DOLAR
34,73
0,06%
DOLAR
EURO
36,58
0,24%
EURO
GRAM ALTIN
2956,40
0,44%
GRAM ALTIN
BIST 100
9827,23
1,51%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Satın alma fırsatlarını değerlendireceğiz

28 Ekim 2022 | 01:04
Satın alma fırsatlarını değerlendireceğiz
Kimya, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Holding, bu yıl 300 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, 2022'yi temkinli fakat satın alma Arsatlarının kollanacağı bir yıl olarak planladıklarını ifade ediyor.

06 – 19 Mart 2022 tarihli sayıdan

SİBEL ATİK [email protected]

Son yıllarda kimya sektöründe önemli satın almalara imza atan Akkök Holding, inorganik büyüme hamlesini devam ettirecek. Bu yıl 300 milyon dolarlık bir yatırım gündemiyle çalışmalarına yön veren holding, 2022'yi temkinli fakat satın alma fırsatlarının da değerlendirileceği bir yıl olarak planlıyor.

Enerji, kimya ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren holdingin, özellikle kimya sektöründe yeni fırsatları değerlendirmesi bekleniyor. Geçen yılı yaklaşık 4 milyar dolarlık bir ciro ile kapattıklarını söyleyen Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, bu yıl ise yapacakları yatırımların da katkısıyla dolar bazında ortalama yüzde 7 büyüme hedeflediklerini aktarıyor.

Ahmet Dördüncü ile grubun yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Grup, 2021 yılında önemli satın almalar yaptı. 2021 yılı hedeflere ulaşma açısından nasıl kapandı?

2021, pandemi sürecinde yavaş da olsa düzelme ve toparlanmaya başlama yılı oldu. Geçen yıl toplamda gelirimizi 2020'ye kıyasla hatırı sayılır ölçüde artırdık. Güçlü yatırım planlarını hayata geçirip Türkiye'ye sunduğumuz ekonomik desteği artırdık.

İştiraklerimizden Akkim Kimya, inovasyon ve yeni ürünlere dayalı organik büyüme stratejisinin yanı sıra karboksimetil selüloz üreticilerinden USK Kimya'yı bünyesine katarak inorganik büyüme stratejimiz doğrultusunda önemli bir adım attı.

63 milyon dolar değerindeki bu yatırımımızla Akkim, yıllık ihracat ve cirosunu önemli bir şekilde artırdı. Ardından kompozit üretip Airbus, Bell, KAI gibi dünya devlerine ihraç eden Epsilon Kompozit'in yüzde 51'lik hissesi Akkök Holding tarafından satın alındı.

Bu satın almaların gruba etkileri nasıl olacak?

Epsilon, havacılık ve savunma başta olmak üzere çeşitli sektörlere yönelik yüksek teknolojili kompozit aksam ve parçalarının üretim ve montajını gerçekleştiriyor. Airbus, Bell ve KAI gibi uluslararası iş ortaklarının yanı sıra yerli savunma şirketlerine de hizmet veriyor.

Epsilon'un kompozit ihracatı da Türkiye'nin bu önemli alandaki ithalatını ve dışa bağımlılığını azaltacaktır. Bu ortaklığımızın da endüstriyel sektörlere karbon elyaf kompozit çözümleri sağlayan bir diğer iştirakimiz DowAksa başta olmak üzere, grup şirketleri ile iş birliğini genişleterek bizlere önemli avantajlar kazandıracağına inanıyoruz.

Global müşterilere sahip Epsilon ile kompozit alanında uluslararası yarışta liderliğe yükselmek hedeflerimiz arasında.

Mevcut piyasa koşullarında ciroda yurtdışı ve yurtiçi gelir dengesi bozuldu. Sizin toplam cironuzda yurtdışının payı ne oldu?

Geçen yıl yaklaşık 4 milyar dolar civarında bir ciro ile kapandı. Uluslararası pazarlarda hem Türkiye dışındaki tesislerimiz hem de yabancı ortaklıklarımızla faaliyet gösteriyoruz. Yabancı ortaklarımız, dünyadaki sayılı kimya
üreticilerinden Dow veya Çekyalı enerji devi CEZ gibi global anlamda önde gelen şirketler.

Şu anda iştiraklerimizden DowAksa'da Dow, SEDAŞ ile Sepaş Enerji'nin sahibi çatı şirket olan Akcez ve Akenerji'de CEZ, Akiş'te EBRD ve Akmerkez'de de Klepierre ile başarılı ortaklıklar yürütüyoruz.

Yurtdışındaki tesislerimizde ise İspanya'nın Valencia kentinde üretim tesisleri bulunan Megacolor, 2018'de şirketlerimizden Akcoat bünyesine dahil oldu.

Akkim ise 2017'de Alman kimyasal satış ve pazarlama şirketi Dinox'u satın alarak Avrupa pazarına direkt ulaşma ve REACH sertifikasyon süreçlerini doğrudan yönetme imkanına sahip oldu. Tüm bu faaliyetlerimizle 2021'de yurtdışından sağlanan gelirimizin oranı yüzde 19 seviyesindeyken 2022'de bu rakamı, yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyoruz.

2022 yılına dair büyüme öngörünüz nedir?

Temkinli olmamız gereken bir yıl. Ekonomideki vola-tilite, son yaşananlar, değişen mevzuatlar öngörülebilirliği azaltıyor. Fakat dolar bazında yüzde 7 civarında bir büyüme öngördüğümüzü söyleyebilirim. TL bazında ise yüzde 60 büyüme planlıyoruz. Son olarak, inova-tif yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi, sanayici bir grup olarak Akkök'ün doğasında olan ancak 2022'deki zorlu makro şartlarda rekabet avantajı yaratmak için daha da üzerine eğileceğimiz bir diğer konu.

Öncelikle kimya ve enerji sektörlerinde büyüyeceğiz. İstihdamımızı ise yüzde 15 artırmayı öngörüyoruz. Bu yatırımlarımız sonucunda bünyemize kattığımız şirketlerin katkısıyla 2022'de toplam üretim kapasitemizi de yüzde 16,8 oranında artırmayı hedefliyoruz. 2022 temkinli olacağımız fakat bir takım fırsatları da kollayacağımız bir yıl olacak.

Geçen yıl önemli satın alma yatırımı olan grup bu yıl da satın alma sürecine devam eder mi?

2021'deki organik ve inorganik büyüme hedefli yatırımlarımız bu yıl da devam edecek. Sözünü ettiğim gibi 2022 temkinli pozisyonu koruyarak fırsatları değerlendirmeye açık olacağımız bir yıl olacak. Sürdürülebilir büyüme hedefiyle planladığımız yatırımları hayata geçireceğiz.

2022'de grup olarak toplamda 300 milyon dolar seviyesinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Sürdürülebilir ve sağlıklı büyümemize katkı sağlayacak, uzun vadeli, stratejimizle uyumlu ve tamamlayıcı niteliğe sahip yatırımlara odaklandık.

Bu yatırımlar neler olacak?

DowAksa, kapasitesini artırarak 125 milyon dolarlık yeni üretim hatlarını devreye almaya hazırlanıyor. Öte yandan, Aksa Akrilik de Aksafil markasıyla 27,5 milyon dolarlık yeni bir yatırım ve istihdam hamlesi yaptı. Satın alma yatırımlarımız gelecekte de devam edecek.

Organik ve inorganik yatırımlarla büyüyen Akkim'in 2022'de Avrupa'da yeni bir satın alması daha söz konusu olacak. Ayrıca 80 milyon dolar kaynakla Yalova'da yeni bir tesis yatırım olacak. 2022'de de bizi hem yurtiçinde hem yurtdışında önemli yatırımlar ve satın almalar beklediğini söyleyebilirim.

Kurlardaki dalgalanma yatırım planlarınızı nasıl etkiledi? Askıya aldığınız yatırımlarınız oldu mu?

Kurda yaşanan dalgalanmalar, iş dünyasının dikkatli olması gereken risklerden biri. Diğer yandan lojistik maliyetler ve ham madde fiyatlarındaki artışlar da ciddi önem taşıyor. Piyasalardaki öngörülemezlik ortamında yatırım yapmak kadar üretim ve ihracat da belli ölçüde zorlaşsa da Akkök Holding olarak sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusundaki planlarımızı hayata geçirmeye odaklandık. Önümüzdeki dönemde de yatırım ve satın alma hamlelerimiz sürecek.

“ENERJİ KESİNTİLERİNDEN ETKİLENDİK”

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, enerji temininde tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Ahmet Dördüncü'ye yaşanan doğalgaz kesintilerinin grup açısından kaybını sorduk. Dördüncü, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bazı iştiraklerimiz kesintilerden etkilense de ciddi bir sorun yaşamadık.

Şirketlerimize ulaştırılan bilgilendirmeler doğrultusunda üretim faaliyetleri ya da ev-ofis çalışma sistemi gibi konularda birtakım geçici düzenlemeler yaptık. Bazı şirketlerimiz ise herhangi bir kesinti olmaksızın çalışmalarına devam ettiler. Fakat tahmin ediyorum grubumuz açısından birkaç milyon dolarlık kayıp olduğunu düşünüyorum Yalova'da elektriğimizi kendimiz üretiyoruz Fakat Sakarya'da maalesef sıkıntı yaşadık.”

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2956,4 0,44%
  • ALTIN ONS 2647,09 0,38%
  • BIST 100 9827,23 1,51%
  • DOLAR/JAPON YENI 149,256 -0,197%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,40643 0,13171%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 106,05 0,0214%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,7348 0,0586%
  • EURO/DOLAR 1,0519 0,1752%
  • EURO/TURK LIRASI 36,5759 0,2411%
  • STERLIN/DOLAR 1,26722 0,14066%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL