Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), Anadolu'da kurumsal yönetimin önemini anlatmak için harekete geçti. Dernek, sanayi odaları ve ihracatçı birlikleriyle toplantılar düzenleyecek. İlk toplantı eylülde Aydın'da yapılacak ve ardından diğer kentlere yayılacak.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
[email protected]
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), 16 yıl önce kurumsal yönetim anlayışının tanıtılması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi hedefiyle kuruldu.
Dernek, bugün 600'ü aşkın bireysel ve 55 kurumsal üyesiyle faaliyet gösteriyor. Kurumsal yönetim anlayışının Türkiye genelinde tüm şirketlerde yaygınlaşması için çalışmalar yürüten dernek, bu yıl Anadolu'ya odaklanmaya karar verdi.
Dernek, sanayi odaları ve ihracatçı birlikleriyle ortak toplantılar düzenlemek için harekete geçti. Bu kapsamda ilk toplantı eylül ayında Aydın Sanayi Odası ile yapılacak. Bunu Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Adana Sanayi Odası ile yapılan toplantılar takip edecek.
ANADOLU SEFERİNE ÇIKIYOR
Bu yıl mart ayında göreve gelen TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, "Kurumsal yönetimin, günümüzün değişen ve belirsizlikler içeren koşullarında, çok ortaklı şirket yapılarını ve aile şirketlerini geleceğe güvenle taşıyacak tek yol olduğunu anlatmak istiyoruz.
Jenerasyon geçişlerinin iyi yönetilmesi gerektiğini, yönetim kurullarında çeşitliliğe mutlaka ihtiyaç olduğunu vurgulayacağız" diyor. Orta vadede Türkiye'deki tüm sanayi ve ticaret odalarıyla işbirliği yapmayı hedeflediklerini de belirtiyor.
TKYD, bu konuda ihracatçı birlikleriyle de işbirliği yapacak. Kasım ayına kadar Ege İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçıları Birliği ile görüşmeler yapılacak. TKYD, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank ile Türkiye'deki tüm ihracatçı birliklerine giderek, Anadolu'da "iyi kurumsal yönetim, iyi yatırım çeker" mesajını vermeyi planlıyor.
İŞBİRLİKLERİ DEVAM EDECEK
Diğer taraftan STK, birlik ve derneklerle yeni işbirlikleri devam edecek. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbir-liğiyle bu kuruluşa üye dernek ve federasyonların yönetim kurullarına ulaşılarak, STK'larda iyi kurumsal yönetim uygulamaları anlatılacak.
Tüm bu işbirliklerinden bağımsız bir biçimde aile şirketlerine de konuk olunarak bu şirketlerle bayilerine kurumsal yönetim ve gerekliliği anlatılmaya çalışılacak.
Feyyaz Ünal, önümüzdeki süreçte tüm bu taraflara yakından dokunacaklarını, mevcut ilişkileri geliştirip derinleştireceklerini, kurumsal yönetimin bu kesimler için neden gerekli olduğunu anlatacaklarını ifade ediyor. Ünal, "Bu konudaki farkındalığı ve iyi uygulamaları tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı ve üye sayımızı artırmayı hedefliyoruz" diyor.
KURUMSAL YÖNETİMDE 5 ÖNEMLİ ADIM
1- Denetlenebilir ortamın oluşturulması lazım. Dolayısıyla iç kontrol sistemleri ve iç denetim önemli.
2- Yönetim kurulu ile üst yönetim arasında doğru planlanmış bir iş bölümüne ihtiyaç var.
3- Yazılı kültür önemli. Bu konuda yönetim ile hissedarlar arasındaki ilişkiyi yazıya dökmekle işe başlanabilir.
4- Şeffaflık çok önemli.
5- Sadece ortaklardan oluşan bir yönetim kurulu tek sesli olur. Bağımsız yönetim kurulu üyeleri olmalı.