DOLAR
34,49
0,06%
DOLAR
EURO
36,39
0,09%
EURO
GRAM ALTIN
2955,74
0,69%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Teknoloji tedarikçisine TÜSİAD’dan ikinci çağrı

27 Ekim 2022 | 12:15
Teknoloji tedarikçisine TÜSİAD’dan ikinci çağrı
TÜSİAD'ın başlattığı dijital dönüşüm programı, ikinci buluşmaya hazırlanıyor. Teknoloji tedarikinde arz-talep arasındaki kopukluğu gidermek hedefiyle yapılan ilk programa başvuran 11 şirket 12 hizmeti satın aldı. İkinci programa ise 25 grubun dahil olması bekleniyor.

SİBEL ATİK
[email protected]

Türkiye'de dijital dönüşümün güçlendirilmesi ve teknoloji tedarikçisi eko-sisteminin desteklenmesi hedefiyle Türk Sanayici İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından başlatılan Sanayide Dijital Dönüşüm Programı'nın ilki tamamlandı. Teknoloji tedarikinde arz-talep arasındaki kopukluktan yola çıkan TÜSİAD, SD2 programıyla 11 büyük grubu tedarikçilerle buluşturdu.

Üretim ve hizmet sürecinde ihtiyaç duydukları teknolojik hizmetleri tedarikçilerle birebir çalışarak alan gruplar, yeni programa da yoğun ilgi gösterdi. Önümüzdeki günlerde başlayacak ikinci programa ise yaklaşık 25 büyük grubun dahil olması bekleniyor. Yaklaşık 500 tedarikçinin ise çözümleriyle programa başvurması öngörülüyor.

TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı Başkanı ve İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, bu programla teknoloji tedarikçilerine bir çağrı yaptıklarını söylüyor. İnci, şirketlerin teknoloji tedarikçileriyle kopukluğunu gidermeyi hedefledikleri programın ilkinin başarıyla tamamlandığını belirtiyor.

Dijital dönüşüm programıyla TÜSİAD üyesi 11 şirketin sorunlarına çözüm üreten 12 teknoloji tedarikçisi, uzun bir eşleşme sürecinin ardından çalışmaya başladı.

Bu programdan hizmet alan şirketlerin ancak mart ayında nasıl bir verimlilik artışı sağladıkları ölçümlenebile-cek. Perihan İnci, "Bizim yüksek katma değerli hizmetleri almamız ve üretmemiz gerekiyor. Bu program iki ayağı da bir araya getiriyor" diyor. Bu program yerli teknoloji üreten tedarikçilere önemli bir destek ve motivasyon sağlıyor.

Sisteme dahil olan şirketler önce müşterisi oluyor. Fakat işin içinde ticari bir sır veya patent varsa bu iş birliği, girişim ve yatırımcı ilişkisine de dönüşebilir.

500 TEDARİKÇİ BEKLENİYOR
İlk programda AGT, AKG Beton, Arkas, Borusan, Boyner, Ford Otosan, Gedik, Güven Hastanesi, Kordsa, Limak, Tofaş, Vitra ve Yaşar Holding, çözüm bekleyen gruplar olarak yer aldı. Bu şirketlerin taleplerine ise 200'ün üzerinde tedarikçi başvuru yaptı. Bu başvurular içinde 12 çözüm, büyük şirketler tarafından alınırken, ikinci programa ise daha yoğun bir tedarikçi katılımı bekleniyor.

Gelen talepler doğrultusunda yeni programa yaklaşık 25 şirketin dahil olması bekleniyor. Programla teknoloji kullanıcısı sanayi veya hizmet şirketleri, dönüşüm arayışında kendilerine özel tanımladıkları bir sorun, ihtiyaç ya da fırsat alanı için, özel tedarikçilere çağrı yapıyor.

O nedenle programda fikir aşamasındaki çözümler yer alamıyor. Başvuru yapacak girişimlerin şirketleşmiş olmaları, tedarikçilikte yola çıkmış ve ciro yapmamış olmaları, elinde ürün ve hizmetin hazır olması gerekiyor.

Perihan İnci, başvuru yapan şirketlerin ön değerlendirmeyi geçmeleri gerektiğini anlatıyor. Üç ay sonunda oluşacak başarı hikayeleri, aralık ayında Sanayide Dijital Dönüşüm Başarı Hikayeleri Töreni'yle kamuoyuyla paylaşılacak.

11 ŞİRKET, HANGİ DİJİTAL HİZMETİ ALDI?

1. ARKAS GRUBU - MİST ELEKTRONİK
Otonom konteyner giriş, çıkış ve hasar tespit sistemini satın aldı. Sistem, lojistik depodaki konteynerlerin gelişi ve üzerindeki hasarların otomatik olarak tespit edilmesini sağlayacak. Halihazırda, personel tarafından yapılan giriş/çıkış bilgilerinin kaydı, IT sistemine girilmesi, hasarlı bölgelerin fotoğraflanması ve hasar tespit işlemlerinin yapılarak bunların bir hasar tutanağı haline getirilmesi işlemleri otonom hale getirilip lojistik depolarının dijitalleşmesi sürecine büyük katkı sağlanacak.

2. BORUSAN - SİMSOFT
Borusan Mannesmann artırılmış gerçeklik İSG AR-GE Projesiyle, çalışanların karşılaşabilecekleri risk ve tehlikeleri gerçek saha ortamında, çok kullanıcılı, risksiz, etkileşimli olarak canlandıracak. Bu çözümle verimli, etkili, kalıcı ve sürdürülebilir bir eğitim altyapısı ile iş kazalarının önlenmesi/azaltılması hedefleniyor.

3. AGT - AMBEENT
Şirkete üretim ortamındaki IoT sensörlerden elde edilen bilgilerin yapay zeka ile değerlendirilerek, üretim verilerinin optimizasyonunu sağlayan bir çözüm sunuldu. Çözüm için geliştirilen algoritmalar ile tahmin yapılabilecek, üretimde verimlilik ve kalite sağlanarak maliyet düşürülecek. Tesiste ilk yapay zeka algoritması, ortamın nemini ayarlayan fan & ısı parametrelerinin optimum değerlerinin bulunması sağlanacak.

4. FORD OTOSAN - ORGANON ANALYTICS
Yapay zeka tabanlı ön kestirimsel bakım projesi ile Ford Otosan'ın Gölcük Fabrikası'nda üretim süreçlerinde yaşanabilecek arızalar önceden tespit edilecek. Bakım ve üretim ekiplerine veriden elde edilen öngörülerin ulaştırılması sağlanacak. Bu öngörüler ışığında, üretim ve bakım ekipleri gerekli aksiyonları alarak bu arızaların minimum düzeyde yaşanması sağlanacak.

5. VİTRA - 3D3 Teknoloji
Geliştirilecek üç boyutlu seramik yazıcılar sayesinde, seramik üreticilerinin AR-GE ve ürün geliştirme denemelerini hızlı yapabilmeleri ve ayrıca üretim esnekliğine kavuşması amaçlanıyor. Bu bağlamda, seramik 3D yazıcılarla önemli bir teknoloji tabanlı rekabet ve maliyet avantajı yaratıyor olacak.

6. YAŞAR - SİSKON
Çözümün amacı, gıda sektöründe üretim süreçlerinde dijital dönüşümü sağlamak. Uygulanacak dijital dönüşüm yaklaşımı ile süreçle bağlantılı tüm üretim ve kalite verileri dijital ortamda kayıt altına alınarak insana bağlı hatalar önlenecek, süreç verileri hem anlık hem de geçmişe yönelik olarak etkin şekilde raporlanabilecek. Endüstri 4.0'ın en önemli bileşenlerinden olan diğer iş sistemleri ile entegrasyon ve dijital ortamda izlenebilirlik özellikleri sağlanacak.

7. AKG - ANKAREF
Bu çözüm, otomotiv, perakende, hızlı tüketim, sağlık, inşaat, kimya gibi pek çok sektörün hemen hemen tüm alanlarına hitap ediyor. Teknoloji kullanıcısının, stok bilgisi eksiklikleri, stok adres problemleri, kalite hatalı ürünlerin takibi, araç yüklemedeki katma değersiz hareketler ve sevkiyat onayının çapraz sorgulama konularına çözüm sunuyor.

8. LİMAK - HBS ve NUVIA
Limak iki çözümü aldı. HBS ile enerji dağıtım şirketlerinin, abonelerinin elektrik tüketim verilerinin okunması ve değerlendirilmesi ihtiyacına çözüm sunuyor. Sayaç üzerine takılacak ilave donanımlarla verilerin otomatik toplanması sağlanıyor. NUVIA çözümü ise, abonelerin enerji tüketim verilerinin evlerdeki elektrik tüketen cihazlar bazında dijital izlenebilmesini, analiz edilmesini ve abonelere enerji tasarrufu olanağı sağlıyor.

9. KORDSA - PARANAVISION
Şirketin aldığı hizmet, kord bezi üretiminde, iplik büküm süreçlerinde kalite hatalarının görüntü işleme teknikleri ile tespitine yönelik otonom bir sistem. Geliştirilen sistemle üretim hataları en erken safhada fark edilerek iş gücü, malzeme, enerji ve zaman kayıplarının önüne geçilecek, verimliliği artırılacak.

10. TOFAŞ - MECHANICA IREV
Alınan bu hizmetle Tofaş, süspansiyon üretim müdürlüğündeki CNC işleme tezgahlarının dijital izlenebilirliğini hedefliyor. Tezgahlardan toplanan verilerle, makina öğrenimi ve yapay zeka algoritmaları kullanarak arızalar önceden tahmin edilebilecek.

11. GÜVEN - TION
Kalp hastalığı tanısı konmuş veya risk grubunda yer alan hastaların mevcut cihazlarla izlenmesi cihazların büyüklüğü ve kullanım zorluğu nedeniyle hasta ve doktor tarafında çeşitli güçlükler yaratıyor. Tion ile birlikte geliştirilen çözüm ise daha uzun bir zaman aralığında, daha sağlıklı veriyi, cihazı taşıyan kişiye minimum rahatsızlık vererek ve veri iletişimini yenilikçi mobil teknolojilerle sunuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2955,74 0,69%
  • ALTIN ONS 2665,89 0,63%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,311 -0,75%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39442 -0,25929%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4853 0,056%
  • EURO/DOLAR 1,0521 -0,1675%
  • EURO/TURK LIRASI 36,3908 0,0862%
  • STERLIN/DOLAR 1,26278 -0,14787%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL