ARAM EKİN DURAN
[email protected]
Böylelikle sanayi üretiminde Ocak 2018'den beri ilk kez çift haneli büyüme görmüş olduk. Pandeminin yarattığı olumsuz ortam nedeni ile nisan ayında yüzde 31,3, mayısta ise yüzde 19,3 daralan sanayi üretimi, son açıklanan verilerle üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme beklentilerini doğrulamış oldu.
Aylık bazda, dayanıklı mallar hariç tüm ana sanayi gruplarında artış gözlenmeye devam etti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ağustosta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 2019'un aynı ayına göre yüzde 5,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 artış gösterdi.
Orta vadeli ekonomik büyüme görünümünün sürdürülebilirliği açısından önem arz eden ara malı ve sermaye malı üretiminde devam eden toparlanma da dikkat çekici. Bu üretim rakamları kendini ihracatta da gösteriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sanayi sektörü eylülde aylık bazda yüzde 30,5 ve yıllık bazda 6'lık ihracat artışı elde etti.
Bu dönemde 12,3 milyar dolarla yılın en yüksek dış satım hacmini de yakalayan sanayi sektörüne en büyük katkı 2,6 milyar dolarla otomotiv endüstrisinden geldi. Sanayiyi oluşturan 16 alt sektörün tamamında eylülde önceki aya göre ihracat artışı kaydedilirken, artış oranında yüzde 68,6 ile otomotiv endüstrisi yine ilk sırada yer aldı.
Ancak öncü göstergeler üçüncü çeyrekte 'V' şeklinde bir toparlanmayı işaret etse de bu toparlanmanın dördüncü çeyreğe yansıması kolay görünmüyor.
Özellikle faiz artırımı sürecinin devamı ve pandemide olası ikinci dalga ihtimali, sanayi üretiminde bir yavaşlama getirebilir.