DOLAR
34,50
0,10%
DOLAR
EURO
36,41
0,15%
EURO
GRAM ALTIN
2962,73
0,93%
GRAM ALTIN
BIST 100
9209,02
1,96%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Petrol ve kimyada şirket satın alacağız

27 Ekim 2022 | 11:07
Petrol ve kimyada şirket satın alacağız
Türkiye Petrolleri'ni bünyesine katarak dikkatleri üzerine çeken Zülfikarlar Holding, yeni satın almalara hazırlanıyor. 6,6 milyar TL cirolu Zülfikarlar Holding'in yönetim kurulu başkanı İsfendiyar Zülfikari, yeni satın almalarla büyümeyi sürdüreceklerini söylüyor.

TALAT YEŞİLOĞLU                            SİBEL ATİK
[email protected]                  [email protected]

Türkiye Petrolleri'ni bünyesine katarak önemli bir satın almaya imza atan Zülfikarlar Holding, inorganik büyümeye devam edecek. Kimya, enerji, akaryakıt ve finans sektörlerinde yedi şirketle faaliyet gösteren 6,6 milyar TL cirolu Zülfikarlar Holding'in yönetim kurulu başkanı İsfendiyar Zülfikari, yeni satın almalara hazırlandıklarını söylüyor.

Babası İskender Zülfikari'nin 2001 yılında vefatıyla henüz 25 yaşındayken grubun başına geçen ve önemli kararlara imza atan İsfendiyar Zülfikari, bu satın almalarla uluslararası arenada iş yapan güçlü bir holding olup halka açılmayı hedeflediklerini kaydediyor.

Zülfikari ile holdingin yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Henüz 25 yaşındayken grubun başına geçtiniz. Geçen süreçte grubun geldiği noktayı özetler misiniz?
2001'de ekonomik kriz döneminde grubun başına geçtiğimde Zülfikarlar Kimya ve Turkuaz Petrol olmak üzere iki aktif şirketimiz vardı. Geçen 17 yıllık süreçte yedi şirkete ulaşan grubumuzun o günden bu yana konsantre olduğu iş alanları çok fazla değişmedi. Grubumuz enerji ve finans ağırlıklı büyüyor ve ana işlerimize sadık ilerliyoruz. Grubumuzda büyümenin önemli adımlarından biri 2008'de elektrik üretimi işine girme kararı oldu. Ardından

2016 yılında Türkiye Petrolleri'ni bünyemize katarak büyümeye devam ettik. TP Petrol Dağıtım'ı bünyenize katarak önemli bir satın almaya imza attınız. Bu birleşme grubu nereye taşıdı?

Esas fokus alanımız olan petrol işinde henüz 2015'te satın alma hedefi koyduk ve yatırım danışmanlık şirketleriyle satın alma konusunda bir sözleşme yaptık. Dolayısıyla daha Türkiye Petrolleri henüz satışa çıkmadan vizyonumuzu belirlemiştik ve ne yapacağımızı biliyorduk.

2016 yılında ihale gündeme gelince fırsat doğdu ve çetin mücadele sonrası ipi biz göğüsledik. Turkuaz Petrol ile Türkiye Petrolleri'ni birleştirmek bizi önemli bir noktaya taşıdı.

Turkuaz pazarda 12'nci, TP ise altıncı sırada yer alırken, bu birleşmeyle pazarda ilk beş şirket arasına girmeyi başardık. Hedefimiz ilk üç şirket arasında yer almak. Bu doğrultuda satın alma iştahımız devam ediyor. Petrol dağıtımı ve kimyada satın alma ile büyümek istiyoruz.

TP'yi aldıktan sonra şirkette nasıl bir dönüşüm oldu? Burada yeni yatırımlar gündemde mi?
Tabii, zaten biz bankalara böyle bir yatırım projeksiyonu verdik. Bildiğiniz gibi Zülfikarlar Holding ile Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) oluşan konsorsiyum arasında 222 milyon dolarlık sendi-kasyon kredisi anlaşması imzalandı.

Bu çerçevede hedefimiz öncelikle Turkuaz Petrol'ün 380 akaryakıt istasyonuyla TP'nin 360 istasyonunu tek bir kurumsal kimlik altında birleştirmek. Bunu da TP çatısı altında yapmayı istiyoruz. Haziran ayında birleşmenin tamamlanmasını planlıyoruz. Bu noktada mevcut bayilerle sözleşmeyi yenilemek ve aileye katılmak isteyen istasyonları da bünyemize katmak istiyoruz.

Yeni satın alma girişiminden söz ettiniz. Burada hedef nedir?
Şu anda akaryakıt sektöründe 100'e yakın dağıtım şirketi bulunuyor. Bu kadar fazla şirket olması rekabeti zorlaştırıyor. O yüzden ileride konsolidasyonlar bekliyoruz. Biz de bu noktada etkin olabiliriz. Bunun için girişimlerimiz var. Şu an içeride araştırma aşamasında olduğumuz bir şirket var. Ama henüz teklif aşamasına gelmedik.

Peki, grubun önemli iş alanlarından biri olan kimyada nasıl bir satın alma olur?
Kimyada gücünü bizimle birleştirmek isteyen şirketlere kapımız açık. Yurtdışında ofisler açma ve dünya dış ticaretine girme hedefimiz var. Bu noktada bizi ileriye taşıyacak satın alma fırsatlarını kolluyoruz. Mısır ve Londra'da dış ticaret girişimlerimizi artırdık, burada iş birlikleri için çalışmalar yürütüyoruz. Yurtdışına güçlü girişi böyle sağlayacağız. Bunun için de İngiliz bir şirketi yakından izliyoruz.

Bu hedef ne zaman gerçekleşir?
Net bir tarih vermek zor ama en kısa zamanda sonuçlandırmak için elimizden geleni yapacağız. Kimya bizim kuruluş şirketimiz. Zülfikarlar Kimya olarak çok önemli bir isim haline geldik ve başka sektörlere girdiğimizde kimya şirketimiz bulunduğumuz işler içinde ölçek olarak küçük kaldı.

Dolayısıyla hak ettiği büyüklüğe taşımak istiyoruz. Bunun için de yönetebileceğimiz riskler alıp ilerlemek istiyoruz. Akaryakıtta yaptığımız güçlü işbirliği kimya sektöründe neden olmasın diye düşünüyoruz. Bu doğrultuda yönetebileceğimiz riskleri almak üzere çalışıyoruz.

Şu an hangi noktadasınız?
Satın alacağımız şirketin kontratlarını ve var olan varlıklarını ölçeceğiz. Yarattıkları bilgi birikiminin yanı sıra sinerji yaratabilecek miyiz diye bakıyoruz. Eğer fiyatta da anlaşırsak satın alma işlemi gerçekleşecek. Bunun için şu an diyalog halindeyiz. Ama yatırım danışman şirketini bu konuda görevlendirdik, bu şirket olmazsa yeni imkanlara da bakılacak.

Sözünü ettiğiniz satın almalar grubu nereye taşıyacak?
Yurtdışı satın almalarla farklı bir açılım yakalayabiliriz. Yabancı finans kuruluşlarından finansman sağlanabilir, yurtdışına açılmada önemli bir güç elde edebiliriz. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında para kazanan uluslararası bir holding olup halka açılarak başarımızı paylaşma imkanı sunmak istiyoruz.

Bu satın alma hedeflerine bakıldığında grubun bugünkü sermaye gücü nedir?
Sermaye gücünden çok bence 76 yıllık deneyim ve 24 yıl akaryakıt sektöründe olup hiçbir yanlışın içinde olmamak daha önemli. Bunun dışında tabi ki sermaye yapımızın güçlü olması ve grubun büyüklüğü de finansman yapımızı güçlü kılıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2962,73 0,93%
  • ALTIN ONS 2670,87 0,82%
  • BIST 100 9209,02 1,96%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,502 -0,628%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3964 -0,11731%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,61 0,3091%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4995 0,0973%
  • EURO/DOLAR 1,0523 -0,1561%
  • EURO/TURK LIRASI 36,4135 0,1488%
  • STERLIN/DOLAR 1,26421 -0,03479%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL