DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Melek yatırımcı ağı kurmayı planlıyoruz

27 Ekim 2022 | 10:16
Melek yatırımcı ağı kurmayı planlıyoruz
Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark, 10 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci teknoparkı. GOSB Teknopark Genel Müdürü Dr. Emre Aksan, bu yıl Gebze Teknik Universitesi’nde ek bir alan açacaklarını söylüyor. Aksan, “Bir melek yatırım ağı kurmayı planlıyoruz.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist. com.tr

Bu ağa kendi OSB’mizdeki şirketleri de dahil etmek istiyoruz” diyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark, sanayici ile teknoloji üreten KOBİ şirketlerini buluşturan, Türkiye’nin bu anlamda önemli teknoparklarından biri.

Genelde üniversitelerin içerisinde ya da bir üniversite ortaklığında görmeye alışkın olduğumuz teknoparklardan farklı olarak GOSB Teknopark, orta ölçekli ve büyük şirketlerle start up’lar arasında işbirlikleri kurulmasında büyük bir sinerji yaratıyor. GOSB ile ana faaliyet alanı teknoloji ve teknopark işletmesi olan İsrail merkezli Tefen, GOSB Teknopark’ın yüzde 49’ar oranla eşit ortağı.

GOSB Teknopark’ta yazılım başta olmak üzere farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 140 şirket bulunuyor. Gebze Teknik Üniversitesi’nin içerisine bu yıl ek bir alan açacaklarını söyleyen GOSB Teknopark Genel Müdürü Dr. Emre Aksan, bununla birlikte üniversitenin içinde akademisyenler ve öğrencilerin kendi şirketlerini kurabileceğini belirtiyor. Böylece GOSB Teknopark’ın toplam kiralanabilir alanı 25 bin metrekareye ulaşacak.

İsrailli ortak Tefen’in netwok’ünden yararlanacaklarını ve firmaları yurtdışındaki yatırımcılarla buluşturacaklarını vurgulayan Aksan, “Bu yatırımcı buluşmalarını aynı zamanda yurtiçinde de yapacağız. Bir melek yatırım ağı kurmayı planlıyoruz. Bu ağa kendi OSB’mizde yer alan şirketleri de dahil etmek istiyoruz” diyor. Aksan, sorularımızı şöyle yanıtladı:

GOSB Teknopark hakkında bilgi verir misiniz? Ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı?
GOSB Teknopark, 2005 yılında kuruldu. Ana faaliyet alanı teknoloji ve teknopark işletmesi olan İsrailli Tefen ile Türkiye’nin önde gelen organize sanayi bölgelerinden biri olan GOSB, teknoparkın yüzde 49’ar oran ile eşit ortağı. Bunun yanı sıra ortaklar arasında Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Ticaret Odası ve Kocaeli Sanayi Odası bulunuyor. Ancak bu kurumların ortaklık yapısı içindeki pay toplamı yaklaşık yüzde 2. Bu yönüyle de GOSB Teknopark, ortalık yapısında üniversite payı en az olan teknoparklardan biri. Teknoparkta yaklaşık 140 şirket bulunuyor. 50 dönümlük arazi üzerinde faaliyet gösteriyor.

Genelde teknoparkları üniversiteler bünyesinde görmeye alışkınız. Siz ise sanayinin kalbindesiniz. Bu, teknoparkta faaliyet gösteren şirketlere ne gibi avantajlar sunuyor?
Türkiye’nin en büyük üç OSB’sinden biriyiz. OSB’de 187 şirket faaliyet gösteriyor. Bunlar çok büyük şirketler. Bazı şirketler arasında bu anlamda işbirliği örnekleri var. Örneğin işleme tesisine robot teknolojilerle destek veren şirketlerimiz var. Bazı firmalar ise yazılımlarıyla büyük şirketlere katkı sunuyor. Bizim teknoparkımızdaki şirketler küçük işletmelerden oluşu-yor. Şirketlerde ortalama 5-6 kişi çalışıyor.

Şirketlerin sektör çeşitliliği nasıl?
Genelde muhtelif yazılım şirketleri diyebiliriz. Bunların bir kısmı büyük yazılım şirketleri için yazılım üretiyor. Sanal gerçeklik konusunda faaliyet gösteren şirketlerimiz var. Nano teknolojik malzemeleri Fransa’nın en büyük boya şirketine ihraç eden şirket de var. Yüzde 55’i yazılım, yüzde 15’i elektronikle birlikte yazılım, geri kalanını ise enerji, drone, tasarım, sağlık, enerji şirketleri oluşturuyor.

Teknoloji ihraç eden firmalar var mı?
Evet. Özellikle Avrupalı şirketlerle ortaklık yapan firmalarımız mevcut. Örneğin film sektörüne hizmet veren bir şirketimiz var. Görüntü depolama ve görüntüyü düzenleme konusunda teknoloji ihraç ediyor. Bu şirket dünyada bu anlamda teknoloji üreten ve ihraç eden 3-4 firmadan biri. Türkiye’de 66 teknoparkın arasında ihracat anlamında ilk beşte yer alıyoruz. Teknoparktan yıllık yaklaşık 10 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiriliyor. Firmaların 5-6 kişiden oluştuğunu göz önüne alırsak, yarattığı katma değer oldukça yüksek. Bunun dışında firmaların yıllık toplam satışı ise 200 milyon dolar civarında. Bu bölgede bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor.

Ofis kiralarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim iki tip alanımız var. Bunlardan ilki daha büyük olan ve genelde üretime yönelik alanlar. Metrekaresi 26 TL. Buna aidat da dahil. Ofis alanlarının metrekaresi ise 35 TL. Bunun içine yine aidat dahil. Kuluçkalarımıza ise m2 başına 10 TL’den kiralama yapıyoruz.

Firmalara ne gibi destekler sunuluyor?
Örneğin sanal kuluçka sistemi oluşturduk. Fiziksel olarak teknoparkta olmaksızın, Türkiye’nin herhangi bir yerinde fikri olan bir kişinin bize başvurması durumunda, temel değerlendirmelerden geçirirsek, firma kurmasına yardımcı oluyoruz. Kuluçka merkezimizde kendisine ücretsiz yer veriyoruz. Ayrıca bilgisayar ve internet desteği sağlıyoruz. İşin yapılabilir olması seçme kriterlerimizde önemli bir yer tutuyor.

Üniversitelerle iş birlikleriniz var mı?
Gebze Teknik Üniversitesi’nin içerisine bir ek alan açacağız. Üniversitenin içinde akademisyenler ve öğrenciler kendi şirketlerini kurabilecek. Burada 15-20 şirket faaliyet gösterebilecek. Bu yıl içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi’nin kadrosu oldukça iyi ve lisansüstü öğrenci sayısı çok fazla. Biz de onlarda umut görüyoruz. Toplam kiralanabilir alanı 25 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde ajandanızda ne gibi projeler bulunuyor?
Firmalarımızın ürünlerinin ticarileşmesi aşamasında birtakım projeler yapacağız. Bazı firmaları yurtdışında yatırımcıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Teknoparkın İsrailli ortağının sahip olduğu network’e kendi şirketlerimizi dahil edeceğiz. Bu yatırımcı buluşmalarını aynı zamanda yurtiçinde de yapacağız. Bir melek yatırım ağı kurmayı planlıyoruz. Bu ağa kendi OSB’mizde yer alan şirketleri de dahil etmek istiyoruz.



 
0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL