Siber güvenlik pazarı, yetenek açığına karşın büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. IDC’ye göre Türkiye’nin güvenlik çözümleri pazarının istikrarlı bir şekilde büyüyerek 2025 yılında 344 milyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
7 - 20 Temmuz 2024 tarihli sayıdan
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan ‘Küresel Siber Güvenlik Görünümü 2024’ raporuna göre, siber güvenlik pazarı 2023 yılında dünya genelinde ekonominin büyüme hızına kıyasla çok daha hızlı bir büyüme gösterdi.
Bu büyüme, belirli bölgelerde yaşanan gerilimler, yeni teknolojilerin eskisine göre çok daha hızlı yaygın kullanıma ulaşması ve yönetici düzeyinde siber güvenlik risklerine ilişkin artan farkındalıktan kaynaklanıyor. Rapora göre, başta kamu, ulaşım, sağlık hizmetleri ve enerji olmak üzere özellikle kritik altyapılar, kamu güvenliği ve ulusal güvenlikte büyük rol oynamaları nedeniyle siber saldırganların öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
GİRİŞİM FIRSATLARI VAR
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye en çok atak alan beş ülke arasında yer alıyor. Deprem sonrası yapılması gerekenler listesinde siber güvenlikte büyük bir risk olacağı için çıkış politikası olması gerektiği ifade ediliyor. Aynı şekilde enerji sektörünün de riskli sektörlerden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Diğer taraftan bankacılık ve sigortacılık dahil finansal hizmetler sektörünün de büyük tehdit altında olduğu vurgulanıyor.
Pazar bu kadar büyük potansiyel sunarken sektörde yerli şirketlerin ağırlığı da artmaya başladı. Bu anlamda gerek özel gerekse teknoparkların içinde yer alan şirketler bu alanda güvenlik çözümleri sunuyor. Özellikle makine öğrenimi, yapay zeka ve nesnelerin interneti konularında siber güvenlik açısından büyük girişim fırsatları bulunuyor. Haberimizde Türkiye’de faaliyet gösteren ve yurt dışında da hızla büyüyen şirketlerin yatırım planlarını araştırdık.
SEFA MERVE AĞLAÇ / ALL-IN-CYBER
LİDER OYUNCULUĞU HEDEFLİYOR
Kafein Teknoloji’nin siber güvenlik alanında sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için kurduğu ve kurumlara bu alanda hizmet ve çözümler sunduğu All-in Cyber, Türkiye’de telekom, finans, sigortacılık, turizm, enerji, üretim ve perakende gibi farklı sektörlerde birçok yerel ve global şirkete hizmet veriyor.
Avrupa ve Ortadoğu’da danışmanlık hizmetleri vererek varlıklarını güçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen All-in-Cyber Direktörü Sefa Merve Ağlaç, özellikle bulut güvenliği çözümleri konusunda, Ortadoğu bölgesinde güvenilir iş ortağı olmayı orta vadeli hedefleri arasında sayıyor. Bu konuda ciddi kaynak ve eğitim yatırımları yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Ağlaç, büyüme planlarını şöyle anlatıyor:
“Uygulama güvenliği çözümleri alanında kendi yerli milli ürünlerimizi geliştirmeye başladık. Bulut güvenliği çözümleri için dedike bir departman ve ekip kurduk. Regülasyon konusunda esnek olan yerli kurumlar ve Ortadoğu’da projelere başladık. Operasyonel teknolojiler güvenliği çözümleri alanında yerli bir ürüne yatırım yaparak hem Türkiye de hem yurt dışında lider bir oyuncu olmak istiyoruz.”
GÖKAY PEKŞEN / PRIME THREAT
YURT DIŞINDA BÜYÜYECEK
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) içerisinde faaliyet gösteren Prime Threat, tehdit temelli, insan merkezli ve iş odaklı bir SaaS tabanlı yönetilen vCISO platformu. İşletmelere siber güvenlik alanında güvenle yol almalarını sağlayacak kapsamlı araçlar sunan şirket, tehdit modelleme, yönetişim, risk ve uyumluluk, siber tehdit istihbaratı, yazılım güvenliği, yapılandırma kontrolü ve zafiyet analizi gibi birçok önemli güvenlik fonksiyonunu tek bir kullanıcı dostu gösterge panosunda bir araya getiriyor. Şu anda birçok farklı ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Prime Threat Kurucusu Gökay Pekşen, “Hedeflediğimiz ülkeler arasında, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri başta olmak üzere, siber güvenlik ihtiyaçlarının yüksek olduğu bölgeler yer alıyor. Amacımız, global ölçekte işletmelere ulaşarak onların dijital güvenliklerini sağlamalarına yardımcı olmak ve uluslararası alanda güvenilir bir siber güvenlik ortağı olarak tanınmak” diyor.
PROF. DR. BİLGİN METİN / BUSIBER BOĞAZİÇİ
OTOMOTİV GÜVENLİĞİNE ODAKLANDI
Otomotiv siber güvenliği alanına odaklanan Busiber Boğaziçi Siber Güvenlik A.Ş. Boğaziçi Teknopark içerisinde faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, otomotiv sektöründe kullanılan TISAX ISO/SAE 21434 gibi standartların uygulanmasına, denetlenmesine ve yönetilmesine yönelik çözümler geliştiren şirket, siber güvenlik alanında karşılaşılan günlük ve pratik problemlere akademik bir bakış açısı sunmayı hedefliyor. Yaptıkları Avrupa Birliği projesi kapsamında Almanya ve Pakistan ile çalıştıklarını belirten şirketin kurucusu Prof. Dr. Bilgin Metin, bu ülkeler arasında bir köprü oluşturduklarını söylüyor. Bu nedenle yurt dışında Almanya ve Pakistan’da faaliyet göstermeyi hedeflediklerini ifade eden Metin, “Günümüzde otomobiller, bir taşıt aracı olarak nitelendirilmekten çok bir nesnelerin interneti sistemi olarak tanımlanıyor. Biz de ülkemizdeki otomotiv sektöründe TISAX ve ISO 21434 gibi standartlara odaklanarak bu şirketlerin güvenliğine yatırım yapıyoruz” diyor.
HAKAN UZUN / BRANDEFENSE
MARKA VE İTİBAR KORUYOR
2019 yılında kurulan Brandefense, dijital risk koruması ve marka izleme alanında uzmanlaşmış, küresel bir lider olarak ortaya çıktı. Bilkent CYBERPARK içerisinde faaliyet gösteren şirket, Türkiye’den Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine uzanan faaliyetleriyle birlikte artık Avrupa’ya da yayıldı. Marka ve itibar koruma, tehdit istihbaratı sağlama, zayıflık taramaları, karanlık web faaliyetlerini izleme ve sektöre özel raporlar sunma, zayıflık yönetimi, siber risk taraması ve tehditlerin proaktif olarak tespiti gibi konularda faaliyet gösteren Brandefense; kamu, bankacılık ve finans sektörleri başta olmak üzere binden fazla markaya hizmet veriyor. 2023 yılında Türki Cumhuriyetlerinin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında hızlı bir büyüme kaydettiklerini söyleyen Brandefense CEO’su Hakan Uzun, “2024 yılında Amerika ve Asya Pasifik bölgelerine açılma planlarımız mevcut. Yeni hedef pazarlarda gerekli kaynakları ayırarak yatırımlarımızı büyütmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.
ÖZGÜR ÇİVİ / MİA TEKNOLOJİ
GLOBAL ŞİRKET OLMA YOLUNDA
Sağlık bilgi teknolojileri, yazılım çözümleri, enerji, elektro mobilite, sürükleyici teknolojiler ve güvenlik gibi farklı sektörlerde 160’tan fazla çalışanı ile faaliyet gösteren MİA Teknoloji, aynı zamanda sahip olduğu NATO ve Tesis Güvenlik belgesi kapsamında çeşitli projeleri yürütüyor, yurt içi ve yurt dışı ihalelere giriyor. Yurt dışında New York, Doha ve Rabat olmak üzere üç farklı bölgede çalışmaları bulunan şirket, 2023 yılında Fas’ta şirket kurdu. Güvenlik, sağlık bilişim ve ulaşım alanlarında geliştirdikleri sistemleri bu coğrafyada hizmete sunacaklarını söyleyen MİA Teknoloji Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Çivi, şöyle devam ediyor:
“Geliştirdiğimiz sağlık bilişim teknolojileri için de yurt dışındaki yatırımcılarla görüşme halindeyiz. Bu yatırımcılar aracılığıyla özellikle dijital yapılanmaya giren Ortadoğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlara girmek için faaliyetlerimiz sürüyor. Güvenlik, sağlık, bilişim ve ulaşım alanlarında geliştirdiğimiz sistemler ile Kuzey Amerika, Afrika ve Ortadoğu coğrafyalarında varlığımızı artırmayı hedefliyoruz. Enerji alanında hayata geçirdiğimiz projeler ile de Avrupa’da cazip bir pazar haline gelen Romanya’da büyüme sağlayacağız.”
MUSTAFA HALİT ÖZEL / OZZTECH
BAYİLİK AĞLARI KURACAK
Teknopark İstanbul içerisinde faaliyet gösteren OZZTECH Bilgi Güvenliği ise yenilikçi siber güvenlik çözümleri üretiyor. Geliştirdiği projelerle 2022 yılında Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’ne, 2023 yılında ise Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne dahil olan şirket, yurt dışı pazarlara açılma planları yapıyor. Almanya, Amerika ve Estonya’daki iş ortaklarından siber güvenlik dünyasına dair yenilikleri toplayarak Türkiye’de uyguladıklarını belirten OZZTECH Bilgi Güvenliği Kurucu Ortağı Mustafa Halit Özer, “Hedeflerimiz arasında başta Azerbaycan olmak üzere 12 Türk ülkesi ve Almanya, Amerika ve Estonya bulunuyor. Buralarda distribütör ve bayilik ağları kurarak satış yapmak ve ülkemize döviz kazandırmak istiyoruz” diyor.
ARİF GÜRDENLİ / BUGBOUNTER
YENİ YATIRIM TURUNA ÇIKACAK
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde faaliyet gösteren BugBounter ise bağımsız siber güvenlik uzmanları topluluğunu firmalarla buluşturan ve çevrimiçi uygulamaların, sistemlerin, web sitelerinin ve yazılımların siber güvenlik denetimlerini bu topluluğun gücüyle gerçekleştiren bir platform. Ödül bazlı çalıştırdığı iş modeli sadece geçerliliği kanıtlanmış güvenlik açıklarının raporlanmasını sağlayarak firmaların güvenlik ekiplerine önemli bir zaman kazandırıyor ve aynı zamanda maliyet avantajı getiriyor. Bir güvenlik açığı bulunamazsa bütçesinden harcama yapmamış oluyor.
Finans, fintek, sigorta, havayolu, lojistik, e-ticaret, perakende, sağlık, oyun, teknoloji, yazılım, üretim gibi birçok sektörden 60’ın üzerinde kurumsal müşteriye hizmet verdiklerini söyleyen BugBounter Kurucu Ortağı Arif Gürdenli, “Bugbounter’ın Türkiye, Estonya ve ABD’de kurulu şirket yapısı var. ABD pazarında hedeflediğimiz orta ölçekli işletmelere yönelik çalışmaya başlayacağız. Şu anda görüşmelerini sürdürmekte olduğumuz yatırım turundan yeni alacağımız yatırımla Türkiye pazarındaki hakim konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz” diyor.
HASAN GÜLTEKİN / TREND MICRO AVRASYA BÖLGESİ YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ
“Globalde önem verilen beş ülke arasındayız”
“İşletmelerin ihtiyaçlarına özel tek noktadan yönetilebilen, kapsamlı entegrasyon özellikleri içeren, en son teknolojileri içeren siber güvenlik çözümleri geliştiriyoruz. Günümüzde siber saldırıya uğradıklarının farkında olmayan bir kitle bulunuyor. Çözümlerimiz bu gibi durumları engellemekle kalmıyor aynı zamanda saldırıların etkisini hafifletmekten ortadan kaldırmaya ve saldırıların ne amaçla yapıldığını tespit etmeye kadar birçok avantaj sağlıyor. Trend Micro olarak 70’in üzerinde ülkede faaliyet gösteriyoruz ve Türkiye’deki organizasyonel yapımızı her geçen gün genişletiyoruz. AMEA bölgesi kapsamında faaliyet gösteriyoruz ve Türkiye olarak globalde en çok önem verilen beş ülkeden biri olarak öne çıkıyoruz. Yeni yatırımlar, servis organizasyonlarımızı büyütmek, Anadolu’nun her köşesine ulaşmak ve iş ortaklarımızla büyümek gibi bir strateji uyguluyoruz.”