Depremzedelere kucak açan Antalya otelleri turizm sezonuna hazırlanıyor. Depremzedelerin planlamasının yapılmasıyla açılacak sezonda 56 milyar dolar gelir sağlayıp cari açığa merhem olunması planlanıyor.
9 Mart - 1 Nisan 2023 tarihli sayıdan
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde yaşanan yıkımda binlerce insanımız hayatını kaybederken binlercesi de evsiz kaldı. Birlik olma sınavı verdiğimiz bu dönemde milletçe yaraları sarmaya çalışıyoruz.
Bu zorlu dönemde depremzedelere kucak açan turizm sektörü, Antalya'dan İç Anadolu'ya, apart otelinden beş yıldızlısına kadar tüm tesislerinde depremzedeleri ağırlıyor.
Depremzede kardeşlerimize sıcak bir yuva olmanın yanı sıra onların travmalarını aşmaları konusunda da destek olmaya çalışan turizmciler dayanışmanın en güzel örneğini sergilediler.
Bu süreçte nisan ayında resmi açılışı yapılacak olan turizm sezonuna ilişkin hazırlıklar da bu günlerde tamamlanıyor.
KİŞİ BAŞI HARCAMA ARTIYOR
Ekonominin giderek daraldığı bu dönemde bir de depremin yarattığı yıkım eklenince ülkemize giren her döviz daha önemli hale geldi.
İşte bu noktada Türkiye'nin bacasız sanayii olarak adlandırılan turizmin önemi bu yıl daha da arttı. Geçtiğimiz yılı 51,3 milyon turist, 46,2 milyar dolar turizm geliri ile kapatan turizm sektörü, 2023 sezonunda 60 milyon turist ağırlayıp, ülkemize 56 milyar dolar döviz getirip ekonomiye merhem olma planları yapıyor.
Turizm gelerinde kişi başı harcama verisinin de artış eğilimi dikkat çekiyor. İçinde bulunduğumuz dönemde depremzedelerin turizm sezonu öncesi yeni yerleşimlerinin nasıl belirleneceği, bu organizasyonun turizm sezonunun açılışına nasıl etki edeceği soruları akıllarda.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, depremin ardından, başta Antalya ve Alanya olmak üzere, yaklaşık 120 bin kişinin 21 bölgedeki otellerde ağırlandığını şimdi geri dönüşlerin başladığını söylüyor.
Apart otellerden, 5 yıldızlı otele kadar herkesin elini taşın altına koyduğunu hatırlatan Çorabatır, "Geçici süre barındırdığımız vatandaşlarımızın sezonun açılmasıyla birlikte öğrenci yurtlarına, çadır ve konteynır kentlere geçiş süreci başladı. Öte yandan deprem bölgelerinden gelip çalışmak isteyenlerin de istihdam çalışmaları diyor.
NORMALE DÖNÜLÜYOR
Deprem nedeniyle bir süre durma noktasına gelen rezervasyonların başlatılan çalışmalarla yeniden normale dönmeye başladı.
Deprem nedeniyle rezervasyon iptalinin yaşanmadığını sadece durağanlık olduğunu belirten Çorabatır, şunları söyledi: "Rusya ve kuzey ülkelerinden gelecek rezervasyonlar mayıs ayından sonra başlayacak ama onun öncesinde Almanya ve İngiltere'den Türkiye'ye çok fazla bir talep vardı.
Deprem nedeniyle bu talepte bir durağanlık oldu. Bu sadece bizim ülkemiz özelinde bir şey değil böyle bir şey hangi ülkede olsa bu durum yaşanır.
Bu dönemi de iyi yönetmek lazım. Bu süreci de Kültürve Turizm Bakanlığı ile yönetmeye çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA'nın çalışmaları geçen haftalarda başladı."
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizm sezonunun açılışının zamanında yapılacağını söylüyor.
Turizm sektörünün tek yürek olarak depremzedelere kucak açtığını hatırlatan Kavaloğlu, "Ülke olarak bu zor günümüzde birlik olarak yaraları sarmaya çalışıyoruz.
Bu sürece destek veren küçük tesislerden elektriği, doğal gazıyla sorun yaşayan, desteğe ihtiyaç duyan tesisler de var. Devlet eliyle yardım ediliyor" diyor.
Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya, Antalyalı turizmciler olarak Türkiye'nin en acılı döneminde dara düşmüş vatandaşlarımıza, depremzedelere gönül kapılarını açtıklarını söylüyor.
Alkaya, turizmin ülke ekonomisine katkı veren en önemli sektör olma özelliğini bu yıl da sürdüreceğini vurguluyor.
Böyle hassas bir dönemde turizmin ülke ekonomisi açısından öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Alkaya, "Her pazar ana pazar" stratejisiyle bu yıl çok iyi bir sezon geçirip ülke ekonomisine en az 50 milyar dolar gelir getirmeyi hedeflediklerini belirtiyor.
TESİSLER SEZONA HAZIR
Antalya otelleri büyük bir kısmının kapalı olduğu ya da sezon hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde meydana gelen deprem felaketi sonrasında evsiz kalan vatandaşlara kapılarını açarken sezon hazırlıklarını da tamamladı.
Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, "Deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızı tesislerimizde ağırlayıp yaralarının sarılmasına katkı sağlarken bir yandan da sezon hazırlıklarımızı tamamladık.
Sezon açılışında bir sarkma olmasını beklemiyoruz" diyor. Turistik tesislerin açılıp turist ağırlanmasının ülke ekonomisine döviz sağlanması bakımından önemine işaret eden Sarıkaya, bu yıl geçen yılın sonunda hedeflendiği gibi iyi bir turizm sezonu geçirilmesinin beklendiğini vurguluyor.
Geçtiğimiz yıl 60 ülkeden turist ağırlayan turizm sektörünün pazar çeşitlenmesinin bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Avrupa ülkelerinin bu tür felaketler sonrasında daha çekimser olmalarına karşın erken rezervasyonlarda iptal olmaması turistlerde deprem korkusu olmadığının göstergesi.
Pandemi döneminde son dakika tatil satın alma alışkanlığının bu yıl da devam ettiği, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin büyük ilgi görmesinin beklendiği vurgulanıyor.
FİRUZ BAĞLIKAYA / TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÛRSAB) BAŞKANI “TÜM PAZARLARA ODAKLANDIK"
“ITB Berlin Fuarı'ndaki görüşmelerimizde Türkiye'nin turiste en çok ihtiyacının olduğu yılın bu yıl olduğunu dile getirdik. Alman Seyahat Acentaları Birliği de bizimle aynı düşüncede. Bu yıl Almanya'dan 7 milyon turist gelmesini bekliyoruz.
Almanya önümüzdeki dönemde rekor üstüne rekor kıracak ve liderliği artık bırakmayacak. 2023'te Türkiye'ye en az 50 milyon yabancının Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyoruz. Sıralamada Almanya birinci, Rusya ikinci, İngiltere üçüncü olur diye düşünüyorum.
Klasik pazarlarda daha alacak çok yolumuz var. Alternatif pazarlarda da Ortadoğu pazarı bizim için çok önemli. Tüm pazarlarda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ama odak noktamız ana pazarlar. Çünkü ana pazarlarda pazar derinliğimiz var.”