DOLAR
34,56
0,21%
DOLAR
EURO
36,21
-0,09%
EURO
GRAM ALTIN
2987,15
0,83%
GRAM ALTIN
BIST 100
9367,77
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Mikrofilament üretimiyle büyümeyi hızlandıracak

27 Ekim 2022 | 10:44
Mikrofilament üretimiyle büyümeyi hızlandıracak
Mogul, otomotivden temizlik sektörüne kadar pek çok alana yönelik kumaş üretiyor. Lüleburgaz’da yaptığı 75 milyon dolarlık yatırımla mikrofilament üretimine giren şirket, hybrid teknolojiye dayalı yenilikçi kumaşlarıyla büyümeyi hızlandırmayı planlıyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
[email protected]

Bu alanda dünyada ikinci üretici olan kuruluş, bu yıl 121 milyon dolar olması beklenen cirosunu dört yılda 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu yıl 20’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Mogul, 1997 yılında Ekrem Kayalı tarafından kuruldu.

Bugün Gaziantep, Lüleburgaz ve ABD’nin Güney Carolina eyaletindeki tesislerinde yedi farklı dokusuz yüzeyli kumaş (nonwoven) teknolojisiyle kumaş üretiyor. Başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere dört kıtadaki 56 ülkeye ihracat yapıyor. Katma değerli üretime yönelen şirketin bu yılki ihracat rakamı 65 milyon doları bulacak.

YENİ ALANA GİRDİ
Hazır giyim ve tekstilde yeni bir açılım yapan Mogul, Lüleburgaz’daki tesisinde 75 milyon dolarlık bir yatırımla mikrofilament üretimine başladı. Böylece Mogul, bu alanda dünyadaki iki üreticiden biri oldu. Moda endüstrisinden medikal otomotive, temizlikten ambalaj sektörüne dek hayatın pek çok alanında önemli değişimlere kapı açan bu teknolojinin şirketin cirosunayüzde 30 katkı sağlaması bekleniyor.

Mogul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Enver Kayalı, hybrid teknolojiye dayalı yenilikçi, performans odaklı kumaşlarla pek çok sektöre hitap edeceklerini belirtiyor. Kayalı, “500 civarında kişiye istihdam sağlayan şirketimizin geçen yılki cirosu 102 milyon dolardı. Bu yılı 121 milyon dolar ciroyla kapatacağımızı öngörüyoruz. 2018’de yüzde 25’lik ciro artışı bekliyoruz. Dört yıl içinde ise yeni yatırımımızın da katkısıyla 200 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

GAZİANTEP'TE KURULDU
Mogul’un kuruluş öyküsüne gelince... Şirket, Ekrem Kayalı tarafından 1997 yılında Gaziantep’te kuruldu. Üretime 9 bin metrekarelik bir tesiste 40 kişilik bir ekiple başladı.

İlk olarak mobilya, yatak, ayakkabı ve çanta sektörlerine yönelik PP Spunbond tarzı kumaşlar üretti. Bu kumaşları önceleri iç piyasaya sundu. 1998 yılında ilk ihracatını ABD’ye yaptı. Zaman içinde ihracat yapılan ülke sayısı arttı. Ancak şirket hala ihracatının yüzde 50’ye yakınını ABD pazarına yapıyor.

Güney Carolina eyalet iş geliştirme yetkililerinden gelen davet ve uygun teşviklerin sağlanması üzerine ABD’de yatırıma da soyunan şirket, bu yatırımla hem mevcut ABD pazarını hem de Güney Amerika pazarını hedef aldı. Mogul, ABD’den sonra yurtdışında yeni yatırım fırsatlarını da kolluyor. Şirket, son dönemde daha çok Asya ve Uzakdoğu pazarına odaklanmış durumda.

Bugün dokusuz, örgüsüz kumaşlar, kompozit kumaşlar ve bunlardan mamul bazı bitmiş ürünlerin üretim ve satışını yapan Mogul, temizlik bezi, ıslak mendil, inşaat, ziraat, medikal, mobilya, yatak, ambalaj, otomotiv gibi sektörlere yönelik ürünler üretiyor.

Enver Kayalı, üretimin yüzde 55’ini ihraç ettiklerini belirterek, "Dört kıtadaki 56 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl 55 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 65 milyon dolara çıkarıyoruz. Dört yıl sonra ise 100 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. ihracat için hedef ülke ve bölgeleri, Çin, Güney Kore, Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri, Rusya ve Afrika şeklinde sıralayabiliriz” diyor.

HYBRID TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ
Mogul’un yeni girdiği mikrofilament alanında bir Alman şirketinin de Fransa’da üretimi var. Yani Mogul, Lüleburgaz’da kısa bir süre önce faaliyete geçen tesisiyle, hybrid teknolojiye dayalı mikrofilament kumaş üretiminde faaliyet gösteren dünyadaki ikinci şirket olma özelliğini elde etmiş bulunuyor.

Enver Kayalı, ‘Madaline’ markasıyla geliştirdikleri yeni mikrofilament kumaşın yoğun yapısının iyi bir bariyer ve filtreleme imkanı sunduğunu ifade ediyor. Kayalı, "Saç telinin 100’de 1’i inceliğindeki mikrofilamentler çok emici olmalarının yanı sıra nefes alma ve ter atma avantajına sahip.

Performans odaklı kumaşlar, dayanıklı ve uzun kullanım ömrü sayesinde ekonomik değer de yaratıyor. Ayrıca konvansiyonel kumaşlardan daha hafif olması ve daha hızlı kuruması sayesinde önemli miktarda su, enerji ve deterjan tasarrufu sağlıyor” diye konuşuyor.

İTHALATI ÖNLEYECEK
Mikrofilament kumaşlar ısı yalıtımı, rüzgar direnci ve UV koruma özelliğine sahip. Bu nedenle moda endüstrisinden askeri üniforma üretimine dek klasik veya bilinen nonwoven kumaşlardan farklılık gösteriyor. Antibakteriyel ve antialerjen özellik kazandırılabilen kumaş, tıp dünyasına farklı açılımlar sunuyor. Ayrıca otomobil ve binaların ses yalıtımında da öne çıkıyor.

Yeni üretimleriyle birlikte polar, mikrofiber havlu ve deri tozu gibi ürünlerin ithalatının önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getiren Enver Kayalı, şöyle devam ediyor: "Gerçek manada küresel oyuncu olduk.

Yüksek teknolojiye dayalı altyapımız ve geniş ürün yelpazemizle teknik tekstilde devrim niteliğinde yeniliklere imza attık. Teknolojiyi geliştirirken önceliğimizi insan sağlığına verdik. Uzun dayanımlı mikrofilament kumaşlarımızı bağlayıcı kimyasallar ya da PVC kullanmadan üretiyoruz. Bu da karbon ayak izinin ve çevresel kirliliğin azaltılmasına büyük katkı sunuyor.”

ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN
Yeni girdikleri üretimin tekniği hakkında bilgi veren Mogul CEO’su Serkan Göğüş, Endüstri 4.0 konsep-tine uygun hammadde girişinden kumaş çıkışına kadar olan sürecin, hattın ilk çalışması dışında hiç el değmeden kesintisiz gerçekleştiğini vurguluyor.

Türkiye’nin hazır giyim ve tekstil üretiminde en önemli hammaddelerden birini oluşturan pamuğun yarısını ithalat ettiğini belirten Göğüş, şunları anlatıyor: "Türkiye dünyanın üçüncü pamuk ithalatçısı konumunda. Yıllık 1,4 milyon ton pamuk ihtiyacı olduğu halde 750-800 bin ton kadar üretimimiz var. Aradaki farkı yurtdışından karşılıyoruz ve pamuk ithalatı için 2,5 milyar dolara yakın döviz harcıyoruz.

Ülkemizin stratejik öneme sahip sektörleri olan hazır giyim ve tekstil için pamuğa alternatif çözümler bulmak zorundayız. Nonwowen kumaş işte tam da bu noktada insan sağlığına uygun yapısı, maliyet avantajı, tedarik ve uygulama kolaylığıyla girişimcilerimize önemli bir fırsat sunuyor.”

MODACI İLE İŞBİRLİĞİ
Mogul, yeni ürünlerini ünlü modacı Arzu Kaprol'un tasarımlarıyla birleştirdi. Arzu Kaprol hem, ev tekstili ve hazır giyim konularında koleksiyon çalışmalarında hem de hazır giyim tasarımlarında ve Arzu Kaprol koleksiyonlarında bu kumaşları kullanacak.

Nonwowen kumaşın hem yeni bir teknolojik malzeme hem de uygulama kolaylığı ile hazır giyim ve tekstil üretiminde çok önemli bir alternatif olduğunu söyleyen Kaprol, "Mogul'un geliştirdiği patentli mikroflament kumaşı Madaline, moda üretiminde önemli bir yenilik. Mogul için hazırladığımız Madaline Koleksiyonu teknolojinin elyaf ve üretim boyutunda da ne kadar heyecan verici olabileceğini gösteriyor" diyor.
0

EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL