Şirketlere ticaret finansmanı sağlayan bir platform olan AvustralyalI Octet, Türkiye'den Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılacak. Octet Türkiye Genel Müdürü Selim Seval, platform üzerinden geçen işlem hacminin 2020'de 1 milyar TL'yi bulacağını söylüyor.
GÖZDE YENİOVA
[email protected]
Küçük işletmelerde işletme sermayesi ve kredi yönetiminde zorlandığı dönemlerde tedarik finansmanı platformları devreye giriyor. Buradaki potansiyelin artması, global şirketlerin de pazara dahil olmasını sağlıyor. Bunlardan biri de Octet.
Avustralyalı ticari finansman şirketi Octet'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika iştiraki olarak kurulan Octet Türkiye, KOBİ'lerin ve büyük şirketlerin ticaretlerinin finansmanını kolaylaştırmak üzere hizmet sunan bir platform.
Öncelikli olarak iç pazara yönelik faaliyetlere odaklanan şirket, önümüzdeki süreçte Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Pakistan'a açılacak. Sonrasında ise Avrupa ülkeleri hedefleniyor.
GÜVENLİ ÖDEME HİZMETİ
Avustralyalı şirketin yüzde 25 ortak olduğu Octet Türkiye, 2017 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) aldığı lisansla, çoklu banka platformu yoluyla güvenceli alacak yönetimi ve tedarik zinciri finansmanını gerçekleştiriyor.
Üyesi olan alıcı ve satıcı işletmelere sunduğu ticaret portalı ile aralarındaki ticaretin ve ödemelerin daha güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesini amaçlıyor. Ayrıca tedarik zinciri döngüsünün hızlandırılmasını sağlıyor.
Kredi kartı ve ödeme kuruluşları aracılığıyla finansman sağlama, DBS, fatura ödeme gibi tahsilat ürünleri dışında ödemeyi geciktiren sistemlerde tedarikçiye banka aracılığıyla erken ödeme sağlanıyor. Şirket ayrıca dijital cüzdan hizmeti ve evrak yönetimi hizmeti de veriyor.
Octet Türkiye Genel Müdürü Selim Seval, "Bankalar küçük işletmelere kredi veremiyor. Dijital bir platformla küçük işletmelere her yerde ulaşmak mümkün. Tüm tedarik zincirini bu yolla görebiliyoruz. Biz buna şirket için itibar teminatı diyoruz" diye konuşuyor.
1 MİLYAR TL HEDEFLİYOR
2018 yılı ilk tam yılı olan şirketin 2019'un ikinci yarısından itibaren işlem ve üye sayısı arttı. Platformun aktif müşteri sayısı 2 bine ulaştı.
Octet Türkiye olarak global Octet networkü içinde en hızlı büyüyen ülke olduklarını söyleyen Selim Seval, 2019 sonu itibariyle kredi kartlarındaki işlem hacmin 450 milyon TL olmasını
hedeflediklerini kaydediyor. Selim Seval, "2020 için ciro öngörümüz en az 1 milyar TL. Üç yılın sonunda 2022'de ise Citibank ile işbirliğimizle birlikte 5 milyar TL ciroyu aşmayı arzu ediyoruz" diyor.
Octet'in globalde öncelikli olarak dış ticarette aktif oluğunu ifade eden Selim Seval, Citibank işbirliğiyle dış pazardaki faaliyetlerini genişleteceklerini söylüyor. Seval, bir süre sonra ithalat işlemlerine de girmek istediklerini ifade ediyor.
"SEKTÖRE ÖZGÜ DÜZENLEMELER OLACAK"
"Daha önce BDDK'ya bağlı olan ödeme kuruluşları Merkez Bankası'na bağlandı.
Aşırı regülasyon piyasaları bozar. Hiç olmaması da doğru değil. Bunun dengesinin bulunması gerekiyor. Bizim sektörümüze özgü düzenlemeler olacak.
Banka dışı finansmanın desteklenmesi programa alındı. Yeni ürün geliştirme ve izinlerin alınması konusunda TCMB'nin daha açık ve hızlı olacağını düşünüyoruz."