Çalışma hayatına yeni adım atan Z kuşağı, iş hayatındaki dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor. Yetenek çekme ve elde tutma stratejilerini yeni kuşağa adapte etmek isteyen şirketler, insan kaynakları stratejilerini yeni dönemin şartlarına göre oluşturmaya başladı.
28 Nisan - 11 Mayıs 2024 tarihli sayıdan
Genel olarak 1996 ve sonrasında doğanları kapsayan Z kuşağı Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Genç yetenekleri çekmek isteyen şirketler de Z kuşağına özel projelere odaklanmaya başladı.
Üniversitelerin yanı sıra liseden başlayan özel staj ve tanıtım programları geliştiren şirketler tüm İK politikalarını gözden geçiriyor. Kendi sektörlerinde öne çıkan 45 şirket ve kurumun 'genç yetenek avlama' stratejilerini araştırdık.
2023 sonu verilerine göre 85,4 milyon olan Türkiye nüfusunun 15-24 yaşlarını kapsayan genç nüfusu 12,9 milyona ulaştı. Yani Türkiye'de genç nüfusun oranı toplam nüfusun yüzde 15'ine karşılık geliyor.
Ancak uzun yıllardır genç nüfusu ile övünen Türkiye'de nüfus giderek yaşlanırken, gençler arasında nitelikli ve küresel trendleri takip eden gençlerin sayısı ise yeterli düzeyde değil. TÜİK verilerine göre, 2023 sonu itibarıyla 3,4 milyon genç ne okula gidiyor ne de bir işte çalışıyor. Bu durum, iş dünyasında bütün gözleri Z kuşağının nitelikli ve yetenekli fertlerine çevirmiş durumda.
Kurumlarının geleceğini sağlamlaştırmak isteyen şirketler, çalışma hayatının dengelerini değiştiren yeni nesli radarına aldı. Genç yetenekleri çekmek isteyen şirketler Z kuşağına özel projelere odaklanmaya başladı. Üniversitelerin yanı sıra liseden başlayan özel staj ve tanıtım programları geliştiren şirketler tüm İK politikalarını gözden geçiriyor.
ÖZEL HAYATA SAYGI İSTİYORLAR
Youthall CEO'su Emre Aykan, iş hayatında giderek rolü artan Z kuşağının adil ücret politikasına ve kendilerini geliştirebilecekleri iş ortamına sahip şirketlerde çalışmak istediklerini söylüyor. Gençler işverenlerin ya da profesyonel yöneticilerin kariyer ve özel hayat dengesine saygı duymasını çok önemsiyor.
Pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi olayların üst üste gelmesinin Z kuşağını oldukça etkilediğini söyleyen Wellbees CEO'su Melis Abacıoğlu ise Z kuşağının mental, sosyal, kültürel alanlarda sunulan esenlik yan hakları gibi konulara öncelik verdiğini belirtiyor. Ayrıca pandemi etkisiyle staj konularında sıkıntı çeken Z kuşağı; kariyer planlaması,profesyonel anlamda gelişebilmek için mentor-menti, koçluk, genç yetenek gibi programları olan şirketleri tercih ediyor.
T4 People Analytics Bilgi Teknolojileri Kurucu ve CEO'su Ali Tuncel, karar verici yöneticiler ile yeni jenerasyon arasında çok net bir perspektif farkı olduğunu söylüyor.
“Hem çalışanlarının en iyi üniversitelerden mezun yüksek yetkinlikte kişiler olmasını istiyorlar hem de onlara, asgari ücrete yakın bir ücret, limitli kariyer ve deneyim imkanı sunarak, kuruma uzun süre bağlı kalmalarını bekliyorlar ki bu yaklaşımları gerçekçi değil" diyen Tuncel, yetenekleri kuruma çekmek için onları motive edebilecek deneyim fırsatları sunmanın önemine dikkat çekiyor.
Yeni nesil, çalıştığı kurumda deneyim kazanamadığını hissetmeye başladığında hızla farklı alternatifleri değerlendirebiliyor. Tuncel'e göre kendini geliştirme, yöneticilerinden ve akranlarından öğrenebilme, sorumluluk alma ve çalıştığı alanda etki yaratabilmek kadar, sosyal sorumluluğu yüksek ve yapıcı bir kültürün parçası olmak da yeni jenerasyonun başta gelen talepleri arasında yer alıyor.
ÇALIŞMA KOŞULLARI ESNİYOR
Bu veriler ışığında insan kaynakları stratejilerini gözden geçiren şirketler, Z kuşağını çekmek ve elde tutmak için yeni stratejiler geliştiriyor. Örneğin perakende sektörünün önemli oyuncularından Boyner, NextGEN'le uzun dönemli staj programı kapsamında gençleri istihdam ediyor.
Diğer taraftan çevik iş yeri tanımı stratejileri ile çalışanlara daha fazla esneklik sağladıklarını belirten Boyner Büyük Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü Burcu Yılmaz, "Hibrit çalışma düzeni, kendi kendine yönetilen çalışma grupları gibi uygulamalar hayata geçirdik" diyor.
İŞE ALIM ORANI ARTIYOR
Kariyer programlarını 'Universe' teması altında toplayan Pfizer ise ek olarak sahadaki yeteneklerin potansiyelini ortaya çıkarmak için 0-3 yıl deneyime sahip olan gençleri işe almaya karar verdi. Pfizer Türkiye ve MERA Bölgesi (Ortadoğu, Rusya ve Afrika) Çalışan Deneyimi Kıdemli Direktörü Seda Tamur Oğralı, saha çalışanları için bir yetenek havuzu oluşturmak üzerine tasarladıkları bir programı hayata
geçireceklerini belirtiyor.
Samsung Electronics Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğiyle hayat bulan Innovation Campus Programı da yapay zeka eğitimlerine daha da fazla odaklanmış durumda. Organizasyonun çatısı altında tam zamanlı çalışan Z kuşağı oranının yüzde 15 seviyelerinde olduğunu belirten Samsung Electronics Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Semra Ergin, Z kuşağının temsilcilerine kurum içi projelerde roller vererek, onların sadakatini ve kurum kültürüne olan bağlılıklarını artırmaya çalıştıklarını belirtiyor.
Bu yıl START ve Gelişim Üssü programları ile 100'ün üzerinde genç yeteneği bünyesine katmayı hedefleyen Türk Telekom, yetenek kazanımı alanında yaşanan değişimlere hızlı bir şekilde yanıt verebilmek adına İşin Geleceği ve Fikir Maratonu gibi hackathon fırsatları da sunuyor. Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Aslan, START Stajım Programı kapsamında uzun dönem staj sürecini başarıyla tamamlayan ve mezun olan genç yetenekleri, işe alım süreçlerinde önceliklendirdiklerini belirtiyor.
İŞVEREN MARKASI STRATEJİSİ
İşveren markası stratejisi ile ilerleyen Shell, 'Fuel up Your Future' adını verdiği stratejik hareket içerisinde, genç yeteneklere dokunan birçok program sunuyor. Shell Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Özge Yılancıoğlu Erol, şirket içerisinde iki yıldır uygulanan Tersine Mentorluk Programı'na bu yıl ilk kez üniversite öğrencileri de dahil ettiklerini söylüyor.
Gençlerin gelişimi ve iş dünyasına hazırlanması açısından üniversite ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri için Shell Gençlik Sosyal Yatırım Programı İLERİDE'yi geliştiren şirket, programda gençlerin geleceğin iş dünyasında yetenekleri kazanmaları için olanak sağlarken iş hayatındaki süreçleri deneyimlemesi, gerçek vakalara çözüm üretmesi ve proje geliştirmesi için de bir platform sunuyor.
2024 yılında yaklaşık 100 Z kuşağını bünyesine katmayı hedeflediklerini söyleyen Norm Holding İK Direktörü Filiz Ergin de "Genç yetenekler 'Gölge' ismini verdiğimiz iş partnerleri eşliğinde çeşitli proje, eğitim ve mentorluk programlarını içeren bir gelişim yolculuğunu tamamlıyorlar" diyor.
2020 yılında pandemi süreciyle beraber, genç yeteneklerin uzaktan çalışabileceği DigiConnect Online Gelişim Programı'nı hayata geçiren şirket, her yıl yaz ve kış dönemi olmak üzere yılda iki kez düzenlenen programda; Türkiye'nin her yerinden üniversite öğrencileriyle bir araya geliyor. 2022 yılında üniversite ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik program N'Talent'ı başlayan şirket, geçen yıl uygulamaya aldığı Rise N Grow Yeni Mezun Genç Yetenek Programı ile potansiyeli yüksek yeni mezun gençleri bünyesine katıyor.
KARİYER KOÇLUĞU DESTEĞİ
Üniversite öğrencilerinden mezunlara pek çok farklı genci kapsayan programları olan LC Waikiki, genç yeteneklerin, yalnızca teoride değil; pratikte de süreçlerin tamamında yer almalarını sağlıyor. Üniversite üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik yürütülen Grow Global Staj Programı her yıl 300'den fazla stajyer alımı gerçekleştiren şirket, öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini pratikte kullanmalarına olanak tanıyor.
Şirketteki profesyonel koçlarla, kariyerine yön vermek isteyen üniversite son sınıf öğrencilerini Lead Your Self With LC Waikiki Coaching programı ile bir araya getiren şirket, kariyer koçluk desteği sağlıyor. Çeşitli eğitim programlarıyla da gençlerin kariyer süreçlerini desteklediklerini belirten LC Waikiki İnsan Kaynakları Direktörü Hande Özdağdeviren, görev aldıkları departmanla ve ilgi alanları hakkında eğitimlere ulaşabilecekleri geniş bir e-öğrenme portalı sunduklarını söylüyor.
LONDRA'YA GÖTÜRÜYOR
Vodafone, yeni mezun işe alımlarını Vodafo-ne'un global ölçekte tüm ülkelerinde uyguladığı Discover Genç Yetenek Programı aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bu programla bugüne kadar 770'i aşkın genci bünyesine katan şirketin farklı staj programları da mevcut.
'Teknolojide kadın', 'satış departmanında kadın' 'geleceğin meslekleri' gibi farklı başlıklarda staj programları olan şirket, diğer yandan, global gelişim fırsatı sunan Campus Lab programıyla ise üniversite öğrencilerine Vodafone'un faaliyet gösterdiği ülkelerde 12+12 hafta boyunca kendi akranlarıyla bir arada çalışma imkânı sunuyor.
Bu yıl genç yetenekler için farklı bir kariyer ve gelişim projesi tasarlama amacıyla harekete geçen Vodafone, London Rise projesini başlattı. Program kapsamında 26 yaş ve altı genç yetenek bir gelişim değerlendirme sürecine tabi tutuluyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, bu süreçte en kuvvetli 10 genç yetenekle Vodafone'un Londra ofisini ziyaret edeceklerini vurguluyor.
Genç yetenekleri staj programına başladıkları andan itibaren profesyonel hayata hazırlayan çeşitli eğitim programları sunan DFDS ise, mentor eşliğinde iş başı eğitimler, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri, dil eğitimleri ve geniş kapsamlı yan haklar sunuyor. DFDS İK Direktörü Seran Yüzba-şıoğlu, birebir mentorluk ve koçluk görüşmeleri ile genç yeteneklerin kendi potansiyellerini keşfetmelerine ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamaya odaklandıklarına dikkat çekiyor.
FABRİKA VE OFİSTE STAJ
Genç yetenekleri çekmek ve geliştirmek amacıyla bir dizi program hayata geçiren Çimsa'nın da 2023'te başlattığı W-Grow Dijital Programı 50 genç kadın öğrencinin katılımıyla sürüyor. 2023'te Build-On Staj Programı kapsamında 69 öğrenciye fabrikalarda ve genel müdürlük ofisinde staj imkanı sağladıklarını söyleyen Çimsa İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Çörtelekoğlu, "İş rotasyonları, mentorluk programları gibi programlarla kariyerlerini destekliyoruz. Ayrıca esnek çalışma modelleri sunuyoruz."
Doğuş Teknoloji, 2017 yılında başlattığı 'Geleceğe Giriş' genç yetenek programı ile Türkiye'nin dört bir yanından gençleri teknoloji sektörüne hazırlamayı amaçlıyor. Bugüne kadar 800'den fazla öğrenciye uzun ve kısa dönem staj imkanı ve istihdam fırsatı sunan şirket, Geleceğe Giriş'i bir staj programından ziyade bir gelişim programı olarak konumluyor.
2024'te siber güvenlikten veri çözümlerine, 20'nin üzerinde departmanda görevlendirilmek üzere 165 genç yetenek almayı hedeflediklerini söyleyen Doğuş Teknoloji CHRO'su (İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı) Nağme Babalık Katip, yeni nesil çalışanların ihtiyaçlarına dönük çözümler sunduklarını belirtiyor.
LİSE ÖĞRENCİLERİNE DESTEK VERİYOR
HSBC, üç farklı programla genç yeteneklere ulaşmaya çalışıyor. 2020 yılında başlayan ve online olarak devam eden üç haftalık HSBC Türkiye Virtu-alent Yaz Öğrenci Programı ve 2021'de başlayan StepUp Adım Adım Bankacılık Programı dikkat çeken programlar arasında yer alıyor. 2023 itibarıyla 'Liseliler HSBC'de programını hayata geçiren şirket, bir hafta süren ve online gerçekleştirilen programda, lise öğrencilerine ulaşıyor.
Genç yeteneklerin gelişimlerine ve kariyer yolculuklarını desteklemeye yönelik, doğrudan genç yetenekleri dinleyerek tasarladıkları Genç Yetenek Gelişim Programı'nı da üç yıldır güçlendirerek sürdürdüklerini belirten HSBC Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Temoçin, "Farklı kademelerdeki genç yeteneklerimize özel içeriklerle uygulanan programda proje çalışmaları, rotasyon programları, münazara çalışması, iç koçluk, mentorluk, üst yönetim buluşmaları ve profesyonel ve kişisel gelişim eğitimleri yer alıyor" diyor.
YILDA 400 GENCE ULAŞIYOR
2022'de genç yetenek programı GoYoung'ı başlatan Pegasus, üniversite öğrencilerine öğrenimleri devam ederken profesyonel çalışma hayatını deneyimleme ve sürecin sonunda ekiplere dahil olma imkânı sunuyor. Buna ek olarak, fonksiyonların ihtiyaçlarına özel tasarlanmış kısa ve uzun dönem staj programları aracılığıyla da yılda ortalama 400 gence Pegasus'u deneyimleme fırsatı sunuluyor. Pegasus Akademi ekibiyle, GoYoung programına katılanlara hem mesleğin dinamiklerini uçtan uca öğretecek bir eğitim programı hem de kişisel gelişimlerine yönelik çevrimiçi ve yüz yüze yürütülen eğitimler sunuluyor. Pegasus Hava Yolları İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Dilara Oğur, yetenek yönetimi stratejisi kapsamında da şirket bünyesinde yeteneğin tanımını yaparak, şirket içerisindeki yetenekleri tespit etmek ve kişiselleştirilmiş gelişim yolculukları tasarlamak üzere adımlar attıklarını söylüyor.
ÖNE ÇIKAN 10 POZİSYON
- Veri bilimci
- Veri analisti
- Yazılım geliştiricileri ve mühendisleri
- Dijital pazarlama uzmanları
- Yapay zeka-robotik uzmanları
- Sağlık sektörü uzmanları
- Siber güvenlik uzmanları
- Görsel düzenleme uzmanı
- Sürdürülebilirlik uzmanı
- Kurumsal Strateji ve İş Geliştirme (M&A)
KURUM İÇİ GİRİŞİMCİLİK ÖLÇÜLÜYOR
Akenerji'nin de insan kaynağını genç yeteneklerle zenginleştirmek için 2020 yılından bu yana sürekli geliştirerek yeniden yapılandırdığı iki ayrı programı var. Bunlardan birincisi 'Geleceğinle Fark Yarat' isimli staj programı. Her yıl yaklaşık 60 öğrenciyi yaz aylarında kısa süreli staja kabul eden şirket, performansından memnun olduğu genç yetenekleri uzun süreli staja alıyor.
Akkök Holding ve Akenerji CHRO'su Duygu Erzurumlu Cengiz, "Bizimle uzun süre staj yapan öğrenciler, ihtiyaç durumunda oluşturduğumuz giriş seviyesindeki pozisyonlarımız için öncelikli adaylar oluyor. Yeni mezun pozisyonları için stajyerlerimizden yaptığımız işe alımın yüzde 64 gibi yüksek bir orana sahip olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum" diyor.
Genç yetenek çekmek için uygulanan ikinci program ise 'Yeni Mezun İşe Alım Programı'. Bu program kapsamında çeşitli vaka çalışmaları ile gençlerin davranışsal yetkinlik, analitik yaklaşım ve sunum becerileri gibi özellikleri değerlendiriliyor. Z Kuşağı'nın en çok ilgisini çeken konulardan biri girişimcilik olduğunu belirten Duygu Erzurumlu Cengiz, 'Generator' kurum içi girişimcilik programıyla yeni iş fikirleri geliştirmelerini ve girişimci olmalarını destekliyor.
DÖRT GÜN ÇALIŞMA MODELİNE GEÇTİ
Elyaf üreticisi Aksa Akrilik, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek haftada dört gün çalışma sistemini, 1 Ocak-31 Mart arasındaki üç aylık pilot sürecinden sonra 2023 Nisan ayı itibarıyla kalıcı hale dönüştürdü. Aksa Akrilik İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Yarem Başak Çimen, bu modelin özellikle genç yetenekleri şirkete çekme sürecini desteklediğini söylüyor.
Diğer taraftan esnek çalışma imkanları, kariyer gelişimi için destekleyici programlar, çalışan refahını destekleyici sosyal ve sağlık olanakları sunan şirket, bunun yanı sıra çeşitli sosyal ve spor aktiviteleri ile genç yeteneklerin motivasyonlarını artırmak ve şirkete bağlılıklarını güçlendirmek için çaba gösteriyor.Sigortam.net de uzaktan ve hibrit çalışmanın özellikle yeni nesiller için fark yarattığını düşünen şirketlerden biri.
Bu doğrultuda esnek çalışma modelleri geliştiren şirket, Açık Kapı, CEO ile Biz Bize buluşmaları gibi platformlarda çalışanların fikir ve önerilerini açıklıkla paylaşabildikleri şeffaf bir kültürü benimsiyor.
Uzaktan çalışma sistemi ile farklı şehirlerden yeteneklerle çalışabildiklerini söyleyen Sigortam.net Müşteri Hizmetleri, Operasyon ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Barış Açarı, çevik çalışma kültürümüz ile çalışanların inisiyatif aldığı, fikirlerini açıklıkla ifade edebildiği bir ortam sağladıklarını vurguluyor.
ÜÇ BEYAZ YAKADAN BİRİ GENÇ
BSH Türkiye, Generation BSH ve WE Power ile genç yeteneklere staj ve iş imkanı sunuyor. 2011 yılından bu yana 52 bin öğrencinin başvurduğu Generation BSH programına bin 500 genç yetenek seçilerek dahil edildi. Toplamda 950 proje öğrencisi BSH Türkiye bünyesinde staj imkânı bulurken, yüzde 60'ından fazlası kadroya alınarak BSH tam zamanlı çalışanı olarak iş hayatına adım attı.
20 bine yakın kadın öğrencinin başvurduğu WE Power Programı ile şu ana kadar şirkete 143 öğrenci katıldı. Her üç beyaz yaka çalışandan birisini 'genç' olarak konumlandırdıklarını söyleyen BSH Türkiye İnsan Kaynakları Kıdemli Direktörü Hüseyin Coşkun, "Bu roller için 'proje öğrenciliği' ile BSH'de deneyim kazanmış gençlere yatırım yapıyoruz. Z kuşağıyla birlikte, yakın bir gelecekte aramıza katılacak Alpha kuşağını da bünyemize katacağız" diyor.
BEE'O Propolis de genç yetenekleri çekmek ve onları desteklemek için çeşitli programlar hayata geçiriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi'nin mezuniyet sponsoru olan şirket, her yıl en başarılı üç öğrenciyi özel hediyelerle motive ediyor. Bununla birlikte, Yıldız Teknik Üniversitesi ile Mesleki Eğitim Programı kapsamında iş birliği olan şirket, bu yıl TÜBİTAK iş birliği ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde doktora programı başlattı.
BEE'O Propolis CEO'su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı "BEE'O olarak firmamızda genç yeteneklerin akademik kariyerlerini desteklemek için yüksek lisans ve/veya doktora eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlıyoruz. Bu destek, genç yeteneklerin kendilerini akademik alanda geliştirmelerine ve kariyerlerinde ilerlemelerine olanak tanıyor" diyor.
Japon kökenli Yanmar Turkey ise HANASAKA felsefesini benimseyerek bu felsefeden ilham alarak çalışmalarını sürdürüyor. Japoncada 'çiçek açmak' anlamına gelen HANASAKA felsefesiyle ilerleyen şirket, pek çok staj programı hayata geçiriyor.
Yanmar Turkey İnsan Kaynakları & İdari İşler & İş Geliştirme Müdürü Gülgün Burçin Kıtır, "HANASAKA Felsefesi'nin yetiştirme kültürünü desteklemesinin yanı sıra şirketimizde Yanmar Challenge; 'Yan-cha' adını verdiğimiz program sayesinde şirket içi rotasyon ile de genç yeteneklerin özel yönetim programları aktif şekilde çalışıyor. Böylece şirketimize giriş sonrasında da gelecek nesillere yön verebiliyor, yetiştirme kültürünü sürdürüyoruz" diyor.
EBRU TAŞCIFİRUZBAY
TÜRKİYE İNSAN YÖNETİMİ DERNEĞİ (PERYÖN) YKB
“Çevik organizasyon yapıları gerekli”
"Kurumların; jenerasyon bağımsız olarak çalışanlarına karşı iş-yaşam dengesini iyi kurmaları, uzaktan çalışma ve esnek çalışma modellerine imkân sağlamaları ve çalışanlarının sektörel gelişimlerine katkı sağlayacak eğitim modellerine açık olması gerekiyor. Z kuşağı dijital çalışma deneyimine sahip olmaları, açık ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile geri-ileri bildirim kültürü, inovasyon ve kurum içi girişimcilik gibi kasların güçlendirilmesi, iş ve özel yaşam arasındaki keskin çizgileri kaldırıp özellikle iş ortamında sosyalleşme fırsatları yaratmaları, çevik organizasyon yapıları ile genç kuşağın temsilcilerine farklı alanlarda deneyim ve söz sahibi olma fırsatı sunulmasının önemli olduğunu düşünüyorum.”
MURAT ERGENE / ERGENE CONSULTING KURUCUSU VE BOYDEN TÜRKİYE ÜLKE LİDERİ
“Gençler hibrit çalışan şirketleri tercih ediyor”
“Z kuşağı kariyer gelişimine maaştan daha fazla öncelik veriyor. Z kuşağının bir başka öncelikli beklentisi de kendilerine sunulacak eğitim ve beceri geliştirme fırsatları. İşlerinde ilerleme ve beceri gelişimi için net yollar açmak Z kuşağı yetenekleri elde tutmada kritik başarı faktörlerinden bir diğeri. Esnek çalışma düzenlemeleri de Z kuşağı için kilit önemde bir konu, iş-yaşam dengesine önem veren ve esenliği önceliğe alan bu kuşak, hibrit çalışma seçenekleri sunan şirketlerde kalmayı tercih ediyor.
Yine bu kuşak için yapılan bir araştırmaya göre, yüzde 75'i stresli ve kaygılı bir duygu durumu yaşadıkları için çalıştıkları kurumun sağlayacağı ruh sağlığına yönelik destekleri önemsiyorlar. İş hayatında en son teknolojiye erişim de Z kuşağını çalıştıkları şirkette tutan önemli bir unsur.”
UĞUR KARABOĞA / YENİBİRİŞ YÖNETİCİ ORTAĞI
“Farklı yetkinliği olan gençler öne çıkacak”
"İnsan yönetimi üzerine uzun yıllardır yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki yetenekleri şirketlere çekmek bugün dünden daha farklı anlamlar taşıyor. Daha önce ‘yetenek kazanımı' olarak planlanan tüm uygulamalar bugün artık yerini ‘yetenek erişimine’ bırakmış durumda. Artık genç yeteneklere erişmek konusunda farklı ve uzun vadeli planları yapmak durumundayız. Sadece belli başlı üniversitelerden mezun olan yetenekleri değil farklı alanlarda yetkinliği yüksek gençleri iş hayatının içerisine başarılı bir şekilde dahil etmeliyiz.”
TUNCA ÜÇER / KOLAY İK COO'SU
“Z kuşağının önceliği dijitalleşme”
"Z kuşağıyla birlikte çalışmak hepimiz için yeni sayılabilecek bir deneyim. Dolayısıyla bu genç yetenekleri çekebilmek için öncelikle onları iyi anlamamız gerekiyor. Z kuşağı gibi teknolojiye doğan bir kuşağın iş dünyasındaki önceliği de dijitalleşme. Bunun yanında sağlıklı ve açık iletişim, çeşitlilik, alternatif yan haklar, özgür çalışma ortamı ve finansal tatmini de önemsiyorlar. Bu kuşağın adaptasyonu ve yeteneklerinin doğru kullanımı için İK departmanlarına büyük sorumluluklar düşüyor. Önemsedikleri alanları sağlayacak bir iş ortamının yanı sıra koçluk ve mentorluk uygulamaları da genç yetenekleri çekme konusunda yardımcı olacaktır.”
BAHATTİN AYDIN / YILDIZ HOLDİNG İNSAN VE İŞ DESTEK BŞK
“Her yıl 30 bin başvuru alıyoruz”
"Yetenek yönetimi kapsamında ekiplerimizi güçlendirme, yetkinlik gelişimi, organizasyonel gelişim ve çalışan deneyimi odağında pek çok adım atıyoruz. Yeni yetenekleri Yıldız Holding'e kazandırabilmek için iş dünyasının en uzun süreli staj ve işe alım programlarından ‘JOB Genç Yetenek Programı'mız bulunuyor. Her yıl 30 bin başvuru aldığımız JOB Genç Yetenek Programı'ndan 12 yıl boyunca yaklaşık bin 200 proje bazlı stajyer ve 500 kişi yararlandı. Bu yılki programa başvurularımızı mart ayında başlattık. Programdan 100'ü aşkın kişinin yararlanmasını hedefliyoruz.”
SEÇİL YILDIRIM CELEBİ / GENÇ BAŞARI EĞİTİM VAKFI GM
“İş dünyası ile gençleri buluşturuyoruz”
Gençlerin ve çocukların girişimci zihin yapısına sahip ve iş dünyasına uyumlu beceriler kazanması amacıyla hayata geçirdiğimiz Genç Başarı Eğitim Vakfı, geliştirdiği tüm program ve projelerde güncel iş yaşamına hazır bireyler olarak gençleri donatmayı hedefliyor. GençBizz Lise Girişimcilik Programı’nı başlatan vakıf, özellikle lise ve üniversitede eğitim alan gençler için ‘Geleceğim Projesi’ ve ‘İş Yaşamında Eşit Fırsatlar (Economic Opprtunities For All) projelerini de hayata geçirdi. Projeler ile gençlere, iş yaşamına başlangıçta ihtiyaç duyduğu birçok temel beceri eğitimleri ile teknoloji ve yapay zeka giriş eğitimleri sunuyor, bu eğitimlerin yanı sıra mentorluk, staj fırsatları ve iş dünyasını tanıma programları ile de gençleri buluşturuyoruz.