DOLAR
34,46
-0,01%
DOLAR
EURO
36,36
0,01%
EURO
GRAM ALTIN
2960,35
0,85%
GRAM ALTIN
BIST 100
9277,71
2,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ofis mobilyasında Suudi Arabistan'a açılıyoruz

27 Ekim 2022 | 08:19
Ofis mobilyasında Suudi Arabistan'a açılıyoruz
Ofis ve ev mobilyasının önde gelen şirketlerinden Tuna Grup, Suudi Arabistan’a açılıyor. Şirket, Riyad’da nisan ayında 3 bin 700 metrekarelik bir 21 açarak pazara girecek.

SİBEL ATİK
[email protected]

Tuna Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, bu ilk adımın ardından üretimin de gündeme gelebileceğini söylüyor. Şirket, İstanbul’da bir şehir oteli kurmak için de tarihi yarımadada yer arıyor.

Tuna Grup, ana faaliyet alanı olan ofis mobilyasında yeni bir pazara girmeye hazırlanıyor. Yurtdışında bayilik kanalıyla Iran, Irak ve Dubai pazarlarında faaliyette olan grup, Suudi Arabistan’a da yerel bir ortakla birlikte giriyor.

Temelleri 1970’lerde atılan ve bugün sadece ofis ürünlerinde yaklaşık 100 milyon dolarlık ciroya sahip olan grup, Suudi Arabistan’a ilk adımı nisan ayında atacak.

Şirket, Riyad’da 3 bin 700 metrekarelik bir showroom ile pazarda yer alacak. Tuna Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, bu ilk adımın ardından Suudi Arabistan’a yönelik planlarında belli ürünlere yönelik üretimin de olduğunu söylüyor.

Nuri Tuna, turizm sektörüne yönelik çalışmalar yürüttüklerini de kaydediyor. Aslında Tuna Grubu 2004 yılında Maksim Gazinosu’nun eski yerine otel yapma kararıyla turizm sektörüne adım atmıştı. Ancak buradaki inşaatı yüzde 60 tamamlanan projesi iki yıl önce mahkeme kararına takılınca bu hedefi ötelendi.

Mahkeme sürecinin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Nuri Tuna, tarihi yarımadada şehir oteli yapmak üzere çalışmalar yürüttüklerini de söylüyor. Nuri Tuna, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:

Grubun en önemli faaliyet alanı olan ofis mobilyasında son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan canlılığın etkisi nasıl hissedildi? Mobilya alanında grubun varlığı nereye taşındı?

Geçen yıl iki seçim yaşandı. Bizim sektörümüz için de taleplerin ertelendiği bir süreçti. Bizim için finans sektörü müşteri portföyümüzün önemli bir kısmını oluşturuyor. Onların kârlılıklarını dengelemek ve taleplerini ertelemek yönündeki tasarrufları bizi de etkiledi. Fakat 2016 yılında bunlardan arınmış olarak bir süreç yaşanıyor.~
Ertelenmiş taleplerin yeniden gündeme gelmesi söz konusu olacak. Dayanıklı tüketim gruplarında talepleri çok fazla öteleyemezsiniz. O nedenle Suriye meselesi ve diğer ülkelerle aşırı bir sıkıntı yaşanmazsa bu yıl için olumlu bir beklenti hakim.

Üretimde hangi noktaya geldiniz? Üretime yönelik yeni bir yatırım gündemde mi?

Silivri’de bulunan Tuna Ev & Ofis tesislerinde toplam 55 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde üretim yapılıyor. Üretim tesislerinin metal bölümünde yılda 120 bin adet işlenmiş parça, ahşap bölümünde 900 bin metrekare ahşap işleme kapasitesi mevcut.

Toplamda 9 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan ev ve ofis mobilyası sektöründe, Tuna Ev & Tuna Ofis yılda yaklaşık 15 bin ev ve ofisi yeniliyor. Ayrıca İsveçli Girsberger ile ortak olduğumuz Tunagirsberger markalı ofis koltuklarımız yıllık ortalama 70 bin adet satışa sahip. Yaklaşık 350 kişinin istihdam edildiği mobilya alanında yeni yatırımlarımız ve girişimlerimiz tabii ki olacak.

Yeni yatırım hangi alanda olacak?
Ofis ürünlerinde yurtdışında bir girişimimiz var. Suudi Arabistan’da önemli bir adım atmaya hazırlanıyoruz.

Nasıl bir girişim olacak? Mağaza mı açıyorsunuz?

Geçen yıl pazarın daralması sürecinde bizim de yeni girişimlerimiz oldu. Geçen yıl başlayan yurtdışı kontağımız ortaklığa dönüştü. Suudi Arabistan’da yerel bir ortakla ilk etapta 3 bin 700 metrekarelik bir showroom açmak için çalışmalarımız başladı. Ürünlerimiz ve montaj ekibimiz de gitti ve sanırım nisan ayında buradaki yerimizi açmış olacağız.

Bu girişimi daha ileriye taşıma fikriniz var mı?

Tabii. Önümüzdeki üç yıllık süreçte Riyad ve Cidde’de yedi showroom açılacak. Fakat bu daha uzun dönemli bir iş birliği olabilir. Belli ürünlerde bir üretim sürecine de geçebiliriz diye düşünüyoruz. Bizim açımızdan bu girişimin önemi bu. Devamı gelir mi diye düşünüyoruz.
Peki bu yatırım için sizce doğru bir zaman mı? Çünkü düşen petrol fiyatları Suudi Arabistan ekonomisini zorluyor. Sizi bu pazarla ilgili iyimser tutan nedir?

Petrol rezervleri hala en güçlü ülkelerden biri. Gelirleri petrol üzerinden fakat biz petroldeki fiyatların mutlaka bir dengeye oturacağını düşünüyoruz. Biz yerel ortağımızla orada fırsat görüyoruz ve petrolün bir artış trendine gireceğini düşünüyoruz. Finans merkezine yönelik çalışmalar söz konusu.

Bir de orada yeni yapılaşma var. Gençler klasikleşmiş, tekil evler yerine birkaç katlı rezidans ile apartman arası yerlerde yaşamayı tercih eder hale geldiler. Ayrıca 9 milyon yabancı nüfusun olduğu bir yer. Geleneksel ile modern geçişin olduğu bu süreçte bize de önemli bir iş düşüyor.

Grubun mobilya dışında ilgilendiği alanlardan biri de inşaat ve turizm. Şu an mahkeme kararı nedeniyle durdurulan Maksim Gazinosu’nun arazisindeki inşaat ne durumda?

İnşaat sektöründe Esenyurt’ta 450 dairelik projemiz sürüyor. Turizm alanında ise uzun süredir devam eden Maksim Gazinosu arazisinde inşa ettiğimiz 240 odalı otel ve kongre merkezi yatırımımızın yüzde 60’ı bitti. Mahkeme sürecinin ardından otel bittiğinde 100 milyon dolar civarında bir yatırıma ulaşacak.

Peki bu proje ne zaman tamamlanır?

Sözünü ettiğim gibi inşaatı yüzde 60 oranında tamamladık. Şu an mahkeme sonucu bekleniyor. Olumlu sonuçlandığında bitirilecek. Bir yılı aşkın süredir inşaat çalışmaları durdu. Bir şekilde başlayacağız inşallah...

“Şehir oteli için tarihi yarımadada yer arıyoruz"

Tuna Grubu açısından yatırımda turizm sektörünün birinci gündem maddesi olduğunu belirten Nuri Tuna, şehir oteline yönelik İstanbul'da yatırım yapmak istediklerini ifade ediyor. En az100 odalı olmasını istedikleri bu oteli tarihi yarımada semtlerinde yapmak istediklerini anlatan Tuna, şunları söylüyor: "Taksim'de var olan projemizin yanı sıra yeni arayışlara da girdik.
Tarihi yarımadada bir şehir oteli planlıyoruz. Turizm alanında yatırımcı olarak yer alıp sonraki süreçte belki işletmeci olarak da devam edebiliriz. Fakat bizim için öncelikli olan yatırımcılık. Konuyla ilgili de çok sayıda teklif geliyor ve biz de üzerinde çalışıyoruz.

Neticede doğru lokasyon ve doğru metrekare bizim için çok önemli. Butik bir otel yatırımı olarak planlamıyoruz. Tam anlamıyla bir şehir oteli olacak ve 100 odanın üzerinde olacak. Şu an baktığımız yerler arasında tarihi yarımada, Karaköy, Şişhane hattı var."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2960,35 0,85%
  • ALTIN ONS 2671,5 0,85%
  • BIST 100 9277,71 2,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,536 -0,606%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39656 -0,10586%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 100,61 0,3091%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,4643 -0,005%
  • EURO/DOLAR 1,0519 -0,194%
  • EURO/TURK LIRASI 36,3614 0,0054%
  • STERLIN/DOLAR 1,26353 -0,08817%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL