Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mevsimsel olarak düzelttiği verilere göre, haziran ayında işsizlik oranı yüzde 10,9 olarak gerçekleşti. Bu oran mayıs ayında yüzde 10,3’tü. Buna göre haziran ayında işsizlik oranında 0,6 puanlık yükseliş yaşandı.
DR. ORHAN KARACA
[email protected]
Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı mayıs ayında da 0,4 puan yükselerek yüzde 9,9’dan yüzde 10,3’e çıkmıştı. Buna göre son iki ayda işsizlik oranında 1 puanlık sıçrama yaşanmış durumda.
İşsizlikte bu ölçüde bir sıçrama pek normal değil. İşsizlikte en son sıçramayı 2014’ün bahar ve yaz aylarında görmüştük. O sıçrama bundan daha tedrici olmuş ve dört ayda gerçekleşmişti. Bu seferki sıçramanın eğimi daha çok 20082009 resesyonunun başlangıcında yaşanan yükselişi hatırlatıyor. O dönemde işsizlik sekiz ayda yüzde 10 civarından yüzde 14’e yakın bir yere yükselmişti. Umarız bu kez aynı şey olmaz ama gidişat çok da iyi görünmüyor.
İşsizlikteki yükseliş son iki çeyrekte tekrar yavaşlamaya başlayan ekonominin artık işgücü piyasasına yeni girişleri karşılayacak kadar bile istihdam yaratamamasından kaynaklanıyor. Bizim hesaplarımız Türkiye’de işsizlik oranının sabit kalması için bile yüzde 4,2 dolayında bir büyümenin gerekli olduğunu gösteriyor. Oysa ilk çeyrekte yüzde 4,7 olan büyüme oranı ikinci çeyrekte yüzde 3,1’e indi ve bu kritik eşiğin altında kaldı.
Bu da işsizlik üzerindeki etkisini hemen gösterdi. İşin kötü tarafı, ekonomideki yavaşlama üçüncü çeyrekte daha da vahim bir hal almış gibi görünüyor. Bu yüzden de işsizlikteki yükseliş bir müddet daha süreceğe benziyor.