Türkiye'de lüks tüketim, ekonomideki belirsizliğe ve yüksek enflasyona rağmen artıyor. Gerek yabancı turist sayısındaki artiş gerekse yerli zenginlerin de lüks tüketime yönelmesi, pazarı hareketlendirdi. Potansiyeli gören global lüks markalar, Türkiye'deki yatırımlarına hız veriyor.
17-30 Eylül 2023 tarihli sayıdan
Küresel ekonomik belirsizlik ve enflasyondaki artış pek çok sektörü olumsuz etkilerken, lüks pazarı ise atağa geçti. 2022’de küresel olarak 345 milyar Euro hacmi olan lüks pazarının 2023’te 360 ila 380 milyar Euro düzeyine çıkması bekleniyor.
Pazarın 2030’a kadar 530-570 milyar Euro’ya ulaşarak, 2020’deki büyüklüğünün iki katından fazla bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Bain & Company ile Altagamma’nın gerçekleştirdiği ‘2023 İlkbahar Küresel Lüks Tüketim Araştırması’ pazardaki bu büyümeyi; hiper enflasyondaki kademeli düşüş, Avrupa’da yerel tüketicilerin güvenlerini geri kazanmaları, Çin’in yeniden açılması, Japonya ve Güneydoğu Asya’da bölgelerarası turizm ile desteklenen pozitif momentum gibi birçok faktörle açıklıyor.
“RUSYA'DAN ÇIKAN TÜRKİYE'YE GELİYOR"
Türkiye pazarı da bu olumlu iklimin rüzgarını arkasına almış durumda. Özellikle Rusların ve diğer ülkelerden gelen turistlerin sayısındaki artışın yanı sıra yerli müşterilerin lüks tüketime yönelmesi de pazarın hareketlenmesine neden oldu.
Türkiye'nin çok umut verici bir bölge olduğunu söyleyen Bain & Company Kıdemli Ortağı, EMEA Böl-Bölgesi Lüks Tüketim ve Moda Sektör Lideri Federica Levato, “Türkiye gerçekten de lüks için yüksek potansiyele sahip yeni bir destinasyon olarak ortaya çıkıyor.
Türkiye, Rusya pazarından çıkan üst düzey markalar için yeni ve önemli bir merkez olarak ortaya çıkan şaşırtıcı bir pazar. 2021 yılında değeri 1 milyar Euro’nun biraz üzerindeydi. Kısmen turizmin de etkisiyle 2022’de yaklaşık yüzde 25 büyüdü” diyor.
Son üç yıldır yaşanan yurtdışı seyahat kısıtlamaları nedeniyle lüks pazarında yerli tüketicilerin payının arttığını söyleyen Levato, lüks markaların ürün çeşitliliğini artırması ve özellikle yeni mağaza açılışları ile bu ürünlere yakınlaşmak isteyen daha varlıklı Türk tüketicilerin yeni eğilimi nedeniyle pazarın büyüme ivmesine girdiğini söylüyor.
Levato ayrıca Türkiye’deki tüketicilerin hem arzın genişlemesi hem de kısmen artan enflasyon nedeniyle markaların olası fiyat ayarlamalarının önüne geçmek için hemen satın almayı tercih ederek, lüks mallara daha fazla yatırım yapmaya başladığına dikkat çekiyor.
MARKALAR YATIRIM ATAĞINDA
Potansiyeli gören global lüks markalar Türkiye'deki yatırımlarını artırıyor. Son dönemde AVM'lerde Gucci, Saint Laurent, Chanel gibi lüks markalar yeni mağazalar açarken, diğer taraftan mevcut alanlarını genişletiyor. Lüks tüketimde de konumu sebebiyle stratejik bir rol oynayan Türkiye'de uzun yıllar master franchise modeli ile yer alan markalar artık franchise sözleşmelerini sonlandırarak, kendileri büyümeyi tercih ediyor.
Cushman & Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, "Bu sebeple de daha önce çok agresif mağazalaşmayan global lüks markaların artık daha çok tüketiciye ulaşmak için markaların genel merkezleri yönetiminde, daha çok mağazalaşacaklarına şahit olacağız" diyor.
Gönden, lüks markaların büyümelerine elverişli olan konsepte sahip olan alışveriş merkezi sayılarının kısıtlı olması ve halihazırda bu alışveriş merkezlerinin doluluk oranlarının çok yüksek olması sebebiyle yakın zamanda cadde mağazalarına daha çok talep olacağını öngörüyor.
ARA SOKAKLAR BİLE DOLUYOR
Pandeminin ardından canlanan Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve İstiklal Caddesi lüks markaların markajına girmiş durumda. Bu üç bölgede artık ana cadde üzerinde boş mağaza bulunmasının mümkün olmadığını söyleyen VSP Kiralama Direktörü Onur Kıratlılar, bu nedenle ara sokaklar ve paralel sokaklar üzerindeki mağazalarda dahi doluluk oranlarının arttığını belirtiyor.
Venue International Kurucu Ortağı Kaan Namlıcı ise Türkiye'de lüks markaların temel odağının son beş yıldır olduğu gibi bugün de Abdi İpekçi Caddesi olduğunu söylüyor. Abdi İpekçi'de kapanan ya da semtten ayrılan bir lüks marka olmadığını belirten Namlıcı, "Aksine yer yok.
Sıra bekleyen markalar var. 2023 yılında sıra devam ediyor. Lüks markaların tercih ettiği, hatta sırada beklediği tek cadde Abdi İpekçi diyebiliriz" diyor. Tüm global lüks markaların büyüdüğüne dikkat çeken Namlıcı, lüks saat markalarında mücevhere kadar tüm segmentlerde yükseliş olduğunu belirtiyor.
Cadde mağazacılığıyla birlikte, online alışverişin de büyüdüğünü söyleyen Namlıcı, lüks markaların dijitalleşme sürecinin devam ettiğini belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre metaverse'te lüks tüketim ürünleri talebinin 2030 yılına kadar 50 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor.
ALGI DEĞİŞTİ
Pandemi sonrası e-ticaret pazarındaki rekabet perakenden sektöründe deneyim mağazacılığının öne çıkmasını sağladı. VSP Kiralama Direktörü Onur Kıratlılar, "Kar montu almak için gittiğiniz mağazada -30 derece soğukluğunda tutulan özel odalarda montun kalitesini deneyimlediğiniz, ayakkabı alacağınız zaman mağaza içerisinde yaratılan spor alanlarında bunu deneyerek aldığınız, perakende mağazaların içerisinde kafe alanlarının da yer almaya başladığı çok güzel konsept ve yeniliklerin olduğu bir döneme girdik" diyor.
LÜKS PAZARINDA 6 KRİTİK TREND
1- Lüks kavramı, statüden ziyade benzersizliğe değer vererek, kendini arzu edilen öğelerin ötesine geçerek gösterme arzusunun damgasını vurduğu 'tam anlamıyla ben' çağına giriyor.
2- Bu süreçte zamansız, ikonik parçalar, az bulunmaları ve sürekli değer görmeleri nedeniyle gözde olmaya devam ediyor.
3- Başarılı olmak isteyen markaların tüketicilere bütünsel olarak odaklanması; aktif oldukları coğrafyaları dengelemesi, geniş ölçekte müşteri portföyü ve deneyimsellik ile yüksek bir değer önermesi sunması, ayrıca ikonik, zamansız ve dikkatleri üzerine çeken ürünlere odaklanması gerekiyor.
4- Yasal düzenleyicilerden gelen çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) baskılara yanıt olarak, lüks markalar önümüzdeki üç yıl içinde sürdürülebilirlik konusunda yeni projelere odaklanacak.
5- Dijitalleşmeye karşı mesafeli görünen markalar pandeminin ardından bu alana yönelik yatırımlara hız vermeye başladı. Yapay zeka, metaverse gibi konular gündeme girdi.
6- Başı çeken kategoriler arasında saatler ve mücevherat geliyor. Müşteriler 'az ama daha iyi' satın almalara yöneliyor.
CLAUDİA D’ARPİZİO
BAİN & COMPANY KÜRESEL LÜKS TÜKETİM VE MODA SEKTÖR LİDERİ
"Z KUŞAĞININ HARCAMALARI ÜÇ KAT HIZLI BÜYÜYOR"
"Kuşak ya da nesil trendleri, içinde bulunduğumuz on yılda sektör büyümesi açısından güçlü ve önemli bir faktör olacak. 2022'de pazardaki büyümenin tamamını Y kuşağı (millennial kuşağı) ve Z kuşağı oluşturdu. Z kuşağının ve daha da genç olan Alfa kuşağının harcamaları, 2030 yılına kadar diğer kuşaklardan üç kat daha hızlı büyüyerek pazarın üçte birini oluşturacak.
Bu, Z kuşağı tüketicilerinin lüks ürünleri satın almaya Y kuşağından yaklaşık üç ila beş yıl önce başlamasıyla, yani 18-20 yerine 15 yaşlarında lükse yönelik daha erken gelişen bir tutumu yansıtıyor. Alfa kuşağının da benzer şekilde davranması bekleniyor. Çoğunlukla teknolojiyle desteklenen yeni faaliyet türlerinin, metaveri ve markayla ilgili medya içeriği gibi kaynaklardan 2030 yılına kadar ilave 60 ila 120 milyar Euro arasında ilave satış sağlanması bekleniyor."