Belirsizliklerin ön planda olacağı 2024 ilk çeyrekte yola ağırlıklı hisse, TL mevduat ve altından oluşan, dengeli portföyle devam edilmesi öneriliyor. Altın, döviz ve mevduat faizlerinde yükseliş beklentisi sürerken, oluşan iskontoyla BİST'in önemli bir potansiyel taşıdığı da belirtiliyor.
24 Aralık 2023 - 06 Ocak 2024 tarihli sayıdan
2023, piyasalar açısından oldukça hareketli geçen, iniş-çıkışlarla dolu bir yıl oldu. Bor-sadan dövize, faizden altına tüm yatırım araçlarında önemli dalgalanmalar ve yükselişler yaşandı. Yıla 18,72 seviyesinden başlayan dolar/TL, 21 Aralık itibarıyla 29,15 seviyesinin üzerine yükselirken Euro/TL ise aynı dönemde 19,97'den 32,00 sınırını geçti. 1,0667 ile başladığı 2023 yılı içerisinde 1,0477-1,1236 bandında dalgalanan Euro/dolar paritesi, yıl sonuna gelindiğinde 1,10 ana direncine doğru yöneldi.
Seçimlerin ardından Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan'ın TCMB başkanı olarak atanmasıyla para ve maliye politikasında önemli değişikler yaşandı. Politika değişikliğiyle beraber, yıla yüzde 9'dan başlayan ve şubat ayında yüzde 8,5'e indirilen politika faizi, 21 Aralık 2023'te gerçekleşen yılın son TCMB Para Politikası Kurulu'nda (PPK) yüzde 42,5'e yükseltildi. Bu da hem gösterge faizlerde hem de TL mevduat faizlerinde yükselişleri beraberinde getirdi.
ALTIN YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Güvenli liman altın, 2023'te de yatırımcılarının yüzünü güldüren enstrümanlar arasında yer aldı. Yıla 1.840 dolardan başlayan ons altın, ekim ayıyla birlikte İsrail-Hamas savaşıyla artan jeopolitik risklerin de etkisiyle 1 Aralık'ta gün içi hareketlerde 2.145 dolar ile rekor tazeledi. Ardından satışlarla geri çekilme yaşansa da gelinen noktada ons altın 21 Aralık itibarıyla 2.035 dolar seviyesinde bulunuyor.
Hem ons altındaki hem de dolar/ TL'deki yükselişler 2023'te gram altının da yeni zirve seviyelerini görmesinde önemli etkenler oldu. 1.105 TL ile başladığı 2023 yılının ilk altı ayında 1.500 TL'leri gören gram altın, yılın ikinci yarısında hızla yükseldi ve ons altının rekorunu kırdığı 1 Aralık'ta 2.000 TL'ye dayandı. 21 Aralık itibarıyla da 1.900 TL'nin üzerinde kalıcılık sağlamaya çalışıyor.
'DENGELİ PORTFÖY'E DEVAM
Para piyasalarında 2023 yılı kısaca böyle özetlenirken 2024 yılı öngörüleri de merak ediliyor. Uzun vadeli tahminlerde bulunmanın oldukça zor olduğu mevcut süreçte biz de 2024'ün ilk çeyrek döneminde hem para piyasalarında neler yaşanabileceğini hem de nasıl bir portföy yapılması gerektiğini piyasanın önde gelen uzman isimlerine sunduk. Belirsizliklerin ön planda olacağı yılın ilk çeyrek dönemi için dokuz kurumun portföy önerilerinde öne çıkan yatırım araçları hisse, TL mevduat ve altın oldu.
GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz; ilk çeyrekte yurtiçinde yerel seçim öncesinde yükselen enflasyona karşın TCMB'nin tutumunun, yurtdışında büyük merkez bankalarının faiz indirim tarafındaki reaksiyonunun ve halihazırda savaş temasıyla oluşan jeopolitik risklerin yatırımcıları portföy dağılımını dengeli yapmaya zorladığına dikkat çekiyor.
"Bu açıdan portföy içerisinde hisse, TL mevduat ve altın ağırlığı son dönemde olduğu gibi 2024 ilk çeyrekte de devam etmeli ve dengelenme sağlanmalı" diyen Alper Nergiz, portföy dağılımında hisseye yüzde 30, TL mevduata yüzde 25, altına yüzde 20 pay verirken geri kalan yüzde 15'i ise yüzde 5 dolar, yüzde 5 Euro, yüzde 5 tahvil-bono ve yüzde 10 ÖST fon olarak dağıtıyor.
“MEVDUAT FAİZİ CAZİP GETİRİ SUNUYOR"
Integral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer; portföyde hem hisseye hem TL mevduata yüzde 40 oranında yer ayrılmasını, kalan yüzde 20'nin altında değerlendirilmesini öneriyor.
Mevduat faizindeki yüksek seyrin yatırım yapma kararlarında etkili olduğunu ve özellikle 'risk off' yatırımcı için oldukça cazip bir getiri sunduğunu vurgulayan Yalçınkaya Özer; ilk çeyrekte de faizlerin yüksek kalacağı beklentisiyle mevduat faizinin makul olabileceğini öngörüyor. BİST'in son dönemde yaşanan sert geri çekilmeyle makul ve hatta iskontolu fiyat çarpanlarına yeniden döndüğü analizini yapan Seda Yalçınkaya Özer'e göre; bu durum, Türkiye'de yeni bir hikâye yaratıldığında iskontolu olan şirketlere kademeli girişler yaşanabileceği için iştahı kabartan bir neden olabilir.
Yılın ikinci yarısından sonra FED'in faiz indirimlerinin başlamasıyla sermaye akımlarının daha hızlı şekilde BİST'te kaymasını bekleyen Seda Yalçınkaya Özer; şöyle devam ediyor: "Bu senaryoda hem BİST'e hem de tahvil tarafına giriş görülebilir. BİST'in şu anki iskontosu da dikkate alındığında 2024'te beklenen enflasyon üzerinde getiri getirme potansiyelinin yüksek olduğunu öngörüyoruz.
TL'nin de enflasyonun altında değer kaybedeceği beklentisi var. BİST'teki iskonto ve TL'nin beklenen seyri dolar bazlı grafikte BİST için ciddi potansiyel oluşturuyor. Ons altında da yukarı yönlü beklentimize paralel olarak portföylerin TL mevduat, borsa ve altın olarak şekil kazanabileceği görüşündeyiz."
DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
Yatırım araçlarındaki ilk çeyrek beklentilerine de detaylı şekilde değinelim. Uzmanların ilk çeyrek için dolar kuru beklentisinde 30,00-31,00 bandı ön plana çıkarken, 32,00 seviyeleri de telaffuz ediliyor.
TL mevduat faizlerindeki yükselişin TL cephesinde olumlu tepkiler bulduğunu söyleyen Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı analistleri; hane halkının dövize olan talebinin ise kısa sürede düşmeyeceğini öngörüyor.
Dolar/TL'nin 2023'ü 29,0030,00 TL bandında kapatmasını bekleyen Yatırım Finansman analistleri; "Kur tarafında opsiyon fiyatlamalarında gördüğümüz bir, üç ve altı aylık opsiyon oynaklıklarının geri çekildiğini söylemek mümkün. Bu da kur tarafında yukarı eğilimin ivme kaybettiğini teyit eder nitelikte" diyor. Bu doğrultuda Yatırım Finansman; 2024 ilk çeyrekte doların 30,00-31,00 TL bandında fiyatlanacağını tahmin ediyor.
InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, TCMB rezervlerinde son dönemdeki artışın piyasalarda olumlu bir gelişme olarak izlense de artan rezervlerin kurda sınırlı da olsa yükselişleri gündeme getirdiğine değiniyor.
"Gelen son rakamlar TCMB'nin brüt rezervlerinin kendi rekorunu kırdığını gösteriyor. Ek olarak sıkılaştırıcı politikaların etkilerini de görmeye başladık" diyen Bircan; bir yandan sıkılaştırıcı politikalara diğer yandan güçlenen rezervlere bağlı olarak ilk çeyrekte kurun sınırlı ve kontrollü yükselişle 32,00'leri test etmesini bekliyor.
FAİZ İNDİRİMLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?
TCMB, 2023'ün son PPK toplantısında politika faizini yüzde 42,5'e çıkardı. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen; "TCMB'nin şahin açıklaması sonrası 2024 yılı politika faizi zirvesi tahminimizi yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükselttik. TCMB'nin politika faizini enflasyon raporundaki üst limitin üzerine çıkarmasını yüksek asgari ücret artışı gibi şoklara karşı bir önlem olarak görüyoruz" diyor. Gürleyen'e göre; asıl önemli olan soru ise TCMB'nin faizleri nereye kadar artıracağı değil, ne zaman indireceği.
Enflasyonda düşüşün 2024 son çeyrekte belirgin-leşeceği tahminiyle TCMB'nin faiz indirimlerinin son çeyrekte başlayacağını ve 500 baz puanla sınırlı olacağını öngören Serhat Gürleyen; son dönemde emtia fiyatlarındaki gerilemenin ve TL'nin reel olarak değer kazanmasının bu takvimi bir çeyrek geriye çekebileceği ve faiz indiriminin boyutunu artırabileceği görüşünü de paylaşıyor. Serhat Gürleyen; "TCMB'nin attığı adımlar TL, kısa ve orta vadeli TL tahviller ve orta-uzun vadeli Eurotahviller için pozitif olan görüşümüzü destekliyor. TL varlıklara geçilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz" diyor.
GÖSTERGE FAİZDE BEKLENTİLER
TCMB'nin faiz artışlarının ardından iki yıllık gösterge faizde de yıl içinde ciddi bir artış yaşandı. Yılın başında yüzde 8'lerde olan iki yıllık gösterge faizi, kasım ayı başında yüzde 42'ye kadar yükselirken, 21 Aralık itibarıyla yüzde 37'lerde seyrediyor. Gösterge faizde 2024 ilk üç aya ilişkin beklentilerde ağırlık yüzde 38-40 bandında olsa da yüzde 40-42 ve yüzde 44-46'lar da olası görülüyor.
Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan; TCMB'nin yeni yılın ilk çeyreğinde de faiz artışlarına devam edeceği ve bu dönemde gösterge faizin yüzde 40-42'lerde seyredeceği görüşünde. İhtiyaç durumunda faizlerin yüzde 50'ye kadar çıkarılabileceğini düşünen Karahan; atılan adımların karşılıklarının zaman alacağını, faiz artışlarıyla birlikte sadeleştirme adımlarının ve swap piyasasının genişletilmesinin TCMB politikalarına destek olarak kullanılabileceğini de aktarıyor.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; seçimlere kadarki süreçte TCMB'nin sıkı duruşunun devamını öngörüyor. "2024 ile ücret artışlarının belirlenmesi ve bunun ekonomi üzerindeki etkileri gözetilerek ek faiz artırımları beklenebilir" diyen Yavaş; ancak bu politikanın etkilerinin görülmesi zaman alacağından faiz artırım döngüsünde zirve seviyelere yakın olunduğunu da değerlendiriyor.
Bu çerçevede 2024'te sınırlı sayıda faiz artırımı görüleceği ve daha çok mali politikalarla para politikasının destekleneceği kanısındaki Ceyhun Yavaş; ilk çeyrekte gösterge faizin yüzde 44-46 bandında seyredebileceğini ifade ediyor.
PARİTE 1,10'U GEÇER Mİ?
Euro/dolar paritesine de değinelim. Paritede ilk çeyrekte 1,08-1,10 bandıyla beraber 1,10'un aşılabileceği de kaydediliyor. GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz; "ABD Merkez Bankası FED'in faiz indirimi konusunda piyasa kadar istekli olmasa da ilgili aksiyona ikinci çeyrek itibarıyla geçeceği beklentimiz, Avrupa Merkez Bankası ECB'nin ise olumsuz ekonomik aktiviteye karşın faiz indiriminde hızlı aksiyon almada istekli olmadığını gösteren açıklamaları Euro'nun dolar karşısında güçlü kalmasını sağlıyor" diyor. Alper Nergiz; 2023'ü 1,09 üzerinde kapatmaya hazırlanan parite için ilk çeyrekte 1,10 çevresindeki fiyatlama reaksiyonunun devamını bekliyor.
"FED ve ECB toplantıları ve verilen mesajlar gösteriyor ki faiz indirim sürecine ilk olarak FED başlayacak ve ertelemeli olarak da ECB faiz indirecek" diyen Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı analistleri; enflasyon konusunun Euro Bölgesi için daha kritik olduğu kanaatinde. Bu nedenle FED'in nispeten güvercin duruşunun dolar talebini aşağı çektiğine işaret eden Yatırım Finansman'ın ilk çeyrekte 1,10 ve üzerinde parite beklentisi var.
YA ECB, FED'DEN ÖNCE FAİZ İNDİRSE?
Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan ise yılın ilk üç ayı için paritede 1,06-1,08 bandına işaret ediyor. Paritede yatay fiyatlamanın önümüzdeki üç ayda sürmesini bekleyen Karahan'a göre; Euro Bölge-si'nin ABD'ye göre daha zayıf ekonomik göstergelere sahip olması, teknik resesyon yaşaması ve yanı başında Ukrayna-Rusya meselesinin risk teşkil etmesi nedenleriyle önümüzdeki dönemde ECB, FED'den önce faiz indirimlerine gidebilir. Tuncay Karahan; bu nedenle aşağı yönlü baskının Euro'da değer kazanımlarının sınırlı kalmasına neden olabileceğini sözlerine ekliyor.
TUNCAY KARAHAN AHLATCI YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ
"2024'te bankacılık sektörünün ön planda olacağını öngörüyoruz'
"DENGELİ BİR PORTFÖY ÖNERİYORUZ"
2024 ilk çeyrekte yola dengeli bir portföyle devam edilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz. Bu kapsamda portföyün yüzde 50'sinin hisseye, kalan yüzde 50'nin de yüzde 25-yüzde 25 şeklinde TL mevduata ve altına ayrılabileceğini düşünüyoruz.
Sabit getirili TL mevduat, portföyde risk algısının dengelenmesi için tutulabilir. Özellikle güvenli liman özelliği olan ve getiri anlamında 2023 yılını iyi tamamlayan TL veya dolar bazlı altın da portföylerde bulunabilir.
HİSSE SEÇİMİNDE ÖNEMLİ KRİTERLER
Hisse senedi tarafında son geri çekilmelerde fiyat avantajı oluşturan, enflasyon muhasebe sisteminde öne çıkacak, nakit pozisyonu güçlü, yurtiçi ve yurtdışında pazar payını koruyan ve finansal tabloları güçlü senetlerden bir sepet yapılmasını öneriyoruz.
Mevcut model portföyümüz; TAV Havalimanları, Koza Altın, Vestel Beyaz Eşya, Doğan Holding, Erdemir, Akbank, Eczacıbaşı İlaç, Karsan Otomotiv ve T. Şişecam hisselerinden oluşuyor. 2024 yılında genel olarak bankacılık sektörünün ön planda olacağını öngörüyoruz. Yeni yılla birlikte portföyümüze yeni banka hisseleri eklemeyi de planlıyoruz.
2024 altında ‘rekor yılı’ olabilir mi?
Altın tarafında 1.950-2.500 TL bandındaki beklentiler, yükseliş ivmesinin devamına işaret ediyor. Gram altının 2024'te rekor seviyeleri test etmesini ve güçlü bir hız kazanmasını bekleyen Integral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer'e göre; ons altında da 2.300 dolarlar görülebilir. Gram altındaki düşüşlerin sınırlı kalabileceğini ve 'alım' fırsatı verebileceğini öngören Seda Yalçınkaya Özer; ilk çeyrek için gram altında 1.950-2.000 TL bandına işaret ediyor.
FED, son toplantısında faizlerde artışa gitmese de FED Başkanı Powell'ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda 2024'te faiz indirimlerinin masada olduğuna dikkat çekmesi, ons altını 2.000 doların üzerine yükseltti. InvestAz Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; faiz indirimlerinin tarihine ve oranına yönelik piyasa beklentileri geniş bir yelpazeye yayılmakla birlikte, piyasaların faiz indirimlerini fiyatladığı bir noktada ons altının 2.000 dolar üzerine yerleştiği görüşünde. İlk çeyrekte beklentilerin bu şekilde sürmesinin ons tarafında 2.150 dolarları gündeme getirebileceğini kaydeden Bircan; "Ons altında yaşanacak böyle bir hareket gram altın için 2.250 TL seviyelerine işaret ediyor. İlk çeyrekte gram altın için bant öngörümüz 2.000-2.500 TL" diyor.