DR. ORHAN KARACA
[email protected]
Aynı ayda takvim etkisinden arındırılmış yani iş günü sayısına göre düzeltilmiş yıllık artış yüzde 5,8 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık artış ise yüzde 0,5 olarak gerçekleşti.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Sanayi üretiminde şubat ayında yaşanan yıllık artış oldukça yüksek. Ancak, takvim etkisinden arındırılmış verilerin gösterdiği gibi, bunun 2,7 puanı iş günü sayısındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Bu yıl artık yıl olduğu için şubat ayı 29 çekmişti.
Fakat takvim etkisinden arındırılmış yıllık artış da vasatın (yüzde 5 dolayı) üzerinde bulunuyor. Ocak ayında da aynı durum söz konusuydu. Sanayi 2016 yılına iyi sayılabilecek bir giriş yapmıştı ve öyle de devam ediyor. Sanayinin performansı böyle devam ederse, son dört yıldır yüzde 2-4 arasına sıkışmış olan ekonomideki büyüme bu yıl biraz hızlanabilir.
Ancak, geçen ay da bu sayfalarda yazdığımız gibi, sanayideki performansın ne kadar devam edeceği kuşkulu. Çünkü ekonomide geleceğe yönelik beklentiler pek iyimser değil. Gerçi şubat ayında perakende satışlarda da önemli bir artış oldu ama iç talep göstergelerinde durum çok iyi görünmüyor. Otomotiv satışlarında ve ithalatta düşüş devam ediyor. Öte yandan ihracatta da ekonomiyi sürükleyecek ölçüde bir toparlanma yok. Bu şartlar altında sanayideki üretim artışının kalıcı olması biraz zor görünüyor.