüm ticari haklar, markanın tescili, yaygınlaşması, yurtiçi ve yurtdışı pazarlamasının tamamen kendilerine geçtiğini anlatıyor.
Restoranların konsepti şu şekilde olacak: Geniş bir salata barının yer alacağı restoranlarda herkes kendi salatasını oluşturabilecek. Ardından da ızgarasını seçecek. Izgarada da farklı seçenekler olacak. Restoranların içerisinde ağırlıklı olarak taş argümanı kullanılacak.
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ilk restoran Darıca Park AVM’de açılacak. Avrupa Yakası’nda ise 4 Kasım’da Cevahir Haliç’te bir restoran daha hizmete girecek. Okan Karacan, İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya, İzmir, Kayseri, Konya, İzmit ve Gaziantep’te de restoran açmayı planladıklarını, bu yılın sonuna kadar 10 restorana ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.
İKİ FARKLI KONSEPT
Franchise giriş bedeli 50 bin TL olarak belirlendi. Toplam yatırım maliyeti restoranın metrekaresine göre değişkenlik göstermekle birlikte 250 bin ile 350 bin TL arasında olacak. Metrekare ve bölgedeki hareketlilik durumuna göre restoranlar için aylık 125 bin ile 175 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Kâr marjının yüzde 25 olarak belirlendiğini ifade eden Okan Karacan, royalty olarak ise yüzde 3-5 arasında cirodan bir pay alacaklarını sözlerine ekliyor.
Yeni konseptler de geliştireceklerini söyleyen Okan Karacan, şu bilgileri veriyor: “Metrekarelerimiz 80 m2 den aşağı olmamalı, belirli bir metrekarede durulmalı ama bazı fiziki koşullar oluşmuyor diye yatırımcı ‘Ben bunu alamayacak mıyım?’ gibi bir hayal kırkılığına uğramamalı. Bu yüzden bazı çözümler ürettik. Eks-press ve Plus olarak iki konsept belirledik. Plus büyük metrekareler için, Ekspress ise daha küçük metrekareler için olacak.”
İŞİN AYNASI
Uygun yer: Ankara, Antalya, İzmir, Kayseri, Konya, İzmit ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye genelinde restoranlar açılması planlanıyor.
İlk sermaye: Franchise giriş bedeli 50 bin TL olarak belirlendi. Toplam yatırım maliyeti restoranın metrekaresine göre değişkenlik göstermekle birlikte 250 bin ile 350 bin TL arasında olacak.
Ciro hedefi: Aylık 125 bin ile 175 bin TL arasında ciro hedefi bulunuyor.
Kâr marjı: Yüzde 25.
Bayilerde aranan özellikler: İşinin başında durabilecek, markayı belli bir noktaya taşıyabilecek yatırımcılar tercih ediliyor.
Başvuru için: 0212 373 96 66 ya da [email protected]