DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Teknoparklar 2024’te yatırıma hız verecek

Haberimizde Türkiye’nin önde gelen teknoparklarının ve teknoloji merkezlerinin 2024 yılı ajandalarını araştırdık.

16 Ekim 2023 | 14:26
Teknoparklar 2024’te yatırıma hız verecek

Bugüne kadar 8,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren teknoparklar, 2024 yılında da ekosisteme yatirım yapmaya devam edecek. Hizmet alanlarını büyütmeyi planlayan teknoparklar, kuracakları yatirım fonlarıyla da start up'lara kaynak sağlayacak.

01-14 Ekim 2023 tarihli sayıdan

Üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde AR-GE ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıktığı, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri teknoparkların sayısı Türkiye'de 97'ye ulaştı. 

Bu bölgelerden bugüne kadar toplam 233 milyar TL satış ve 8,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Kuluçka merkezleriyle de binlerce start up'a ev sahipliği yapan teknoparklar ve teknoloji merkezleri, 2024 yılında da ekosisteme yatırım yapmaya devam edecek. 

Yeni hizmet binalarıyla alanlarını büyütmeyi ve firma sayısını artırmayı planlayan teknoparkların birçoğu, kuracakları yatırım fonlarıyla da start up'lara kaynak sağlamayı hedefliyor. 

Uluslararası iş birlikleriyle yurtdışı etkinliklerini de artırmayı planlayan bu bölgeler, hızlandırıcı programlarıyla da ekosisteme yeni girişimcilerin katılmasına katkı sağlayacak. Haberimizde Türkiye'nin önde gelen teknoparklarının ve teknoloji merkezlerinin 2024 yılı ajandalarını araştırdık.

FON KURACAK

700'ü aşkın firmaya ev sahipliği yapan YTÜ Yıldız Teknopark, 2024'te uluslararasılaşma ve inovasyon projeksiyonlarıyla önemli bir dönemece girecek. 

Enerji verimliliği, atık yönetimi ve sürdürülebilir üretim teknolojileri konusunda AR-GE projelerine özel teşvikler ve destekler sağlamayı planladıklarını söyleyen YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, Türkiye'nin ilk Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisi'ni (UTPO) geçtiğimiz yıl Dubai'de açtıklarını vurguluyor. 

San Francisco'da 7, Dubai'de 14, Taşkent'te 32 firmaya destek sağladıklarını belirten Tanışman, dünyanın çeşitli bölgelerine ofisler açacaklarının bilgisini veriyor. Tanışman özellikle Avrupa ve Asya'daki ofislerin sayısını artıracaklarını anlatıyor.

YENİ TEKNOPARK AÇILACAK

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark'ta, 26 girişimci, 16 kuluçka olmak üzere toplamda 42 firma faaliyetlerini sürdürüyor. 

2024 yılında yaklaşık 20 bin m2'lik yeni binayı faaliyete almayı planladıklarını vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Dr. Cem Duran, "Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içinde mevcut yerimizde inşa edeceğimiz bu yeni bina başta akademisyen ve öğrenci şirketlerimiz olmak üzere tüm AR-GE şirketlerine hizmet edecek. 

Bizi heyecanlandıran diğer bir konu da 2024 yılı içinde kuracağımız Kandilli Teknopark. Kandilli Kampüsü içinde kurulacak bu teknoparkta ilk etapta 15 bin m2'lik binanın inşaatını 2024 yılı içinde bitirmeyi planlıyoruz" diyor.

Açacakları yeni binanın bir katını kuluçka merkezi olarak ayırmayı düşündüklerini söyleyen Duran, 50 girişimciye ev sahipliği yapılacak ve yaklaşık bin m2 olacak bu alanda hızlandırma merkezi açmayı hedeflediklerini de bildiriyor.

GEZGİN ÜYELİK MODELİ

Ankara Yıldırım Kule'de yer alan 2 bin metrekarelik teknoloji geliştirme merkezi Ankara TEKMER, 30'dan fazla girişime ev sahipliği yapıyor. Yakın zamanda hayata geçirilecek Ankara TEKMER UP ile toplamda 5 bin metrekarelik bir alanda 60'tan fazla girişime ev sahipliği yapılması planlanıyor. 

2024 yılında marka bilinirliğini globalde artırmak adına yurtdışındaki büyük etkinlik ve yarışmalarına katılacaklarını söyleyen TEKMER Genel Müdürü ve LEAP Investment Kurucusu ve CEO'su İmran Gürakan, yurtdışı hızlandırıcı programlara odaklanacaklarını belirtiyor. 

Girişimci ve yatırımcıların bir araya geldiği Invest-Up Ankara ve LEAP Into the Future Day isimli etkinlikleri 2024 yılında da düzenlemeye devam edeceklerini ifade eden Gürakan, şöyle devam ediyor: "Yazılım topluluklarının etkinliklerine 2024 yılında da Ankara TEKMER'de ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. 

Ankara'nın ilk üniversite bağımsız fonu olan LEAP Investment, 2024 yılında da fonunu büyüterek, portföy girişimlerimizin büyüme yolculuklarına destek olmaya devam edecek. Daha çok B2B SaaS işlere odaklıyız." Gürakan, yeni uygulamaya başlayacakları gezgin üyelik modelinin 2024 yılında da devam edeceğini belirterek teknoloji alanında faaliyet gösteren her girişimci ve girişimci adayının diğer girişimciler ile network geliştirme olanağı bulabileceğini sözlerine ekliyor.

BİN GİRİŞİMCİYE DESTEK

Bilişim Vadisi'nde mobilite başta olmak üzere bilgi, iletişim ve bağlantı teknolojileri, siber güvenlik, akıllı şehirler, enerji, tasarım ve oyun sektörlerinde çalışan firmalar bulunuyor. Firmaların toplam gelirleri, 6 milyar TL'ye ulaştı. Kurulduğu günden itibaren binin üzerinde girişim başvurusu alan Bilişim Vadisi'nde mevcutta 573 devam eden, 304 tamamlanmış proje bulunuyor. 

Şu anda 500'den fazla girişimciye de ev sahipliği yapılıyor. Önümüzdeki üç yıl içinde Bilişim Vadisi Kocaeli Kampüsü'nde Mobilite Test Merkezi ve elektrikli & otonom araçlar için test pisti yapmayı planladıklarını söyleyen Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, 2024 yılında girişimciler için Mobilite Hızlandırma Programı, seminerler, eğitimler, mentorluk, yatırım süreçleri, uluslararası fuarlara katılım ve satış eğitimleri düzenleyeceklerini belirtiyor.

Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ve 4. GSYF olmak üzere iki yatırım fonu kurduklarını ifade eden İbrahimcioğlu, "4. GSYF ile yatırımcılara binlerce kuluçkaya aynı anda yatırım yapma fırsatı sunuyoruz. 

Bin yatırımcı ve 500 milyon TL yatırım hedefi ile kurduğumuz bu fon ile bin tekno girişime destek sunmayı planlıyoruz" diyor. Fon kapsamında girişimlere 400 bin TL'den 2 milyon TL'ye kadar yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden İbrahimcioğlu, "2024 yılında toplam dört kampüsümüz ile bin girişimciye ev sahipliği yapmayı planlıyoruz" diye konuşuyor.

ORHAN TANIŞMAN / YTÜ YILDIZ TEKNOPARK GENEL MÜDÜRÜ
“FİRMA SAYIMIZI BİNİN ÜZERİNE ÇIKARACAĞIZ”
“YTÜ Yıldız Teknopark, Halkbank, TT Ventures ve Kalyon Ventures ortaklığında kurulan Yıldız Tekno GSYO ile girişimlerimize yatırımlar yapıyoruz. Planlarımız arasında, özellikle teknoparkımız bünyesinde faaliyet gösteren start up ve teknoloji firmalarına yönelik bir fon oluşturmak yer alıyor. 

Şu anda bin 700 m2'lik çalışma alanına sahip YTU Innovation Hub merkezimizi 6 bin m2'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Firma sayımızı önümüzdeki yıl binin üzerine çıkarmayı planlıyoruz.”

FARUK İNALTEKİN / BİLKENT CYBERPARK GENEL MÜDÜRÜ
“YENİ KULUÇKA MERKEZİ AÇIYORUZ”
“Yakın zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bilkent Üniversitesi arasında Ulus Kuluçka Merkezi'nin açılması için iş birliği protokolü imzalandı. Teknoloji merkezi haline getirilmesi hedeflenen tarihi Ulus İş Hanı içerisinde yer alan ve Bilkent CYBERPARK tarafından çalışmaları yürütülen yeni bölge dışı kuluçka merkezinin hizmete geçişiyle birlikte Türkiye'nin teknoloji geliştirme kapasitesini arttıracak faaliyetlerimizi artırmayı ve yeni firmalara yer vermeyi planlıyoruz.”

PROF DR. ATTİLA DİKBAŞ / İTÜ ARI TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ
“GLOBAL GİRİŞİMLERE DE DESTEK OLACAĞIZ”
“İTÜ Çekirdek olarak, Türkiye dışındaki yabancı girişimleri desteklemek ve bu girişimlerin Türkiye'yi bir büyüme hub'ı olarak kullanmalarını sağlamak amacıyla ITU Seed Uluslararası Startup Hızlandırma Programı'nı hayata geçirdik. Gelecek yıl hizmetlerimizi çoğaltmayı ve daha fazla global girişime destek olmayı planlıyoruz. İlk olarak, Londra'da ofis açacağız. 

Yabancı yatırımcılara yönelik Big Bang etkinliği düzenleyeceğiz. Bu yıl hem bir GSYF hem de ayrı bir tüzel yapı aracılığıyla kurguladığımız hibrit bir model üzerine çalışıyoruz. Bu model sayesinde yüzlerce girişime sermaye sağlamayı ve yatırımcıları olmayı hedefliyoruz. Big Bang Startup Challenge etkinliğimizi bu yıl 13-14 Aralık'ta Uniq İstanbul'da gerçekleştireceğiz.”

ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ

Bünyesinde 140 firma olan Gazi Teknopark'ta ağırlıklı olarak yazılım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri, savunma sanayi, sağlık, elektronik, enerji, kimya, ilaç ve medikal sektörleri yer alıyor. BİGG Anahtar programı ile şirketleşmesine destek olan Gazi Teknopark'ta şirketleşen girişimciler, proje süreleri boyunca 'Anahtar Ön Kuluçka'dan ücretsiz olarak faydalanırken, 'Anahtar Atölye'de ise prototipleme çalışmalarını gerçekleştirebiliyor.

2022 yılında başlayan HİSER projesi kapsamında küme firmalarının uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik çeşitli seminerler, eğitimler ve yurtdışı faaliyetleri planlamasının yapıldığını söyleyen Gazi Teknopark Genel Müdürü Dr. Tuğrul İmer, projeye ek olarak 2024 yılının başında ABD Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirileceklerini belirtiyor. 

İmer, şu bilgileri veriyor: "Bölgemizde yer alan firmaların birbirleriyle iş birliklerinin artması adına firma yöneticilerinin katılım sağlayarak hem kendilerini tanıttığı hem de bölgemiz diğer firmaları ile bir araya geldiği organizasyonlara da yer verilmesi planlanıyor. Firmalarının gelişimini eğitim ve etkinliklerle sürdürmenin yanında geniş katılım olan fuarlarda da firmalarımıza ev sahipliği yapacağız."

EK BİNA YATIRIMI

130 girişimci firmanın faaliyet gösterdiği Sakarya Teknokent, yazılım ve bilişim, elektronik, enerji ve çevre, ileri malzeme teknolojileri, kimya, medikal, makine ve tasarım, tarım ve ileri teknolojileri alanlarındaki şirketlere ev sahipliği yapıyor. 

2024 yılında F Blok Ek Kuluçka Hizmet Binası'nı faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyleyen Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, "4 bin 265 metrekarelik alan üzerine inşa etmeyi planladığımız ek yapı; toplam 33 ofis, üç toplantı odası ve bir konferans salonunun yer aldığı teknolojik bir bina olacak" diyor.

Girişimcilerin ürünlerini tanıtabileceği demo günleri düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Köseoğlu, 2024 yılında çeşitli teknokentlerle ortak fon kurmayı hedeflediklerini kaydediyor. Köseoğlu, önümüzdeki yıl altı binada toplam 168 teknoloji firmasına ev sahipliği yapmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.
 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL