Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki hafta Ankara’da TÜSİAD üyeleriyle ayrıntıya girmeden paylaştığı reform paketini geçen hafta kamuoyuna ilan etti. Hukuk, maliye, sosyal düzenlemeleri içeren reform paketi 172 maddeden oluşuyor.
TALAT YEŞİLOĞLU
[email protected]
Ayrıntılarına bakıldığında, ilk üç ayda 20, altı ayda 81 ve bir yıl içinde 71 yasal düzenleme ve reform yapılacağına ilişkin söz verildi. Reform ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacı giderecek somut adım atılmasının ne kadar önemli olduğunu, bu köşede sizlerle paylaşmıştım.
Hükümetin bu açıklamalarını ciddi bir şekilde önemsiyorum. Başbakan Davutoğlu’nun, üç ay, altı ay ve bir yılda yapılacakları listelemesi iş dünyasına güven vermeye yönelik bir adımdı. Kendisini de süre kriteri koyarak bağlamış oldu.
Reform paketi iş dünyasında beklenen yankıyı buldu mu? Pek söylenemez. Çünkü dış politik gerilimlerin yanı sıra dünyada güçlü bir FED rüzgarı var. Bu rüzgarı karşısına alabilecek bir yapı da şimdilik görünmüyor. Bu yüzden cuma akşamı mali piyasalarda sert düşüşler görüldü.
Borsa İstanbul’da yabancılar sert satışlar yaptı, dolar kuru yeniden 3 TL’ye doğru hareket etti. Endişelenelim mi? Suriye sınırının yangın yerine dönmesi, Rusya’nın ardından Irak ve İran ile gerilen ilişkilerden sağlıklı bir ekonomik çıkarım olmayacağını söylemek falcılık olmaz. Üstelik bu riskler adım adım geliyordu, nihayetinde kapımızı çaldı. Acı gerçeklerle yüzleşmek ve sağlıklı bir çıkış için ciddi bir strateji oluşturmak gerekiyor.
Siyasi tarafını kestiremiyorum ama ekonomide bu adımın atıldığını söyleyebiliriz. Yeterli olur mu? Onu bilemem ve ilk üç aydaki performansın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hükümetin vaat ettiği düzenlemelere ilişkin atacağı olumlu adımlar, icraat karnesindeki notların kalitesini artıracaktır. Açıkçası buna da ihtiyacımız var. Geçmiş dönemde bazı temel ekonomik veriler üzerine yazı işleri müdürümüz Orhan’ın hazırladığı karnedeki notlardaki ‘kırık’ sayısı 2007’den sonra epey artmıştı. Bu ‘kırık’lar düzelir mi? Mümkün diye düşünüyorum. İlan edilen reformlara ilişkin yasal altyapının güçlendirilmesi hükümetin iş dünyasındaki kredibilitesine olumlu bir katkı yapacaktır. En başta ‘hukuk’ alanındaki reforma ciddi bir şekilde ihtiyaç duyduğumuzu tekrarlamaya gerek olmadığı görüşündeyim…
Sizlere iyi haberler vermek istiyoruz. Ekonomi için moralitenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. İstihdama ilişkin araştırmayı da bu yüzden çok önemsiyoruz. Savaş, dış gerilim, piyasadaki durgunluk derken, şirketler yine de istihdamlarını büyütmeye devam ediyor. Yaptığımız İstihdam 50 Araştırması’na giren şirketlerin yanı sıra, çalışan sayısını yükselten bütün şirketleri, sağlayacakları iş olanakları nedeniyle kutluyorum… İyi bir hafta dileklerimle…
Talat Yeşiloğlu
[email protected]