DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kadın girişimcilerin sayısını artırdık

27 Ekim 2022 | 12:57
Kadın girişimcilerin sayısını artırdık

Bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek olan Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda başvuru süresi 15 Eylül'e kadar uzatıldı. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, "Bu yarışma Türkiye'deki kadın girişimci sayısının artmasına vesile oldu" diye konuşuyor.





BURCU TUVAY
[email protected]





Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 13'üncüsü yapılacak olan Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda finale az kaldı.





Finalistler arasından seçilen birinciler, 28 Kasım'da ödüllerini alacak. Yarışmaya, Türkiye'de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TL'nin altında kalan tüm kadın girişimciler başvurabiliyor.





'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' ödülüne layık görülen girişimin sahibinin 50 bin TL kazanacağı yarışmada, 'Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci', 'Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci' ve 'Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi' kategorilerinin birincilerine ise 40 bin TL ödül verilecek.





Garanti BBVA KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, bu yarışmanın kadın girişimci sayısının artmasında önemli bir rol oynadığını söylüyor. Onaran, sorularımızı şöyle yanıtladı:





Bu yıl Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 13'üncü kez düzenlenecek. Başvuru süreci nasıl gidiyor?
Başvuru sayısı henüz netleşmedi ancak çok yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yıl 2 bin 500'ün üzerinde başvuru almıştık. Bu yıl tahminimiz bu sayının aşılacağı yönünde.





2007 yılında başlayan yarışmaya bugüne kadar toplam 37 bin başvuru aldık. İlk yıl sadece 103 başvuru aldığımızı düşünürsek çok doğru bir yolda emin adımlarla devam ettiğimizi görüyoruz.





Başvurular ne zamana kadar sürecek? Ödül töreni ne zaman düzenlenecek?
Talep yoğun olunca başvuru sürecini 15 Eylül'e kadar uzattık. Ödülleri 28 Kasım'da düzenleyeceğimiz törenle Hilton Bomonti'de vereceğiz.





Kategoriler ve ödüller hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yıl yine dört kategoride yarışmayı düzenleyeceğiz. Türkiye'nin Kadın Girişimcisi, Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi, Türkiye'nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ve Türkiye'nin Sosyal Kadın Girişimcisi seçilecek.





Türkiye'nin Kadın Girişimcisi'ne 50 bin TL para ödülü vereceğiz. Diğer üç kategori için 40 bin TL para ödülü dağıtılacak. Bir yıl boyunca Ekonomist, Capital ve Elele dergilerine ücretsiz abone olabilecekler. Bunun yanı sıra KAGİ-DER'e ücretsiz bir yıllık üyelik veriyoruz.





İlk yıl 103 başvuru alınırken bugüne kadar 37 bin kadın girişimcinin başvurusundan bahsediyoruz. Sizce yarışma kadın girişimci ekosistemine nasıl bir sinerj'i kattı?
Türkiye'de kadın girişimci aslında vardı ama onları keşfetmek önemliydi. Zaten ilk yola çıkış hedefimiz de buydu. Türkiye'de kadın girişimciliğin olması gereken yerin çok daha altında olduğunu keşfeden ilk bankayız.





İlk başta kafamızdaki düşünce finansman sorununu çözmek yönündeydi. O dönemde sadece kadınlara özgü bir finansman paketi sunmaya başladık ancak kadın girişimcilerimizin bunun ötesinde cesaretlendirilmeye ihtiyacı vardı. Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması bu cevheri ortaya çıkarmaya yönelikti.





Bu tünelin ucundaki ışığı gördük ve o kararlılık, o azim bizi bugünlere getirdi. Kadınlarımızın bir şeye başlarken "Acaba millet ne der?", "Acaba başarılı olamazsam toplum nasıl karşılar?" kaygıları bir şekilde onların ihtiyaçlarını ortaya çıkarmakta sıkıntı yaratıyordu. Bu yarışma onların bu sıkıntılarını ciddi anlamda çözdü ve umut ışığı verdi.





Ödül alan kadın girişimcilerin sonraki yıllarda performansı nasıl devam ediyor?
Ödül alan kadın girişimcilerin en önemli ortak özelliği sürdürülebilir finansal yapılarının olması. Hepsi işlerini her geçen yıl büyüterek sürdürüyorlar.





Örnek ve rol model olacak kadın girişimcileri titizlikle seçiyoruz. Bu yarışma bu anlamda diğer kurumlara da örnek oldu. Sadece Türkiye değil, Türkiye'nin dışında da buna benzer bir yarışma yok. 13 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyerek yoluna devam eden başka bir yarışma olduğunu sanmıyorum.





Yarışma kadın girişimci sayısının artmasına nasıl bir katkı sundu?
Yarışma Türkiye'deki kadın girişimci sayısının artmasına vesile oldu. Bugün Türkiye'de 110 bin kadın girişimci var. Bu rakam toplam girişimci sayısının yüzde 9'ları seviyesinde. 2000'li yıllarda bu oran yüzde 5'ler seviyesindeydi. Bu yarışmalar bu seviyenin yüzde 9'lara çıkmasında önemli bir rol oynadı.





Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130'uncu, kadınların işgücüne katılımında da 131'inci sırada. Bu uçurumun kapanmasında kadın girişimciliği nasıl bir role sahip?
Kadın-erkek oranına baktığımızda yüzde 50-50 oranında bir nüfusa sahibiz ancak iş hayatına baktığımızda bu rakamlar gerek istihdama katılımda gerek girişimci sayısında çok gerilerde kalıyor. Bu nedenle bütün ekosistem içerisindeki partnerlere iş düşüyor.





Bunun içerisinde devlet, STK'lar, bizim gibi bu işe gönül vermiş kurumlar da var. Hep birlikte bunun üzerine kararlılıkla gitmemiz gerekiyor. Biz ne kadar kadın çalışan sayısını artırırsak, beraberinde ekonomide inanılmaz bir büyüme gelecek.





Bizim yaptığımız tahminlere göre, kadın istihdamında OECD ülkeleri seviyesine geldiğimiz zaman GSYH'de 250 milyar dolarlık artış olacağı öngörülüyor. Bu işin peşini bırakmamak gerekiyor.





'KADIN GİRİŞİMCİYE ODAKLANAN İLK BANKAYIZ"
"Türkiye'de kadın girişimci segmentine ilk kez özel olarak odaklanan bankayız. 'Sürdürülebilir kadın girişimci modelini nasıl oluşturabiliriz' diye yola çıktık.





Gerek kendi öz kaynaklarımızdan gerek EBRD, IFC, KGF gibi kadın girişimcilere ayrı olarak destek veren tüm kurumlardan bugüne kadar 7 milyar TL'nin üzerinde destek gerçekleştirdik. 13 yıldır aralıksız düzenlediğimiz kadın girişimci yarışması var. Bunun yanı sıra bilginin ve mentorluğun olduğu bir dünyanın da gerekliliğini gördük.





Boğaziçi Üniversitesi ile beraber 29 etkinlikle, toplamda 3 bin kadın girişimcimize eğitim desteği verdik. Pazarlama ve satış tarafında da destek vermek için KAGİDER ile birlikte Girişimci Kadın Buluşmaları adı altında Türkiye çapında toplantılarımıza başladık. Çok yakın zamanda Bursa'ya gideceğiz."





"BU YIL KREDİ DESTEĞİ ARTABİLİR"
"Biz bu işe başladığımızda ağırlıklı tarım sektöründen kadın girişimci vardı. Bugün inanılmaz bir çeşitlilik var. Teknolojiden eğitime kadar geniş bir segmentte kadın girişimci profili görmeye başladık.





Bu da yapmış olduğumuz 360 derece çalışmanın göstergesi oldu. IFC ile yeni bir paketi konuşuyoruz. Eximbank'tan ihracatçı kadın girişimcilere yönelik 200 milyon TL ve 200 milyon dolarlık destek aldık.





Her yıl kadın girişimcilere 900 milyon TL ile 1 milyar TL arasında kredi kullandırıyoruz.
Bu yıl aldığımız desteklerle birlikte bu rakamı biraz aşabiliriz."


0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL