DOLAR
34,59
0,30%
DOLAR
EURO
36,06
-0,48%
EURO
GRAM ALTIN
3019,09
1,91%
GRAM ALTIN
BIST 100
9549,89
1,94%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Japon devi ile bölgesel merkez hedefi koydu

Yanmar’ın Türkiye’deki tam iştiraki olan Yanmar Turkey Makine ise 2017 yılında kuruldu ve genel merkezi İzmir’de yer alıyor.

11 Şubat 2023 | 01:10
Japon devi ile bölgesel merkez hedefi koydu

Japon Yanmar'ın iştiraki Yanmar Turkey, beş alanda 2025'e kadar 2 milyar TL ciro hedefliyor. Yanmar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "Hedefimiz, şirketi bölgede üretim, lojistik ve mühendislik merkezi haline getirmek" diyor.

22 Ocak - 04 Şubat 2023 tarihli sayıdan

1912 yılında Japonya'nın Osaka kentinde kurulan Yanmar, 1933 yılında ilk ticari kompakt dizel motoru icat eden firma olarak tanındı. Yanmar, kuruluşunun temel yapı taşı olan endüstriyel dizel motor üretimi ile ürün gamını ve hizmetlerini genişletmeye devam etti ve endüstriyel ekipman üretimi konusunda uzmanlaştı.

Şirket bugün; küçük ve büyük deniz motorları, tarım makineleri ve ekipmanları, iş makinaları, enerji sistemleri, endüstiyel motorlar, marin motor ve ekipmanları, makina parça ve komponentleri sağlayıcısı olarak global operasyonlarını yedi iş kolunda sürdürmeye devam ediyor. Yanmar'ın Türkiye'deki tam iştiraki olan Yanmar Turkey Makine ise 2017 yılında kuruldu ve genel merkezi İzmir'de yer alıyor.

Beş yıldır Türkiye ve komşu ülkeleri, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetler, Arap ülkeleri, Kuzey Afrika gibi birçok bölgede çözümler sunan Yanmar Turkey; tarım makineleri ve ekipmanları, enerji sistemleri, anahtar teslim mühendislik hizmetleri (EPC), endüstriyel motorlar, iş ve endüstriyel makina kiralama platformu makinagetir.com ile toplamda beş farklı iş alanında hizmet veriyor.

Bugün geldikleri noktada yıllık yaklaşık 900 milyon TL cirosu olan bir şirket haline geldiklerini söyleyen Yanmar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "Henüz daha yolun başındayız.

Hedefimiz, Yanmar Turkey'i, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika'yı kapsayacak şekilde bir üretim, lojistik ve mühendislik merkezi haline getirmek. Bugün Yanmar Avrupa'nın cirosu 6,5 milyar TL seviyesinde. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapacağımız atılımlar ile Yanmar Avrupa'nın cirosunu geçmeyi hedefliyoruz" diyor.

2 MİLYAR TL HEDEFLİYOR

Yanmar Türkiye cirosunun yüzde 50'si ihracattan geliyor. Önümüzdeki yıllarda ise cirosunun yüzde 10'unun iç pazar, yüzde 90'ının da yurtdışı pazarından gelmesini hedefleyen şirket, Yanmar Holding'in Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika'da bulunan 20 ülkedeki süreçlerini Türkiye'den yönetiyor.

2022 yılını yaklaşık 900 milyon TL ciro ile kapattıklarını belirten Shoshi, "2025 yılında ise Yanmar Türkiye'yi üretim, lojistik ve mühendislik alanında bir merkez haline gelirken, ciromuzu ise 2 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz" diye ekliyor.

Ayrıca tarım ekipmanı ihracatı yapabilmek için Türkiye'deki üreticiler ile görüştüklerini ve ürünleri ihraç edilebilmesi için belirli kalite kontrol standartlarından geçirdiklerini de söyleyen Shoshi, şunları anlatıyor: "Bu makine ve ekipmanları Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu Asya, Avrupa'ya ihraç ediyoruz.

Özellikle Japonya, Tayland, Vietnam, Filipin bizim ihracat rakamlarımıza büyük katkı sağlayan ülkeler. Bu ülkeler dışında önümüzdeki dönemde Tunus, Cezayir, Fas, Lübnan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt vb. ülkelere de ihracat yapmayı hedefliyoruz."

ÜRETİM VE İHRACAT ÜSSÜ

Grubun Japonya merkezi üretim kapasitesini, iş gücünü artırmak ve kuvvetlendirmek üzere 2020 yılında 200 milyon TL'lik bir sermaye artırımı gerçekleştirdi. 

Bu artırımın bir kısmının traktör üretim fabrikası için kullanılacağını ifade eden Shoshi, "Yanmar'ın Avrupa'ya sattığı Yanmar markalı traktörleri, artık Türkiye'de üretmeye başladık. Bu sayede önemli bir lojistik merkezi olma yolunda büyük bir adım atmış olduk" diyor.

Öte yandan iç pazara sunulan 'Solis' marka traktörler için yıllık traktör üretim kapasitesini de iki katına çıkarıldı. Japonya merkezi tarafından Yanmar Turkey'in Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki faaliyet alanı sorumluluğu genişletildi. 

Bu sermaye artırımının önemine vurgu yapan Shoshi, "Japonya'nın Türkiye'yi üretim ve ihracat üssü olarak konumlandırması konusunda arkamızda olduğunun bir kanıtı niteliğinde" diye ekliyor.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA İKİNCİ

TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği) verilerine göre, Türkiye'nin tarım makineleri sektöründe 2022 yılı ihracatı 1,5 milyar dolar seviyesine kadar yükseldi. Türkiye tarım makineleri üreticileri kapsamında ise Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi.

Ekipman üretici sayısında Türkiye, Almanya, Hollanda ve Avusturya'yı geçmiş durumda. Bu verilerin Türkiye'nin tarımda ne kadar tecrübeli olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Shoshi, "İtalya'da bin 700, Türkiye'de bin 81 tane tarım ekipmanı üreticisi var. 

Ayrıca kayıt dışı üretimlerin olabileceği ihtimalini de düşündüğümüzde bu konuda oldukça önemli bir ülke olduğumuzu söyleyebilirim" diyor.

İHRACAT PAYINI ARTIRACAK

Öte yandan bugün Japonya'ya yapılan tarım ekipmanı ihracatının yüzde 25'ini Yanmar Türkiye gerçekleştiriyor. Japonya'ya yapılan tarım makine ve ekipmanları ihracatlarının yüzde 90'ını karşılamayı hedeflediklerinin altını çizen Shoshi, şunları ekliyor: "Bugün geldiğimiz noktada Japonya'dan sonra Tayland, Vietnam, Filipin gibi ülkeler de ihracat rakamlarımıza büyük katkı sağladı.

Önümüzdeki yıllarda bu ülkelere tüm Avrupa, bazı Kuzey Afrika ve Arap ülkeleri de dahil olacak. 2019'da yaklaşık 30-40 bin TL mertebesinden bugün 110 ila 180 milyon TL'ye koşan bir firma olduk. Ana hedefimiz, bu rakamları milyar TL'ler ile ölçülebilir seviyelere kadar çıkarmak."
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,09 1,91%
  • ALTIN ONS 2714,46 1,6%
  • BIST 100 9549,89 1,94%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,837 0,215%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,39777 0,06873%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,35 3,4169%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,5889 0,2978%
  • EURO/DOLAR 1,0418 -0,5869%
  • EURO/TURK LIRASI 36,0649 -0,4834%
  • STERLIN/DOLAR 1,25309 -0,51762%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL