DOLAR
34,49
0,08%
DOLAR
EURO
36,27
-0,25%
EURO
GRAM ALTIN
2959,90
0,83%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
3,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Şampiyon Fonlar

28 Ekim 2022 | 02:37
Şampiyon Fonlar
GÖZDE YENİOVA SAYLAK
[email protected]

Ceren Oral Balaban [email protected]

Reel faizlerin negatif olması nedeniyle yatirımcılarm finansal varlıklarını enflasyona karşı korumaya odaklandığı ortamda; fonlar, en çok tercih edilen yatırım araçları olarak öne çıkıyor. Tasarrufu artırmak isteyen ekonomi yönetiminin yatırım fonlarına ve BES'e ayrı önem vermesi ve avantajlar sunması da talebi artırıyor.

10 - 23 Temmuz 2022 tarihli sayıdan

Bu kapsamda hem yatırım hem de emeklilik fonları, 2021 yılının ardından 2022 yılının ilk altı ayında da yatırımcılarına kazandırmayı başardı.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.



 

 

 

Biz de 2022'nin ilk altı aylık sürecinde getiri şampiyonu olan fonların yöneticilerine fonların başarısının altında yatan ana faktörleri, önümüzdeki sürece ilişkin öngörülerini ve yatırımcılara önerilerini sorduk.

Hareketliliğin devam ettiği piyasalarda, özellikle makroekonomik veriler ve yatırım araçlarının performansı yakından takip ediliyor.

TÜİK tarafından 4 Temmuz'da açıklanan son veriler; haziran ayında enflasyonun enerji ve kur şoklarıyla yeni zirvesini gördüğünü ortaya koydu.

Haziran ayı enflasyonu aylık yüzde 5 ile piyasa beklentilerine paralel gerçekleşirken yıllık enflasyon ise yüzde 78,6 ile yeni bir yıl içi zirve yaparak 1998 Eylül'den bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaştı.

Enflasyonun sert bir çıkış yaptığı bu dönemde yatırım araçlarının performansına da bakmak gerekiyor. 2022'nin ilk altı aylık döneminde en çok kazandıran yatırım aracı dolar/TL oldu. Bu dönemde dolar/TL yüzde 27,19, BİST-100 Endeksi yüzde 24,81, altının gram fiyatı yüzde 24,36, Euro/TL ise yüzde 18,22 arttı.

Bu alanlara yatırım yapan yatırımcılar kazanç sağlarken fonlar da bu dönemde iyi performans sergiledi. 2022'nin ilk altı ayında yatırım fonlarının ve emeklilik fonlarının getirisi de oldukça iyi geldi. Mevcut piyasaya şartlarında önümüzdeki süreçte de fonların performansının yüksek olması bekleniyor.

FON PAZARI BÜYÜYOR


Fonların son dönemde nasıl bir gelişim kaydettiğini daha iyi ortaya koymak için 2021 yıl sonu verilerine de değinelim. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 2021 yıl sonu verilerine göre, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam tutar, 2020'ye göre yüzde 80'e varan artışla 2021 yılı sonunda 653,1 milyar TL'ye çıktı.

2021 yıl sonu tablosu böyleyken 2022'nin güncel verilerine de hem çeyreksel hem de aylık bazda detaylarıyla bakalım. TSPB'nin 2022 ilk çeyreğe ait verileri; portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen fonların, son bir yılda güçlü bir şekilde büyüdüğünü ortaya koyuyor.

TSPB verilerine göre; 2022 ilk çeyrekte portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföy, 2021 ilk çeyreğe göre yüzde 86 artarak 747 milyar TL'ye çıktı.

Yüzde 88'ini yatırım fonları ve emeklilik fonları gibi kolektif yatırım araçlarının oluşturduğu ve portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföyde, ilk çeyrekte en hızlı büyüme yatırım fonlarında yaşandı.

TSPB'nin verilerine göre; 2021 Mart sonunda 182 milyar TL olan yatırım fonlarının portföyü, bir yılda yüzde 107 artarak

378 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım fonlarındaki büyümede, ağırlıklı olarak serbest yatırım fonlarındaki artış etkili oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, yatırım fonu yatırımcı sayısı da 2021 Mart sonuna kıyasla 97 bin kişi artarak ilk çeyrekte 3,2 milyonu aştı. Yatırım fonu portföy büyüklüğünün yüzde 61'ini bireysel yatırımcılar oluşturdu.

BEŞ AYIN TABLOSU


İkinci çeyreğin son ayı olan haziran ayına ait veriler henüz belli olmasa da nisan ve mayıs aylarına ait tablolar da açıklandı. TSPB'nin 2022'nin ilk beş ayını içeren tablolarına göre; Mayıs 2022 itibarıyla portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföy 824,5 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Burada yatırım fonlarında yine önemli bir büyüme olduğu göze çapıyor. İlk çeyrekte 378 milyar TL olan yatırım fonu fon büyüklüğü, Mayıs 2022 sonu itibarıyla 421,9 milyar TL'ye yükseldi. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, yatırım fonu yatırımcı sayısı ise ilk beş ay itibarıyla 3,2 milyon seviyesinde bulunuyor.

300 MİLYAR TLYE ULAŞTI


Emeklilik yatırım fonları da hızlı büyüme sağlamaya devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) 30 Haziran 2022 verilerine göre; Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) toplam fon büyüklüğü 278 milyar TL oldu.

Toplam fon büyüklüğünün 247 milyar 656 milyon TLsi katılımcılardan gelirken sistemdeki devlet katkısı 30 milyar 353 milyon TL olarak gerçekleşti.

Haziran 2022 itibarıyla sistemdeki toplam katılımcı sayısı ise 7 milyon 454 bin kişi oldu. BES ve OKS dâhil, emeklilik yatırım fonlarının toplam büyüklüğü de yaklaşık 300 milyar TL'ye ulaştı.

BİRÇOK AVANTAJI VAR


Türkiye'de şu anda reel faiz negatif olduğundan hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların temel hedefi; finansal varlıklarını enflasyona karşı korumak. Bu hedefle arayışa giren yatırımcılar için fonlar, oldukça değerli yatırım araçları olarak öne çıkıyor.

Bu noktada tasarrufu artırmak isteyen ekonomi yönetiminin yatırım fonlarına ve BES'e ayrı önem vermesi de bu talebi artırıyor. Özellikle yatırım fonlarına birçok önemli avantaj sağlanmış durumda.

Verilen bilgilere göre; 15 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla; TL cinsinden yatırım yapan ve unvanında TL yer alan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar Kurumlar Vergisi'nden istisna edildi.

Gerçek kişilerin ise döviz almak yerine özel fon kurduğunda veya yatırım fonu yatırımı yaptığında döviz yatırımında yüzde 20 yerine yüzde 10 stopaj yani vergi kesintisi ödediği aktarılıyor. Burada yüzde 9 Eurobond getirisinin mevcut olduğu ve bu kişilerin devalüasyon farkının vergisini ödemediği de belirtiliyor.

Diğer bir avantaj ise hisse senedi fonlarında temettü için ödenen stopajın da olmaması. Ek olarak temettü gelirini beyan eden yatırımcıların gelir vergisi ödemek zorunda olmadığı da aktarılıyor.

ŞAMPİYONLARA SORDUK


Fonlara yatırım yapmanın avantajlarının daha da artırıldığı bu dönemde, 2022'nin ilk altı aylık döneminde fon türü bazında yüksek getiri sağlayan fon yöneticileri ile konuştuk.

Fon yöneticilerinden 2022'nin ikinci yarısına ve 2023 yılına dair öngörülerini ve yatırımcılara önerilerini de aldık. Burada önemli bir konuyu belirtmekte fayda var.

Tablolarımızda, 50 milyon TL'nin altında büyüklüğe sahip yatırım ve BES fonlarını değerleme dışında tuttuk. Yine BES fonlarına katılımcı sayısı 500'ün altında olanlar ile yatırım fonlarında katılımcı sayısı 500'ün altında olanlar çalışmaya alınmadı. 2022'nin ilk altı ayında kurulan fonları da çalışmaya dahil etmedik.

MURAT İĞNEBEKCİLİ HSBC PORTFÖY YÖNETİMİ HİSSE SENEDİ FONLARI KIDEMLİ YÖNETİCİSİ “SEKTÖREL VE ŞİRKET ÖZELİNDE CAZİP YATIRIM FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLMELİ”


NASIL BAŞARDI?
HSBC Portföy Değişken Fon, yapısı itibarıyla her türlü piyasa koşulunda TL yatırım enstrümanlarını kullanarak azami getiri yaratmaya çalışan bir fon. Bu dönemde fon performansını destekleyen en önemli unsur; doğru sektörel tercihler ve hisse seçimlerimiz oldu.

Potansiyel gördüğümüz sektör ve hisselerde yüksek aktif risk taşıyarak endeks üstü getiri sağladık. 2022 ilk yarı özelinde özellikle demir-çelik, havacılık ve otomotiv sektörlerinde isabetli hisse seçimlerimiz, fon performansına önemli katkı yaptı.

NE BEKLİYOR?
Türkiye'de yüksek seyreden enflasyon ve tüketici alım gücünün düşüşe geçmesiyle 2022 ikinci yarısı, daha zorlu ekonomik görünüme işaret ediyor.

BİST-100'ün son yıllarda sürükleyicisi olan döviz geliri yüksek, emtia bağıntılı sanayi şirketleri ise önümüzdeki dönemde performans olarak bir miktar geri kalabilir. Havacılık sektörü artan yolcu talebiyle yeni dönemde tekrar ilgi odağında olabilir. Yüksek ihracatçı ve hizmet sektörüne yakın şirketlerin de öne çıkacağını düşünüyoruz.

NE TAVSİYE EDİYOR?
İyi yönetilen dengeli hisse portföyünün orta-uzun vadede en iyi getiriyi sağlayan enstrüman olduğunu düşünüyoruz. BİST'in, seçici olmak kaydıyla en cazip yatırım fırsatlarını barındırdığına inanıyoruz. Yatırımcılar kısa vadeli dalgalanmaları fırsat olarak görmeli.

Hisse piyasalarında uzun vadeli sürdürülebilir getirinin ilk şartının yatırım vadesini uzun tutmak olduğunu bilmeli. Hisse piyasalarının genel yönünü tahmin etmeye çalışmaya zaman harcamaktan çok sektörel ve şirket özelinde cazip yatırım fırsatlarını tespit etmeye odaklanmak daha doğru bir strateji olur.

ALİ EMRAH USTACI / AK PORTFÖY YATIRIM FONLARI İŞ GELİŞTİRME VE PAZARLAMA BÖLÜM BAŞK.
“PETROL FİYATLARINDA YENİ REKORLAR GELEBİLİR"


NASIL BAŞARDI?
Ak Portföy Petrol Yabancı Fon fiyatı, yatırım yaptığı petrole dayalı borsa yatırım fonlarının fiyat hareketine dayalı bir seyir izler. Petrol, yabancı para cinsinden değerlenen bir varlık olduğundan, fonun fiyatı kurdaki değişikliklerden de etkilenir.

NE BEKLİYOR?
Çin'in kapanmalar sonrası, ekonomik performansını artırarak talep artışını sürdürmesi, petrol fiyatlarında yükseliş ivmesini sürdürebilir. Son dönemde konuşulan, ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük tarifelerini aşağı çekme olasılığı da bu görüşü destekleyebilir.

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine paralel, yaptırımların sıkılaştırılması karşısında Rusya'nın petrol arzında kısıtlamaya giderek fiyatları hızla tırmandırması olasılığı da değerlendirilmeli. Böyle bir senaryoda, diğer bir benzer piyasa olan doğalgazın da desteğiyle yeni rekor seviyeler söz konusu olabilir.

Fiyatlarla ilgili aşağı yönlü olasılıklar; ABD Başkanı Biden'ın OPEC ülkelerinde üretimi arttırma çabaları, Venezuela'nın daha fazla pazara girmesi, İran ile anlaşma sonucu yeni arz olanaklarının artması ve ABD'deki kaya gazı üreticilerinin de üretim artışlarına başlaması olarak değerlendirilebilir.HAKAN NAZLI / GARANTİ BBVA

PORTFÖY HİSSE SENEDİ YÖNETİMİ KIDEMLİ PORTFÖY YÖNETİCİSİ “PİYASALAR İÇİN ‘TEMKİNLİ İYİMSER' BEKLENTİMİZ SÜRÜYOR"


NASIL BAŞARDI?
Fondaki başarının altında fonun stratejisine en uygun hisse portföyünün oluşturulması ve portföy yönetimindeki disiplin var. Fonumuz Türk hisselerinin genelindeki ucuz çarpanlardan da faydalanarak doğru hisse seçimiyle yatırımcıya çok cazip bir getiri sunmayı başardı.

NE BEKLİYOR?
BİST'te işlem gören şirketlerin çoğunun başta enflasyon olmak üzere bu ortamda olumlu beklentiler içinde olduklarını, işlerini büyütmede ve kâr yaratmada zorlanmadıklarını görüyoruz. Belirsizliklerin azalmasıyla özellikle yurtiçi hisse piyasası, çarpanları çok ucuz olduğundan, enflasyondan korunmak adına yurtiçi yatırımcıya olanak sunma konusunda öne çıkmaya devam edecek.

Büyümede yavaşlama riski bulunsa da bulunduğumuz çarpan seviyesinde yatırımcı Türkiye özelinde yaratılacak hikâyeleri satın alma eğilimde olacak. Yılın kalanı için ‘temkinli iyimser' beklentimiz sürüyor.

NE TAVSİYE EDİYOR?
Uzman kurumlar için bu çalkantı ciddi yatırım fırsatları sunuyor. Yatırımcılara önerimiz; birikimlerini analiz yeteneği, uzmanlık ve disiplin konusunda kendisini ispatlamış yatırım fonlarına emanet etmeleri. Ancak bu yolla gereksiz riskler taşımadan cazip yatırım fırsatlarından yararlanmayı başarabilirler.

GAYE VURAL DERAN / YAPI KREDİ PORTFÖY YF & ÖPY SABİT GETİRİLİ MENKUL KIY. GRUP MÜDÜRÜ KEREM BAYKAL / YAPI KREDİ PORTFÖY YF & ÖPY HİSSE SENEDİ FONLARI GRUP MÜDÜRÜ “KIYMETLİ MADENLER, EMTİALAR VE TÜFE'YE ENDEKSLİ DEVLET TAHVİLLERİ ÖNE ÇIKABİLİR"


NASIL BAŞARDILAR?
Esnek yönetim anlayışıyla yönetilen fonumuz hisse senetleri, sabit getirili menkul kıymetler, Eurobond, döviz ve emtia piyasalarındaki getiri fırsatlarından yararlanıyor. Yüksek enflasyon dönemiyle karşı karşıya kaldığımız 2022’nin ilk yarısında, enflasyona karşı portföyleri en iyi koruyan yatırım aracı olan TÜFE'ye endeksli devlet tahvilleri yüksek getiri sağladı.

Bu dönemde TÜFE'ye endeksli devlet tahvillerinin fon portföyündeki oranı yüzde 15-30 arasında değiştirildi. Portföy çeşitlendirmesiyle fon portföyünde yüzde 20 oranında Eurobond taşıyarak buradaki değer artışlarından da faydalandık. Fon portföyüne zaman zaman riskten korunma, zaman zaman yatırım amacıyla alınan altın, dolar ve BİST-100'e dayalı türev araçlar da fonun performansını artırdı.

NE BEKLİYORLAR?
2022'nin ikinci yarısında global resesyon endişeleri, yüksek enflasyon ve buna karşı global merkez bankalarının alacağı aksiyonlar belirleyici olacak. İç piyasada turizmin güçlü kalması ve 2019 rakamlarını yakalaması beklenirken turizmden etkilenen hizmet sektörlerinin pozitif ayrışacağını düşünüyoruz.

Yıl sonunda ise Türkiye ekonomisindeki talep, şirketler için en önemli etkenlerden biri olacak ve BİST'in yönü açısından da önem arz edecek. Mevcutta yükselen emtia fiyatları ve düşük faiz ortamı BİST-100'ü nominal anlamda desteklerken, global ekonomilerde beklenenden fazla sıkılaşma ve resesyon kaygıları aşağı yönlü risk oluşturacak.

CENK GÜNKUT / AK PORTFÖY EMEKLİLİK FONLARI VE ÖZEL PORTFÖY YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI “YATIRIMCILAR, VADE PERSPEKTİFLERİNE UYGUN PORTFÖY OLUŞTURMALI’’


NASIL BAŞARDI?
AgeSA Hayat ve Emeklilik A.Ş. Altın Emeklilik Yatırım Fonu'muz; altın ve altına dayalı kira sertifikalarından oluşturulmuş bir fon olarak konumlanıyor. 2022 yılının ilk altı ayında fon performansında olumlu etki yaratan ana faktörlerin; dengeli portföy yapısı, sabırlı alım politikası ve etkin likidite yönetimi olduğunu söyleyebiliriz.

NE BEKLİYOR?
2022' nin ikinci yarısında küresel piyasalarda resesyon yani durgunluk endişelerinin artmaya devam etmesiyle birlikte altın fiyatlarındaki baskının da sürebileceğini tahmin ediyoruz. ABD'de tahvil faizlerinin zirveye ulaşmasından sonra 2023 yılında tekrardan büyümeye geçiş ile birlikte altının performansında da yükseliş beklenebilir.

NE TAVSİYE EDİYOR?
Önümüzdeki dönem için yatırımcılara, portföylerini farklı yatırım ürünleriyle çeşitlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda yatırımcılar, vade perspektiflerine uygun portföy oluşturabilirler.

FIRAT SENSOY / YAPI KREDİ PORTFÖY EF SABİT GETİRİLİ MENKUL KIYMETLER GRUP MÜDÜRÜ “YATIRIMLARDA RİSK DAĞITILMALI VE PORTFÖY ÇEŞİTLENDİRİLMELİ”


NASIL BAŞARDI?
Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş. Kamu Dış Borçlanma Araçları (ABD Doları 0-5 Yıl Vadeli) EYF'nin yönetimi sırasında aldığımız kararları, yurtiçindeki ve yurtdışındaki gelişmeleri sentezleyerek fon yatırımcısına maksimum getiriyi sağlamayı hedefleyerek alıyoruz.

Yılın ilk yarısında global çaptaki yüksek oynaklıktan kaçınmak için yatırım kararlarında hızlı ve esnek davrandık. Faizlerin hızla arttığı ilk yarıda, fonun vadesini kısaltarak minimum etkilenmesini sağladık. Yatırımcının artan faizlerden maksimum yararlanması için uygun tahvillere yatırımlar da yaptık.

NE BEKLİYOR?
Global çaptaki enflasyonist baskılara karşılık olarak tüm dünyada, faizlerdeki yükseliş hareketinin yılın sonuna doğru yavaşlamasını ve 2023 için kısmi aşağı hareketin, yani fiyatlarda artışın gözlenebileceğini öngörüyoruz.

Dış borçlanma araçları fonlarında pozitif getirilerin hâkim olacağı bir sürecin başlayabileceğini söyleyebiliriz. Savaş ortamında sakinliğin bozulması ve emtia tedariklerinde tekrar yaşanabilecek gelişmeler de takip edilmeli. Global piyasalarda hâkim olan dolar gücü önümüzdeki dönemde biraz gevşeyebilir.

NE TAVSİYE EDİYOR?
Dış borçlanma araçları fonuna yatırım yapan yatırımcılarımız fon yatırımlarını uzun vadeli olarak düşünmeliler. Birçok finansal gelişmenin etkilediği bu piyasada, volatilitenin yüksek olacağı aşikâr ama yatırımcılarımızın bu noktada dış borçlanma fonlarını daha uzun perspektifte değerlendirmelerinde fayda var.

Ayrıca yatırımcılara tüm yatırımlarını aynı enstrümana değil, çeşitli varlık sınıflarına dağıtmalarını ve böylelikle riski dağıtarak portföy çeşitlendirmesi yapmalarını tavsiye ediyoruz.

BARIŞ KESKİN / İS PORTFÖY SABİT GETİRİLİ PORTFÖY YÖNETİMİ BÖLÜM MÜDÜRÜ “FONLARIN RİSK DERECELERİ DİKKATE ALINMALI”


NASIL BAŞARDI?
Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Özel Sektör Borçlanma Araçları EYF sürekli olarak kredi riski iyi analiz edilmiş, özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapıyor.

Bu nedenle risk ve getiri yapısı analiz edilerek ihraççı ve vade seçimi yapılıyor. Bu analizler de fon performansını olumlu etkiledi. Bunun yanında 2022’nin başında özel sektör tahvil piyasasında yüksek getirili kıymetler portföye dahil edildi ve fonda enflasyona endeksli özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapılarak getiri artırıldı.

NE BEKLİYOR?
2022 Haziran ile birlikte özel sektör borçlanma araçlarında daha yüksek getirilerin oluşmasıyla fonun iç verimi yükseldi, getirisi de artış eğilimine girdi. Fonda, yılın ikinci yarısında daha yüksek getirilerin oluşması beklenebilir. 2022'nin ikinci yarısında ve 2023'te; para politikası faizi, mevduat faizleri gibi değişkenlerin, fonun getirisi üzerindeki etkisinin devam edeceğini öngörüyoruz.

NE TAVSİYE EDİYOR?
Yatırımcıların fon portföylerini aktif olarak yönetmeleri, uzun vadeli hedefleri ve risk/getiri profilleri ile uyumlu fon portföyleri oluşturmaları, hedefledikleri emeklilik birikimine ulaşmalarını kolaylaştıracak bir faktör.

Bu kapsamda fon seçimi yaparken emekliliğe kalan dönemin uzunluğu ve fonların risk dereceleri de mutlaka değerlendirmeye alınmalı. Fon tercihi yaparken unutulmaması gereken bir diğer nokta ise geçmiş fon performanslarının gelecekte de tekrarlanmasına yönelik bir kesinliğin olmadığıdır. Bu bağlamda yatırım kararlarında geleceğe yönelik beklentilerin değerlendirmeye katılması önem taşıyor.

SAFA KIZIL / QNB FİNANSPORTFÖY KIDEMLİ PORTFÖY YÖNETİCİSİ “TASARRUFLARIN DEĞİŞKEN FONLARDA DEĞERLENDİRİLMESİNİ ÖNERİYORUZ”


NASIL BAŞARDI?
Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik A.Ş. OKS Agresif Değişken EYF'nin başarısında; konjonktüre uygun sektörlere, doğru zamanda, değerinin altında işlem gördüğünü düşündüğümüz şirketler ile yatırım yapmak ve optimal portföy yönetim stratejisi önemli rol oynadı.

Piyasa koşullarına göre aktif yönetilen bu fonda farklı varlık grupları kullanarak çeşitlendirmeye gittik. Doğru zamanda vadeli işlem ve opsiyon piyasalarını aktif kullanarak getiriyi maksimum seviyede tutmayı hedefledik.

Ayrıca endeksin getirisinin görece yüksek olduğu yılın ilk altı ayında daha yüksek ağırlıkta taşıdığımız hisse portföyümüz ve piyasadaki risklere duyarlı olacak şekilde ayarlanmış optimal portföy yapısıyla getiride fark yarattık.

NE BEKLİYOR?
Mevcut jeopolitik riskler ve giderek artan enflasyonist ortam merkez bankalarını daha da agresif tutum almaya zorluyor. Önümüzdeki aylarda enflasyon beklentilerinde istenilen geri çekilme olmazsa FED'in faiz artışlarının daha radikal rakamlar şeklinde gerçekleşmesi olası.

Merkez bankalarının sıkılaşma adımları ve global PMI rakamlarındaki düşüş resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Önümüzdeki dönemde küresel piyasalarda risk iştahının düşük kalmasını, yurtiçinde global hisse piyasalarından farklı olarak giderek artan negatif reel getiri ortamının etkisiyle endeksin TL bazında değer artışının devam etmesini bekliyoruz.

NE TAVSİYE EDİYOR?
Yatırımcılara, çeşitlendirilmiş ve uzun vadeli perspektifle yatırım yapmalarını öneriyoruz. Yatırımcılar; piyasalarda görülebilecek ani dalgalanmalar ve kısa vadeli hareketler esnasında çok sık pozisyon değiştirmemeli. Önümüzdeki dönemde de tasarrufların, riskin makul seviyede yönetildiği değişken fonlarda değerlendirilmesini öneriyoruz.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2959,9 0,83%
  • ALTIN ONS 2669,05 0,75%
  • BIST 100 9367,77 3,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,505 -0,625%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39582 -0,15879%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 101,3 0,997%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4926 0,0771%
  • EURO/DOLAR 1,0485 -0,5138%
  • EURO/TURK LIRASI 36,2687 -0,2496%
  • STERLIN/DOLAR 1,25988 -0,37718%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL