Zorlu Holding'in 14 yıldır CEO'su olan Ömer Yüngül, haziran ayında görevi teslim etmeye hazırlanıyor. Bu süreçte grubun sanayiden teknoloji odaklı bir gruba dönüştüğünü aktaran Yüngül, "Togg ile girdiğimiz elektrikli otomotiv işinde küresel oyuncu olmayı hedefliyoruz" diyor.
Zorlu Holding haziran ayında kaptan koltuğunda önemli bir değişime gidiyor.
3-16 Mart- 2024 tarihli sayıdan
Grupta son 14 yılı CEO'luk olmak üzere 27 yıldır önemli görevler üstlenen Ömer Yüngül, emekliliğe ayrılıyor. Yüngül, haziran ayında CEO'luk koltuğunu grubun CFO'su Bekir Cem Köksal'a devrediyor. Grubun üst düzey yönetim kademesindeki bu değişime henüz beş ay varken, görevi devretmeye hazırlanan Ömer Yüngül ile holdingdeki hem değişim sürecini hem de grubun yeni dönem hedeflerini konuştuk.
6,1 milyar dolar cirolu ve 32 bin çalışanlı Zorlu Holding'in zaman içinde sanayicilikten teknoloji odaklı bir gruba dönüştüğünü anlatan Ömer Yüngül, 'Akıllı Hayat 2023' vizyonuyla yatırımlara yön verdiklerini söylüyor. Bu noktada yüzde 23 hissedar oldukları Togg'daki deneyimle elektrikli otomotiv pazarında büyümek istediklerini kaydeden Yüngül, grubun hedeflerini otomotiv alanında dünya çapında bir oyuncu olmak sözleriyle anlatıyor.
CEO'luk koltuğunda devir teslime hazırlanan Zorlu Holding'in bu yıl büyüme planı nedir?
2023 yılında ciromuzu TL bazında yüzde 34 seviyesinde artırdık. Faaliyet gösterdiğimiz beş ana sektörde, 60'ın üzerinde şirketimiz ve 32 bini aşkın çalışma arkadaşımızın özverili çalışmaları ve emekleriyle, 2,5 milyar dolar tutarı ihracat olmak üzere, toplam 6,1 milyar dolar ciro ürettik. Küresel olarak ve Türkiye özelinde de kritik gelişmelerin yaşandığı zor bir senede reel anlamda ciro ve FAVÖK tutarlarını koruyarak bilanço hedeflerimize ulaşmayı başardık.
Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda büyüme planımız çok açık. Hızlı büyüme potansiyeli yüksek, gelecekte sürdürülebilir değer yaratacak alanlara odaklanmak. Faaliyette bulunduğumuz beş ana sektörde sektörlerdeki odak alanlarımızı güçlendirecek ve yenilikçi işlere yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Grup olarak Türkiye reel büyümesi üzerinde minimum yüzde 5 büyüme hen defliyoruz. Satışlarımızı coğrafi olarak çeşitlendirmek amacıyla Avrupa dışındaki yeni pazarlara yönelik ihracatımızı geliştiren adımları güçlendireceğiz. Elektromobilite, yenilenebilir enerji ve enerji depolama alanındaki yenilikçi işlerimizi daha da geliştirmek için çalışacağız.
Togg'da da yer alıyorsunuz. Burada nasıl ilerliyor süreç?
Zorlu Grubu olarak kurucu ortaklarından birisi olduğumuz Türkiye'nin akıllı cihazı Togg aracılığıyla Türkiye'de elektrikli araç ekosisteminin dönüşümüne katkı sağlayarak öncü konumumuzu güçlendireceğiz. Orada yüzde 23 hissedarız ve yönetim kurulunda yer alıyoruz. Vestel ile de aracın dijital ön panelini biz yapıyoruz.
Burada net sıfır vizyonu doğrultusunda yeşil dönüşümün bir parçası olmak adına önemli adımlar atacağız. Vestel ile elektrikli araçlar için şarj cihazları başta olmak üzere farklı komponentleri üretiyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'de ve dünyada bu altyapının gelişmesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Otomotivde bu alan özelinde dünya çapında bir oyuncu olmak istiyoruz. Tabii otomotivde sisteme girmek zaman alıyor. Togg ile sisteme girdik ve ilerleyeceğiz.
Enerjide halka arz ve sonrası plan nedir?
Yenilenebilir enerji tarafında bir halka arz süreci devam ediyor. Zorlu Enerji'nin ZES markasında ise Türkiye'nin dört bir yanına kurduğumuz şarj istasyonlarıyla pazar lideri konumumuzu korumayı hedefliyoruz. Bununla birlikte 'electrip' markası ile Güney ve Doğu Avrupa pazarında büyümek için yatırımlarımıza devam ediyoruz.
Grup şirketlerimizden Meta Nikel ile elektrikli araçların bataryalarında da kullanılan nikel ve kobaltın katma değerli formlarını üreterek elektromobilite alanında oyun kuruculardan biri olma rolümüzü pekiştireceğiz. Zorlu Enerji'de yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra yeni projelerimiz bulunuyor. Enerji depolamayla entegre tesisler için başvurular yaptık, onaylarımızı almış durumdayız.
Bulunduğunuz işlere ek olarak yeni bir yatırım gündemi olur mu?
Bildiğiniz gibi beyaz eşya, tüketici elektroniği, mobilite, enerji, tekstil, maden ve gayrimenkul gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir grubuz. Bu yıl sadece yenileme ve mevcut işleri büyütmek üzere 400 milyon doların üzerinde bir yatırım olur. Beş ana sektörümüzde yenilikçi işlere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu başlıklar dışında bize katma değer sağlayacak, mevcut alanlarımızla sinerji yaratacak alanları da araştırmayı sürdürüyoruz, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.
Dünyada değer yaratma potansiyeli yüksek sektörleri ve trendleri de yakından takip ediyoruz. Bu trendlerden biri de elektrifikasyon. Bu alanda grup olarak halihazırda yatırımlarımız var fakat bu değer zincirinde faaliyet göstermediğimiz diğer alanlar da ilgi alanımızda, detaylıca araştırıyoruz. Batarya geri dönüşümü, batarya komponentleri, güç elektroniği, enerji depolama, hidrojen teknolojisi gibi alanları potansiyel yatırımlarımız olarak görüyoruz.
“Emekliliğimi denizde geçireceğim”
"Haziran ayında genel kurul ile görevi teslim edeceğim. Emeklilik sürecimde denizde olmayı hayal ediyorum. Kaptanlık sertifikam var ve kendim kullanmayı seviyorum. Eskiden çok uzun tatiller yapmıyordum. En fazla 10 günlük tatillerim oluyordu. En fazla da Adriyatik'e kadar gittim. Emekliliğimde yeni rotalara gideceğiz. Eşim de eşlik edecek.
Bunun yanı sıra Manisa'da çiftliğimizle ilgileneceğim. Orada 5 bin baş kadar hayvanımız var. Yoğurt üretiyoruz zaten, bir de Türkiye'nin en kaliteli tereyağını üretiyoruz. Bu işi daha da geliştireceğim.” “CFO'muz Cem Köksal'ın görevi devralacağı bir yıl önce netleşmişti. Yeni CEO'muzun bu süreçte yönetim kurulunda aktif bir üye olarak yer alması haleflik planının önemli bir adımıydı. Kendisi hazirana kadar da CEO Yardımcısı olarak icra sorumluluğunu kademeli olarak devralacak.”
“Halka arzla kaynak oluşturacağız”
"Hızla büyüyeceğini tahmin ettiğimiz alanlara ek olarak 2024 yılında öngördüğümüz talepteki durağanlaşmayla birlikte bu dönemde daha düzenli nakit akışı oluşturan işlerimizin finansta üstlendiğimiz yatırım riskini minimize edeceği denklemiyle aksiyon almayı planlıyoruz. Bu noktada da yenilenebilir enerji tarafında halka arza hazırlanıyoruz.
Tabii yatırım bedelleri nedeniyle yeni enerji yatırımı yapmak çok zor. Halka arzla enerji sektöründeki yeni yatırımlarımıza kaynak oluşturmak istiyoruz. Çünkü finansman maliyetleri çok yüksek. Halka arz yoluyla kaynak yaratmak isteniyor. Mayıs ayında halka arz için çalışmalar yürütüyoruz.”