ABC Deterjan, kadın çiftçiler üzerinden kırsal kalkınma stratejisine dayalı kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle her yıl farklı bir bölgede farklı bir tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye destek veriyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]
Daha önce Osmaniye Bahçe'de kadın çiftçilerle safran yetiştirmeye katkı ile başlayan 'Yerli Yerinde' projesinde bu yıl ise Ordu'nun Perşembe ilçesinde taflan bitkisine destek verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Perşembe Üretici Kadınlar Derneği'nin (PERÜKDER) ortak yürütüleceği proje kapsamında yaklaşık 50 kadın çiftçi gelir elde edecek.
Kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında yakında ilçede meyve kurutma ünitesi faaliyete başlayacak.
Perşembe'de, özellikle fındık bahçeleri arasında doğal olarak büyüyen ve dökülerek çürümeye terk edilen, 'Laz Kirazı' ve 'Karayemiş' olarak da bilinen taflan, projeye dahil kadınlar tarafından toplanacak.
Kurutma tesisinde kurutulan bu ürünler talebe göre işlenerek pazara sunulacak. Tesiste taflan dışında ayrıca elma ve kivi de kurutulacak. Tesisin ilk yıl hedefi 400 ton, 2020 hedefi 400 ton ve 2025 hedefi ise bin ton ürün işlenmesi olarak belirlendi.
Proje kapsamında Perşembe'de oluşturulan 7 bin 500 metrekarelik arazinin büyük kısmında da taflan yetiştirileceğini belirten Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ordu bu zamana kadar hep fındık ile anıldı, artık taflan ile anılacak" diyor.
Üretim modelinde yer alan kadınların her ay yaklaşık bin ila 2 bin TL arasında bir gelir elde edeceğini ifade eden Perşembe Üretici Kadınlar Derneği (PERÜKDER) Başkanı Elif Saka da, taflandan yıllık yaklaşık 300-400 bin TL'lik gelir sağlanmasını ve 2025 yılına kadar projeye dahil olan kadın sayısını 100'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguluyor.
BC Deterjan Pazarlama Müdürü Deniz Özyer ise tüm geliri 'Yerli Yerinde Taflan' projesine bağışlanmak üzere taflan konseptli sıvı el sabunu üretimine başladıklarını belirtiyor.
Özyer, "Önümüzdeki yıl başka bir bölgede başka bir tıbbi ve aromatik bitki ile karşınızda olacağız" diyor.