İhracata ve ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan ikinci sektör olan kimyanın, bu yılı 31 milyar dolara yakın bir rakamla tamamlaması hedefleniyor. Sektör yetkilileri 2022 yılına göre yüzde 8-9 oranında bir kayıp olabileceğine işaret ediyor.
24 Aralık 2023 - 06 Ocak 2024 tarihli sayıdan
Sektörün 2024 ihracat hedef ise 35 milyar dolar. 2023 yılı hem küresel hem de Türkiye açısından zorlu bir yıl oldu. Küresel olarak yaşanılan enflasyonist ortam, yüksek faiz, ülkeler arası savaşlar ve artan enerji maliyetleri yanı sıra şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi, yılın ilk yarısında seçim atmosferi dolayısıyla yatırım ve üretimde bekleme ve durgunluk hakimdi.
Kimya sektörü açısından da benzer bir tablo söz konusuydu. AB'deki resesyon ve genel talepteki durgunluğa rağmen sektörün 11 aylık verilerine bakıldığında yıl sonu hedefinin yakalanacağı öngörülüyor.
İhracata ve ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan ikinci sektör olan kimyanın, bu yılı 31 milyar dolara yakın bir rakamla tamamlaması hedefleniyor. Sektör yetkilileri 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 8-9 oranında bir kayıp olabileceğine işaret ediyor.
Bu yıl ocak-kasım döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ilk on ülke sırasıyla Hollanda, Rusya, İtalya, Romanya, İspanya, Almanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika oldu.
Ocak-kasım dönemi ile geçen yıl aynı dönemi karşılaştırıldığında Rusya'ya ihracatta yüzde 27,4'lük, Ukrayna'ya ise yüzde 96,23'lük artış oldu. Yine bu dönemde İsrail'e ihracat yüzde 18,18 Filistin'e ihracat yüzde 38,84 azaldı.
ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞANDI
Kimyasallar, temel eczacılık ürünleri, kauçuk ve plastik ürünlerin imalat ortalamasına göre kimya sanayiinde kapasite kullanım oranı bu yıl 11 aylık dönemde ortalama yüzde 75,74 seviyesinde gerçekleşti.
Geçen yıl aynı dönemde kimya sektörünün ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 76,58'di. Dolayısıyla üretimde biraz daralma gerçekleşti. Genel imalat sanayi ortalamasına baktığımızda yine kapasite kullanım oranı geçen yıla kıyasla bu yıl 11 aylık dönemde azaldı.
Geçen yıl kapasite kullanım oranı yüzde 77,27 iken, bu yıl yüzde 76,19 olarak gerçekleşti.
HEDEF 35 MİLYAR DOLAR
Bu rakamlardan sektördeki gerilemenin tüm imalat sanayi genelinde olan gerileme ile paıalel olduğunu söyleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, bu gerilemenin en büyük nedenlerinden birinin yaşadığımız deprem felaketi olduğuna dikkat çekiyor.
Stratejik öneme sahip kimya sektörünün ülke ihracatından aldığı yüzde 13'lük pay ile 2024 yılı ihracat hedefinin 35 milyar dolar olduğunu belirten Pelister, 2024 yılında ABD, Latin Amerika ülkeleri, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerine yoğunlaşacaklarını kaydediyor.
ADİL PELİSTER/ İKMİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Dış pazarları çeşitlendireceğiz”
“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deyimiyle esas mücadelenin enflasyonla olacağım anlıyoruz. Biz de sektörümüzdeki sanayici ve ihracatçılarımızın dış pazarlarını çeşitlendirebilmek için ticaret heyetleri, fuar katılım organizasyonları gibi faaliyetlerimizde daha fazla genişleme planlıyoruz.
Sürdürülebilirlik temelinde, 2030 vizyonumuz kapsamında, yepyeni bir kimya ekosistemi kurmak için hayata geçirdiğimiz ve Türkiye’de bir ilk olacak Kimya Teknoloji Merkezi’ni 2024’ün ilk yarısında faaliyete geçirmek üzere son hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Merkezimizin faaliyete başlaması ile cari açığın kapanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.”