LEVENT GÖKMEN
[email protected]
Bu nedenle Sinpaş ve Teknik Yapı gibi ulusal şirketler Denizli’de projeler yapıyor. Ayrıca yerel markalı üreticiler de birbiri ardına proje geliştiriyor.
Şehirleşme çalışmalarının son yıllarda ivme kazandığı Türkiye'de İstanbul ve Ankara dışındaki kentlerde de markalı konut bakımından gelişme yaşanıyor.
Bu kentlerden biri de Denizli. Özellikle tekstil sektörünün çok geliştiği Denizli dışarıdan yoğun göç alıyor. Aynı zamanda kent 50 bine yaklaşan üniversite öğrencisine de ev sahipliği yapıyor.
Kentte yaşayanların ve gurbetteki Denizlilerin nitelikli konut talepleri de gayrimenkul piyasasının gelişmesini sağlıyor.
Denizli’yi ilk olarak konut, otel, AVM ve hastane gibi donatıları içeren Sümerpark projesini geliştiren ve Global Holding’in şirketlerinden biri olan Pera Gayrimenkul keşfetmişti. Denizli’de şu anda Sümer Park AVM, Teras Park AVM, Forum Çamlık AVM ve Aquamall AVM olmak üzere dört alışveriş merkezi faaliyet gösteriyor.
Son yıllarda Evora Denizli’yi geliştiren Teknik Yapı ile dört etapta bin 800 konuttan oluşan Aqua City Denizli projesini geliştiren Sinpaş Yapı gibi ulusal markalar da kentte proje üretmeye başladı. Ayrıca yerel markalı üreticiler de birbiri ardına proje geliştiriyor.
Kentte şu anda yapımı ve satışı devam eden 11 markalı konut projesi bulunuyor. Denizli’nin önümüzdeki dönemde de markalı konut üreticilerinin yatırım alanı olma özeliğini koruması bekleniyor.
ÖNE ÇIKAN BÖLGELER
Denizli’de 2013 yılına kadar bin 500 TL’ler seviyesinde olan ortalama metrekare fiyatları bugün 2 bin 900 TL’lere kadar ulaşmış bulunuyor.
Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Uzmanı Emir Sezgin, 2013 yılından büyükşehir olan Denizli’de bu tarihten sonra gayrimenkul fiyatlarında yüksek oranda artış gözlemlendiğini söylüyor.
Markalı konutlar açısından değerlendirildiğinde Denizli’nin gelişime açık bir il olduğuna dikkat çeken Sezgin, markalı konut projelerinin daha çok merkezde ve merkeze yakın olan Merkez efendi ve Sümer bölgelerinde yoğunlaştığını belirtiyor.
Kentte yeni konut alanları olarak Sümer, Merkezefendi, Cinkaya Bulvarı gibi merkezi semtler öne çıkarken, özellikle Servergazi, Çamlık ve Pamukkale Üniversitesi’nin bulunduğu bölgelerde konut fiyatları artış göstermiş durumda. Denizli'nin ikinci elde en değerlenen bölgeleri Çamlık ve Servergazi olurken, her iki bölge de üst gelir grubuna hitap ediyor.
GÖÇ GELİŞTİRİYOR
TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Yönetici Yardımcısı Sabri Böcekli, Denizli’de yaşanan değişimin nedeninin sanayileşmeyle birlikte yaşanan göç olduğuna dikkat çekiyor.
Böcekli, “Denizli’deki bu gelişimin önümüzdeki dönemlerde aynı ivmeyi koruması bekleniyor. Önümüzdeki üç yıllık dönemde bu gelişiminin yüzde 30-40 seviyelerinde olacağı öngörülmektedir” diyor.
Sabri Böcekli, Denizli’nin batı yönünde gelişim gösterdiğini söylüyor. Denizli’nin bu yönde gelişmesinde sanayi için lojistik açıdan önem taşıyan İzmir Limanı’na olan yakınlığın etkisi var. Böcekli, bu bölgedeki yapılaşma nedeniyle merkeze yakın Sümer, Merkezefendi, Gümüşler, Bozburun, Hacıeyüplü semtlerinin gelişim gösterdiğini vurguluyor.
TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
Kentte geliştirilen projelerin son teknolojinin kullanıldığı projeler olduğu görülürken, Evora Denizli projesinde yaklaşık bin 500 lüks konut, özel eğitim kurumu, bir devlet okulu, temel ve sosyal ihtiyaçların karşılanacağı ticari üniteler yer alacak.
Yapay organik gölet şeklinde kullanılan su öğesiyle doğal yaşam projenin ana omurgasını oluştururken, insana ve çevreye duyarlı fonksiyonlar, sürdürülebilir bir mimari temel kriter olarak belirlenmiş durumda. Projede aydınlatmada güneş enerjisinden faydalanan, yağmur suyunu biriktiren, pis suyu geri dönüştüren, çöpleri ayrıştıran sistemler kullanılıyor.