DOLAR
34,50
0,11%
DOLAR
EURO
36,43
0,19%
EURO
GRAM ALTIN
2964,14
0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
9208,22
1,95%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Uluslararası firmaların üretim üssü olacağız”

28 Ekim 2022 | 00:45
“Uluslararası firmaların üretim üssü olacağız”
Pandemi ve son dönemde artan maliyetler nedeniyle zorlu bir süreç yaşayan ilaç sektörü, geçen yılı kutu bazında yüzde 3 küçülmeyle kapattı. Genveon İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, "Hedefimiz sağlıklı büyümek ve uluslararası şirketlerin üretim üssü olmak" diyor.

SİBEL ATİK [email protected]

20 Mart – 2 Nisan 2022 tarihli sayıdan

Pandemi sürecinin en çok etkilediği alanlardan biri de ilaç sektörü oldu. 61 milyar TL'lik pazar büyüklüğüne ulaşan sektörde, geçen yıl 2,4 milyar kutu satış gerçekleşti. Bu bir önceki yıla göre yüzde 3'lük düşüşe işaret ederken, bu düşüşte pandemi sürecinde hastaneye gitmekten çekinmenin önemli bir payı oldu.

En son yaşanan maliyet artışları karşısında gelen zam oranı ise sektörü mutlu etmedi. Geçen ay onaylanan yüzde 37'lik zam oranına karşılık maliyetlerdeki artışın yüzde 100'ün üzerinde olduğuna işaret eden Genveon İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, bu zorlu süreçte sağlıklı büyüme hedefiyle yatırımları sürdürdüklerini söylüyor.

Genveon, Novartis'ten satın aldığı Gebze'deki tesisin de katkısıyla 2021'de hızlı büyüdü. Satın aldıkları tesiste ilk etapta 30 milyon TL, bu yıl ise 50 milyon TL'lik yatırımı devreye alıp yeni alanlara girerek büyüyeceklerini söyeylen Erhan Baş ile ilaç sektöründeki son gelişmeleri ve şirketin yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Pandeminin yoğun yaşandığı 2021'i sektör nasıl aştı?

Pandemi birçok sektörü etkilediği gibi ilaç sektörünü de negatif yönde etkiledi. Türkiye ilaç sanayi, pandemi sürecinin etkisiyle bir daralma yaşadı. Bu krizin diğer krizlerden en büyük farklılığı tüm dünyayı, insan sağlığını ve birçok sektörü eş zamanlı olarak etkilemesi, aynı zamanda belirsizliğin çok yüksek olması. Türkiye ilaç pazarı 2021 sonunda kutu bazlı yüzde 3 küçülmüş durumda. Ciro olarak ise sektör geçen yılı 61,4 milyar TL ile kapattı.

Bu yılda ciddi bir fiyat artışı ve piyasada ilaç bulamama gibi sorunlar yaşanıyor. Sizin 2022 öngörünüz nedir?

2022 yılını pandemiden dolayı ilaç sektöründe krizin devam edeceği bir yıl olarak görmekle beraber, aynı zamanda değişim sürecimiz için çok önemli bir yıl olarak görüyorum. Sözünü ettiğim gibi insanlar bu süreçte hastanelere mümkün olduğunca gitmediler ve doktor reçetesi düştü.

Bunlar normale dönecektir elbet, fakat normale dönmeyecek olan bir şey var ki o da artan maliyetler. İlaç üreten şirketlerin maliyetleri çok ciddi artarken mart ayında belirlenen fiyat artışı yüzde 37 oldu.

Son bir yılda 2021 ocak ayına göre elektrik fiyatları yüzde 300 civarında artmış durumda. Maliyet artışlarının hepsi düşünülürse, ambalaj, hammadde, taşımacılık giderleriyle toplam maliyet artışı aslında yüzde 100'ün üzerinde. Bu sektörün sağlıklı büyümesinin önünde bir engel olarak duruyor. Bu maliyet artışlarıyla fiyatlarda da temmuz ayında tekrar bir güncelleme gerekecek diye düşünüyorum.

Bu ortamda sizin hedefiniz nedir?

Tabii biz de devam eden kriz ortamından sağlıklı bir büyüme inşa ederek çıkmak hede-findeyiz. Öngörülerimize uygun olarak 2022 yılında bütünleşik hizmetler sağlayabilmek, teknolojik altyapımızı geliştirmek, sunduğumuz hizmetlerde farklılıklara odaklanıp, yeni ve değer katılmış ürünlere en kısa sürede ulaşmak, içinde olmadığımız alanlara girmek, ihracatımızı artırarak bölgesel güç olmak istiyoruz.

Siz bu zorlu sürece Novartis'in tesislerini satın alarak girdiniz. Üretimde hangi noktaya geldiniz, bu satın alma sizi nereye taşıdı?

2020 yılıyla birlikte, yeni vizyonumuz kapsamında stratejik bir dönüşüm hareketi başlattık. Dönüşüm hareketimizin önemli bir adımı olarak pandeminin ortasında büyük bir atılım yaptık ve Novartis'in Gebze'deki fabrikasını satın aldık. Satın aldığımız üretim tesisimiz, kalite olarak uluslararası alanda sınıfının en iyileri arasında yer alıyor. 29 ülkenin sağlık otoritesi tarafından onaylı olan bu tesisi, 83 ülkeye aktif olarak ilaç üretiyor.

Üretim yapılan ülkeler arasında; Japonya, Kanada, Rusya, Brezilya, Güney Kore, Filipinler ve Almanya, Slovenya, Polonya, Avusturya gibi birçok gelişmiş Avrupa ülkesi bulunuyor. Tesisin üretim kapasitesi oldukça yüksek, yıllık 3,5 milyar tablet ve ilave olarak 70 milyon kutu üretimimiz söz konusu. Uluslararası alanda birçok firma için üretim üssü olmak öncelikli hedeflerimizden biri. Bunun için başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 25 büyük şirketle anlaşmalar yaptık.

Peki ciroda hangi noktaya geldiniz? Hedef nedir?

Sektörde kutu bazında 43'üncü sıraya yerleşen Genveon'da hedef bu yıl 934 milyon TL ciroya ulaşmak. Genveon'un yanı sıra Dalin gibi güçlü bir markayı da bünyesinde tutan Kopaş Grubu olarak ise yaklaşık 2 milyar TL ciro hedefliyoruz. Türkiye ilaç sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Genveon İlaç olarak pazar payını artırarak büyümek istiyoruz.

Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz içerisinde Türkiye ilaç pazarı ve birçok gelişmiş ülkeye üretim yapmanın yanı sıra tesisimizi uluslararası birçok firma için üretim üssüne dönüştürmek var. Bunun için belli anlaşmalarda yaptık. 2025 yılında toplam gelirimizin yüzde 30'unu dış pazarlardan sağlamak istiyoruz.

Şirketin yatırım gündeminden de söz eder misiniz?

Hormon ilaçları ve onkoloji ürünlerine yönelik yatırımlarımızın yanı sıra AR-GE ve IT yatırımlarına bu yıl 50 milyon TL tutarında bir yatırım yapacağız. Mevcut tesisimizin hemen karşısında yer alan 15 bin metrekarelik arsamızda da yeni bir tesisi hayata geçirmek istiyoruz. Fakat bunun için öncelikle önümüzde hangi ilaçların üretileceği konusunda bir karar aşaması var. Yeni yatırımlarımızla hem üretimi arttırmayı hem de yeni ürün geliştirmelerini de artırmayı planlıyoruz.

Üretimde hangi alanlara odaklanacaksınız?

Beş yıllık stratejik planımızın en temelinde sağlıklı büyüme olduğunu ifade etmiştim. Bunu da AR-GE yatırımlarına ağırlık vererek elde etmek istiyoruz. Merkezimizin kapasitesini geliştirmek için altyapı, makine ve teçhizat alanında oldukça büyük yatırımlarımız devam ediyor.

Burada, değer katılmış yeni ürünleri geliştirmek öncelikli. Akut ve kronik pazarlarda orijinal, eşdeğer ve OTC ilaçlardan oluşan bir prosesle üretime devam edeceğiz. Özellikle tüm dünyada hızla gelişen kronik hastalık alanlarından; onkoloji, solunum ve diyabet gibi alanlarda çalışmalarımızı hızlandırdık.

“ONKOLOJİ ÜRÜNLERİ ÜRETECEĞİZ”

"Novartis'ten satın aldığımız Gebze'deki tesisle yeni alanlara da girmek üzere yatırımlarımız sürüyor. Bu doğrultuda mevcut tesisin olduğu bölgede onkoloji ürünlerinin üretimini yapabileceğimiz bir tesisin daha inşasında son aşamaya geldik.

Ayrıca Gebze tesisinin yer aldığı arazinin tam karşısında 15 bin metrekarelik bir arsamız daha var. Burada da AR-GE ve kapasite artış hedeflerimiz çerçevesinde, ihtiyacı yüksek ilaçların üretileceği yeni bir üretim tesisi kurmayı hedefliyoruz."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2964,14 0,98%
  • ALTIN ONS 2672,07 0,87%
  • BIST 100 9208,22 1,95%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,493 -0,633%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39609 -0,13984%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,61 0,3091%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5039 0,1101%
  • EURO/DOLAR 1,0526 -0,1257%
  • EURO/TURK LIRASI 36,427 0,1859%
  • STERLIN/DOLAR 1,26455 -0,00751%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL