DOLAR
34,50
0,10%
DOLAR
EURO
36,26
-0,27%
EURO
GRAM ALTIN
2961,11
0,87%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Start up dostu liderler

27 Ekim 2022 | 10:42
Start up dostu liderler
Girişimcilere can suyu niteliğinde olan sermaye desteğini sağlayan melek yatırımlar, ekosistemi giderek büyütmeye yardımcı oluyor. Melek yatırımcılar, 2017'de 66 girişime toplamda 26,4 milyon dolar yatırım yaptı.

GÖZDE YENİOVA
[email protected]

Son dönemde holding ve şirketlerin tepe yönetiminde olan isimler de girişimcilere destek olmaya başladı. Biz de bu kapsamda start up dostu 15 iş insanının yatırımlarını ve gelecek planlarını araştırdık.

İş fırsatına yatırım yapan, şirketlerin büyümeleri ve gelişmeleri için sermaye sağlayan kişiler olan melek yatırımcıların oluşturduğu ekosistem giderek büyüyor.

Tabloları görmek için görsele tıklayın.


 

 

 

 

Girişimcilerin ilk adımı atmasını sağlayan sermaye desteği veren melekler, ayrıca mentorluk da yaparak gelişme evresindeki şirketlerin sağlıklı bir network ağına sahip olmasına yardımcı oluyor.

Türkiye’de özellikle Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan ‘Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) Yönetmeliği’ ile yasal bir zemine kavuşturulmasının ardından melek yatırımcılık ivme kazandı.

Hazine Müsteşarlığı’nın lisans verdiği 2013 yılından beri akredite melek yatırımcıların sayısı 428’e ulaştı. Şu anda 13 melek yatırım ağı bulunuyor ve bu ağlara üye olan melekler tarafından yatırımlar yapılıyor. Ancak herhangi bir ağa üye olmadan yatırım yapan isimler de var.

66 GİRİŞİME YATIRIM
Startups.watch verilerine göre, melek yatırımcılar, 2017’de 66 girişime toplamda 26,4 milyon dolar yatırım yaptı. Buna risk sermayesi yatırımları da eklendiğinde ise rakam, 91 girişimle 57 milyon doları buluyor.

Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, yılın dokuz aylık döneminde sektörlere göre yatırımlara bakıldığında ise en çok yatırımı sırasıyla seyahat, siber güvenlik, nesnelerin interneti girişimleri, reklamcılık, insan kaynakları ve biyoteknolo-jinin aldığını söylüyor.

Günümüzde artık dev holding ve şirketlerin tepe yönetiminde olan iş insanlarının da girişimlere destek olduğu ve melek yatırımcı olarak sermaye aktardığı dikkat çekiyor.

MEDİTERRA KURUCU ORTAĞI AHMET FARALYALI
“18 ŞİRKETE YATIRIM YAPTIM”
"Bugüne kadar toplamda 18 şirkete yatırım yaptım. Bunların beşi melek yatırımcı olarak yaptığım yatırımları kapsıyor. Şu ana kadar KolayİK, Otsimo, Blys şirketlerine toplamda 100 bin dolar yatırım yaptım.

Yatırım yaparken teknolojiyi kaldıraç olarak kullanan ve yeni iş modelleriyle pazarda eski modelleri yıkma potansiyeli olan girişimlere odaklanıyorum.

Yatırım yapacağım girişimci ve şirkette öncelikli olarakTürk girişimci olması, çok büyük rekabet avantajı yaratacak bir ürün veya hizmete sahip olmasına dikkat ediyorum. Yatırım yaptığım şirketlerden çokgenç şirket olmasına rağmen KolayİKgirişimi büyükyol kat etti.

Keza Mubi niş bir alanda Çinli devlerin dikkatini çekip büyük değerlemelere ulaştı. 2018 yılında bir veya iki şirkete 50 bin dolar yatırım yapmayı hedefliyorum"

İŞ İNSANLARI DEVREDE
Ali Sabancı’dan Ali Koç’a, Ümit Boyner’den Paul Doany’e, Özcan Tahincioğlu’ndan Nevzat Aydın’a kadar birçok isim girişimcilere destek veren iş insanları arasında.

Örneğin Türkiye’de Pepee karakteri ile tanınan çizgi filmler, animasyon filmler, etkinlikler, çocuk dergileri ve kitaplar, lisanslı ürünler ile anne-çocuk segmentinde faaliyet gösteren Düş Yeri, Ali Koç’un bilinen ilk yatırımı oldu. Girişim, Ali Koç haricinde Ali Sabancı, Varol Civil, Ayşegül Ak-şak, Kenan Çolpan, Nevzat Aydın, Timuçin Öğün’den de yatırım aldı.

Ali Sabancı’nın ayrıca Blesh ve Pratik Depo girişimlerine de yatırımı bulunuyor. Ümit Boyner de melek yatırımcı lisansı bulunan iş insanlarından biri. Ancak açıklanan bir melek yatırımı bulunmuyor.

Şu ana kadar kişisel olarak yatırım yapmayan Ümit Boyner, Boyner çatısındaki Buluşum platformunun sponsoru. Buluşum, sadece sosyal girişim projelerine hibeveriyor. Bu kapsamda şu ana kadar 10 fikre 375 bin TL yatırım yapıldı.

FARPLUS GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHU B.SERTER
"YATIRIM 1 MİLYON DOLARI BULDU”
"Şu ana kadar kendi işlerim dışında çeşitli girişimlere yaptığım yatırımlar 10 milyon doların üzerinde, melekyatırımcı olarak ise 1 milyon doları buldu. Yatırım yaptığım start up'lar arasında Faveeo, Hızlı Çeviri, Tailster, Dopios, Flowerbox, Uplifers, Otsimo ve Garaj Sepeti yer alıyor.

Üç ana yatırım konum teknoloji, kadın girişimciler ve akıllı ulaşım. Teknoloji yatırımlarımı Galata İş Melekleri üzerinden yapıyorum. Arya Kadın Yatırım Platformu üzerinden yaptığım yatırımlarda ise portföyümde beş şirket bulunuyor. İlk yatırımımız yapay doku ve organ modelleri Surgitate oldu.

Surgitate, Güler Sabancı ve Inovent ile ortak yatırımımız. Portföyümüzdeki diğer şirketler Bardabas, Tukutukum ve Hecha. Farplas bünyesinde de akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapan FPlus Ventures isimli bir şirket kurdum. Burada Comodif,T Dispatch, Charge Point'e yatırım yaptık. 2018'in özellikle akıllı ulaşım teknolojileri ve satın almalar için çok hareketli bir yıl olacağını düşünüyorum!'

YENİ DESTEKLER
Kendisi de girişimcilikle işe başlayan ancak şu an Chobani ile ABD’nin güçlü kurumlan arasında yer alan Hamdi Ulukaya’nın da Türkiye’deki genç girişimciler için iki ayrı destek programı açan Hamdi Ulukaya Girişimi bulunuyor. Ulukaya, girişimcileri bu program çatısı altında destekliyor.

Ayrıca henüz yatırım yapmamış ama yapacak aşamada olan iş insanları da var. Örneğin Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan'ın melek yatırımı fiili olarak gerçekleşmiş değil ama son aşamada.

Babacan, süreci şöyle anlatıyor: "Melek yatırımcı olmak üzere 2017 başında Babacan Girişim adıyla bireysel girişimim olan bir şirket kurdum, buradan fonlama yapacağım.

Bilişim ve teknoloji üzerine üç ayrı projeye 2018'in ilk çeyreğinde 10 milyon TL'lik yatırım planlıyorum. Projeleri geliştirmek üzere şu anda nereden pazarlama yapılacağı ve nereden adım atılacağı çalışmalarını yapıyoruz.”

Melek girişim yapacağı yatırımlardan birinin genç bir girişimcinin telefon aplikasyonu projesi olduğunu söyleyen İbrahim Babacan, diğer projenin üniversiteden akademisyenlerle teknisyen grubunun ortak yaptığı ses getirecek bir AR-GE projesi olduğunu anlatıyor. Babacan, üçüncü projenin ise ikinci projeye hizmet eden bütünleşik bir proje olduğunu belirtiyor.

KARACA ZUCCACİYE YÖNETİM KURULU ÜYESİ EMRE KARACA
"DOĞRU İSİMLE ÇALIŞMAK ÖNEMLİ”
"Son beş yılda yaklaşık 10 şirket ve projeye direkt yatırımcı olarak katıldım. Bunun dışında pek çok girişime mentorluk yaparak veya hizmet alarak destek olmaya çalışıyorum. Örneğin eski çalışanlarımızdan kendi şirketini kurup Karaca Grubu'na hizmet veren pek çok danışman ve tedarikçimiz mevcut.

Cooklife, Mars Bilgi Teknoloji, Rework gibi farklı online aplikasyonlara yatırım yaptım. Perakende yazılımı yapan Mars şirketinde yurtdışında yazılım hub'ları kurmak için görüşmelere başladık. Yatırım tutarları projenin ihtiyacına göre değişiyor. Toplamda 1-1,5 milyon dolar aralığında yatırım yaptım.

Benim yatırım yaptığım alanlar genelde perakende iş modelini geliştirmeye yönelik niş konular. Önem verdiğim ilk konu yatırım yapacağım alanda doğru isimlerle çalışmak. Yatırım yaptığım fikir elbette önemli ancak başarının ekip ile olacağına inanıyorum. Önceliğim perakende sektörüne ve Karaca Grup'un ekosistemine değer katabilecek projelere odaklanmak. Bu konuda 2018 için belirlediğim bir limit yok!'

HANGİ ALANLAR?
Bu örnekler giderek çoğalırken biz de girişimcilere yatırım yaparak destek olan 15 iş insanına mevcut yatırımlarını ve gelecek planlarını sorduk.

Gelecek yıl yatırım açısından hareketli olacağa benziyor. İş insanlarının çoğu en az 2-3 girişime yatırım yapmayı planlıyor.

Kendi iş alanları ve onu çeşitlendirecek iş modellerine yatırım yapmayı tercih eden iş insanları ayrıca farklı teknolojiler, büyük veri, sağlık teknolojileri, gıda ve beslenme alanında teknolojik yenilikler getiren girişimlere de yatırım yapacak.

Öte yandan tarım inovasyonu, e-ticaret, fntech, akıllı ulaşım, enerji verimliliği, bilişim ve katma değerli üretim, kurumsal bulut çözümleri, nesnelerin interneti gibi konular da yatırım yapmayı hedefledikleri alanlar arasında yer alıyor.

MYNET YÖNETİM KURULU BAŞKANI EMRE KURTTEPELİ

"YURTDIŞI GİRİŞİME YATIRIM YAPACAĞIM”
"Bugüne kadar 40'ın üzerinde şirkete yatırım yaptım. 2016-2017 yıllarında yedi şirkete 5 milyonTL'nin üzerinde para yatırdım.

İnternet ve teknoloji yatırımlarına odaklanıyorum. Özellikle son yıllarda sadece Türkiye'de değil global iddialı ve bunun altını doldurabilecek iş modeli ve beceriye sahip girişimlere odaklanıyorum.

Daha önce yatırım yaptığım ve bu süreçte büyüyüp başarı hikayesi yaratmış örnek girişimler arasında Mynet, Trendyol, Insider, Evidea, Sobee, Mobilecraft, Hediyemo bulunuyor. Bunlar kısa sürede büyüyüp başarı yakalamış şirketlerden bazıları. 2018 yılında 4-5 Türkiye, 2-3 yurtdışı girişime yatırım yapmayı hedefliyorum!'

MELEKLER YATIRIM YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİYOR?
1- Yeni bir iş modeli oluşturması,
2- Eski modelleri yıkıcı potansiyeli olması,
3- Niş bir konuya sahip bulunması,
4- İyi bir ekibi olması,
5- Büyük kullanıcı kitlesine hitap etmesi,
6- Globalde rekabet edebilmesi,
7- Teknolojiyi iş modelinin içine adapte etmesi,
8- Ölçeklenebilir olması,
9- İyi bir iş fikrine sahip bulunması,
10- İyi bir iş planı olması,
11- Çevresel ve sosyal etki yaratması.

NEF KURUCUSU VE YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDEN TİMUR

“TOPLUMSAL FAYDA SAĞLAMALI”
"En büyük hobim iş üretmek. Holding bünyesinde gayrimenkulün yanı sıra teknoloji şirketlerine de yatırım yapıyorum. Yatırım yaptığım start up'lar arasında paylaşımlı ofis ve yaşam alanı sunan Habita bulunuyor.

Levent'te Sanayi Bölgesi'ndeki ilk ofisini geçtiğimiz yıl açan Habita'da çok sayıda start up faaliyet gösteriyor. Start up'lara yatırım yaparken projenin toplumsal fayda sağlamasına dikkat ediyorum.

Habita da bu doğrultuda toplumsal fayda sağlayacak bir girişim. Girişimcileri de hedefleyen Habita'nın 650 metrekarelik üst katında en küçüğü 10 metrekare, en büyüğü 18 metrekare olmak üzere 12 kapalı ofis, açık alanda altışar kişilik sekiz adet sabit masa ve 15 kişilik esnek çalışma alanı bulunuyor."

MONİTİSE MEA GENEL MÜDÜRÜ FIRAT İŞBECER
“EN AZ BEŞ ŞİRKETE YATIRIM YAPACAĞIM”
"Bugüne kadar yatırım yaptığımız toplam şirket sayısı 38. Yatırımlarımı kardeşim Fatih İşbecer ile birlikte yapıyorum. 2016 ve 2017 yıllarında yatırım yaptığım start-up'lardan bazıları KolayIK Mutlubiev, Uplifers, Otsimo, Pubinno, Evdekibakicim, Get Blyss-Avustralya, Akinon GrubClub-İngiltere, JETRACT, TVM media-İsveç, İşBugün, Sweaters App, FineDine, Buy Buddy, GarajSepeti, Temiz.co, MALL IQ. - ABD, Volt Lines.

Benim ilgi duyduğum alanlar arasında büyük veri, sağlık teknolojileri, gıda ve beslenme alanında teknolojik yenilikler getiren girişimler, tarım gibi klasik sektörleri inovasyon ile çok daha verimli hale getiren girişimler var. Sektörden bağımsız olarak aslında girişimciye yatırım yapıyorum. 2018 yılında en az beş şirkete melek yatırım yapmayı planlıyoruz"

ASLANOBA CAPİTAL CEO'SU HASAN ASLANOBA

“GLOBALDE REKABET EDEBİLMELİ”
"Bugüne kadar toplamda 84 farklı start up şirkete 77 milyon dolar yatırım yaptım. 2016 ve 2017'de yaklaşık 3 milyon dolarlık yatırım yaparken genelde önceden yatırım yaptığım şirketlere yatırımlarıma devam ettim. Burada Connected2.me, Meal Box, Kapgel ve Sinemia'yı sayabilirim. Ayrıca, Revo Capital, Digital East Fund gibi fonlarda yatırım taahhütlerimi yerine getirdim.

Yatırım yapmak için e-ticaret, fintech, SaaS, pazaryeri, mobil odaklı start up'lar ilgi odağımda. Her şeyin başında çok iyi bir ekip olmasına dikkat ediyorum. Çok büyük bir pazarı hedefliyor olmalı, globalde rekabet edebilmeli. Ürün-pazar uyumunu az da olsa gerçekleştirmiş olmalı.

Başarı hikayesi yaratmış örnekler Modanisa, Vivense, Bitaksi, Insider, Sinemia, İninal, Düğün, Connected2.me, Obilet, BuldumBuldum, Modacruz, DoktorSitesi, FırsatBuFırsat, HotelRunner, Meal Box, Kapgel, Tapu. 2018 yılı için kesin planlarım yok ancak tahminen 1-2 milyon dolar civarında yatırımım olabilir!'

MAZARS DENGE CEO'SU İZEL LEVİ
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ KRİTER”
“Bugüne kadar toplamda dört şirkete yatırım yaptım. Bunların haricinde karşılık beklemeden danışmanlık verdiğim, şirket kuruluşlarından tutun da muhasebe ve vergi konularına kadar destek verdiğim birçok girişimci var.

Bu yıl amacı Türkiye'de milyonlarla ifade edilen obez insanların evden çıkabilmelerini, ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini, rahatça istedikleri yerden alışveriş yapabilmelerini, sağlamak olan X Large Yaşam Danışmanlığı ve Organizasyon www.tontonuzbiz.com şirketine yatırım yaptım.

Yatırım yaparken sürdürülebilirlik benim için en önemli kriter. Projenin ölçülebilir bir çevresel ve sosyal etkiyi de barındırmasına dikkat ediyorum. Yapılan yatırımın istihdama dönüyor olması da yine benim önceliklerimden biri. Daha önce yatırım yaptığım Biopipe ve Visioninteractive büyüdü"

YEMEKSEPETİ.COM CEO'SU NEVZAT AYDIN

“GİRİŞİMCİYE BAKIYORUM”
“Bugüne kadar 27 şirkete yatırım yaptım. 2016 yılında Botego, Çaycı, Mobilkasa, Vispera, Uplifers,Tailster ve Mobil Oto Servis'e, 2017'de ise Pembepanjur.com, Pilates Akademi, ALES Cepte, Düşyeri'ne yatırım yaptım. Toplamda yaptığım yatırım miktarı 15 milyon doları buluyor.

Çok geniş bir yelpazede yatırım yapıyorum ancak tümünün ortak bir noktası var. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun, mutlaka teknolojiyi iş modelinin içine adapte edebilmiş olmalarına dikkat ediyorum. İş fikrinden ziyade girişimcinin kendisine bakıyorum. İş modelinin ölçeklenebilir olması önemli.

Girişimci, ne kadar sürede ne kadar büyüyecek, iş büyüdükçe ne kadar yatırım gerekecek gibi parametreleri öngörebilmeli. Ayrıca rekabetin ne zaman ve hangi oranda gelebileceğinin kestirilebilmesi gerekiyor. Supplementler.com, Justmop.com, ModaCruz ve Buldumbuldum.com birer başarı hikayesi. 2018 için henüz net bir cevap vermek zor. Ancak ilgimi çeken projeleri ve girişimcileri desteklemeyi sürdüreceğim!'

ODE YALITIM YÖNETİM KRL.BŞK.ORHAN TURAN
“İŞ PLANI ÖNEMLİ”
”2014 yılında lisanslı bir melek yatırımcı oldum. Bir girişim fikrine yatırım yaparken birincisi iş planı var mı ve bu plan doğru mu, ikincisi girişimcinin konusuna ne kadar hakim olduğuna, üçün-cüsü de o iş fikrinin başarılı olup olmayacağına bakarım.

Yatırımcı olduğum tüm girişimlerde sadece maddi olarak yatırım yapmıyorum. Aksine ne zaman ihtiyaçları olursa koçluk-mentörlük yapıyorum, tecrübelerimi aktarıyorum. Yatırım için enerji verimliliği, bilişim ve katma değerli üretim alanlarındaki girişim fikirleri ilgimi çekiyor.

Bu kapsamda bugüne kadar dört şirkete yatırım yaptım. Bu şirketlerin üçü bilişim sektöründe, diğeri ise üretim konusunda faaliyet gösteriyor. Pozitif Enerji'de lider yatırımcıyım. Diğerleri Snapbuy, Abone Sepeti ve Albila. 2018 yılında potansiyel gördüğüm 2-3 şirkete yatırım yapmayı planlıyorum"

TAHİNCİOGLU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZCAN TAHİNCİOĞLU
“14 ŞİRKETE YATIRIM YAPTIK”
"2013 yılına kadar birçok projeye ve girişimciye bireysel olarak melek yatırımcı desteğinde bulundum. Artık yatırımlarımı Revo Capital üzerinden yapıyorum. 2013 yılından bu yana kurumsal ve bireysel yatırımcılarımız aracılığıyla oluşturduğumuz 66 milyon dolarlık girişim sermayesi fonunu erken aşama teknoloji start up'larına yatırım olarak aktarıyoruz.

Bugüne kadar bu strateji doğrultusunda 14 şirkete toplam 25 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Cosa, Onedio, Paraşüt, yatırım yaptığım başarılı projeler arasında. Yatırımlarımızı'kurumsal bulut çözümleri,'nesnelerin interneti' ve 'ticaret yetenekleri'alanlarında iş yapan, yenilikçi, inovatif, hızlı büyüme potansiyeli gösteren, taklit edilmesi zor teknolojiler geliştiren, büyüyen bir pazarda rekabet avantajı yüksek iş modellerine sahip ama hepsinden önce iyi bir girişimci ekibin liderliğinde yönetilen start up'lara yapıyoruz!'

TÜRK TELEKOM CEO'SU PAUL DOANY
“KURUMSAL GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETİ KURDUK”
"Eylül 2016'dan beri Türk Telekom CEO'luğu görevini yürütüyorum. Bu nedenle 2011-2015 yılları arasında yaptığım yatırımlara zaman ayıramıyorum. Şu anda odağımı Türk Telekom'un melek start up programı Pilot'a çevirdim. Buna bir seviye daha ekleyerek kasım ayında duyurduğumuz'kurumsal girişim sermayesi'şirketini kurduk.

2011-2016 yılları arasında 18 şirkete yatırım yaptım. Şu anda yeni şirkete yatırım yapma planım bulunmuyor. 2016'da mevcut üç şirkete sermaye artırımı ve bir yeni yatırım yaptım. Doany & Partners Grup olarakjeotermal şirketimizi bir ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Jeotermale enerji şirketi için 2018 yılında 70 milyon dolar yatırım olacak.

Bu da artık melek yatırım seviyesinin dışına çıkıyor. Bilişim ve internet şirketleri için ise yeni yatırım yapmayı planlamıyoruz. Yatırım için önce fikre ve iş planına inanmak gerekiyor. Yönetim ekibi önemli. Fonlama planına inanmamız lazım. Bilişim ve internet yatırımları ilgimizi çekiyor. Ayrıca yenilenebilir ve özellikle jeotermal enerji yatırımlarıyla ilgileniyoruz!'

INDEX GRUP DİJİTAL DÖNÜŞÜM DANIŞMA EKOTEN TEKSTİL YKÜ SERDAR URÇAR
“İKİNCİ TUR YATIRIM YAPACAĞIM”
“Bugüne kadar beş start up'a yatırım yaptım. Altıncısı ile yatırım konusunda son aşamaya geldik. 25 ile 75 bin TL aralığında ilk tur yatırımları yaptım. Daha sonraki yatırım turlarında bu rakamlar artabiliyor.

Son iki yılda Mehmet Memecan'ın kurucusu olduğu Tarfin'e ve Sunay Şener'in kurucusu olduğu Ekmob'a yatırım yaptım. B2B girişimlerine odaklanıyorum. Bunun bir altında ise SaaS, RetailTech, Fintech, tarım ve turizme odaklanan girişimler ilgimi daha çok çekiyor.

Şu ana kadarki yatırımlarım arasında en başarılı noktaya gelmiş ve kendisini fazlası ile kanıtlamış şirket, Emre Berkin liderliğinde yatırım yapmış olduğumuz Ideasoft. 2018 yılında öncelikle daha önce yaptığım yatırımların sonraki turları için bir bütçe ayırıyorum. Bunun dışında odaklandığım alanlarda olan ve beni ikna eden iki veya üç şirkete yatırım yapabilirim!

EVTİKO KURUCUSU VE CEO’SU-GİRİSİMCİLİK VAKFI BŞK. SİNA AFRA
“3-5 ŞİRKETE DESTEK PLANLIYORUM"
“Melek yatırımcı olarak 2007'den beri Türkiye başta olmak üzere Almanya, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'de toplam 24 girişime yatırım yaptım. 2017'de melek yatırımım olmadı, şu anda kendi girişimim olan Evtiko benim için daha ön planda.

Evtiko birinci yılını tamamlarken Avrupa'ya açıldı ve geçtiğimiz günlerde ilk durak olan Madrid'de faaliyete başladı. 2018'de ise ikinci Avrupa şubemizi Milano'da açmayı planlıyoruz. Dijital ekonomi odaklı yatırımlar yapıyorum. Makroekonomik göstergeler, faiz oranı ve gayrimenkul endeksleri odağımdaki temel göstergeler olacak.

Saas, pazar yerleri gibi alanlar dışında Virtual Reality (sanal gerçeklik) gibi teknolojiler de radarımda yer alacak. Yatırımcısı olduğum Dollar Shave Club, 1 milyar dolara Unilever'e satıldı. 2018'de 3-5 yatırım yapmayı düşünüyorum!

SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ TURGUT KONUKOĞLU
“4 ALANA ODAKLANIYORUZ”
“Sankonline, 2015yılında kuruldu. Kuruluşundan bugüne beş şirkete yatırımımız var. Ayrıca 500Startups İstanbul'un yatırımcı ortağıyız. 500Startup İstanbul erken aşama start up şirketlere yatırım yapıyor.

Toplamda 35 şirkete ulaşıyoruz. 2016 ve 2017 yıllarında Ödeal, Scorp, Bisu, Evreka ve Otelz şirketlerine toplamda 8 milyon dolar yatırım yaptık. Önümüzdeki dönemde, kendi alanında teknolojisiyle fark yaratmış, iş modelini ispatlamış fintech, loT, greentech ve akıllı araba teknolojileri alanlarındaki girişimlere odaklanmayı hedefliyoruz.

Girişimcinin hikayesi önemli, sektörünü çok iyi tanıması, ne yaptığını bilmesi gerekir. Bunun haricinde kaliteli bir ekip önemli. Yılda 2-3 şirkete yatırım yapıyoruz. Yatırımlarımıza 2018'de de devam edeceğiz. Özellikle teknoloji girişimciliğinde iyi fırsatlar olduğunu düşünüyorum!
0


  • ALTIN GRAM - TL 2961,11 0,87%
  • ALTIN ONS 2669,85 0,78%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,597 -0,566%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39596 -0,14878%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,501 0,1017%
  • EURO/DOLAR 1,0481 -0,5527%
  • EURO/TURK LIRASI 36,2606 -0,2717%
  • STERLIN/DOLAR 1,25942 -0,41316%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL